Kappa - uszkodzenie silnika

strider

Post autor: strider » 29 maja 2006, 10:08

Błąd ten (motor-steueranlage defekt) pokazuję mi się przy każdym odpaleniu silnika (cały czas pali się CHECK) i byłem z tym problemem w serwisie Fiata (mają tam komputer z oprogramowaniem do Lancii) i po podłączeniu oświadczyli mi, że nie usuną mi tego błędu z komputera i że muszę oddać komputer do przeprogramowania-naprawy do jakiegoś specjalnego serwisu, co ma mnie kosztować około 400zł (mam wrażenie, że będzie drożej).

Ponadto licznik przebiegu kilometrów po przekręceniu kluczyka pokazuję zawsze to samo, a wskazówka stanu paliwa pokazuję co chcę przyczym potrafi pokazać, że jest full jak jest może 20 litrów, albo połowę gdy nie ma nic w baku.

Czy może mi ktoś wskazać jakieś rozwiązanie tego problemu.

Poza tym wszystko w miarę działa, a samochód jeździ.

Awatar użytkownika
EWCIA
Klubowiczka
Klubowiczka

Post autor: EWCIA » 29 maja 2006, 10:27

ZAPRASZAM DO DZIAŁU" POWITANIA" :wink:

p.s. Miło powitać nowego forumowicza :wink:
kiedyś Kappa Blue Lady - obecnie Coupe 20VT ;-)

Awatar użytkownika
tomek
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający
Imię: Tomek
Kontakt:

Odp: Mam błąd: uszkodzone sterowanie silnikiem

Post autor: tomek » 29 maja 2006, 10:30

"strider" pisze:Błąd ten (motor-steueranlage defekt) pokazuję mi się przy każdym odpaleniu silnika (cały czas pali się CHECK) i byłem z tym problemem w serwisie Fiata (mają tam komputer z oprogramowaniem do Lancii) i po podłączeniu oświadczyli mi, że nie usuną mi tego błędu z komputera i że muszę oddać komputer do przeprogramowania-naprawy do jakiegoś specjalnego serwisu, co ma mnie kosztować około 400zł (mam wrażenie, że będzie drożej).
Taki blad czesto wystepuje przy odlaczonym przeplywomierzu, sprawdz polaczenia czujnikow w tym elemencie.
Poza tym, nikt tak 'na odleglosc' nic Ci nie pomoze. Mozemy jedynie polecic sprawdzone serwisy, kotre moga potwierdzic badz zadac klam opini serwisu Fiata.
Tomek
Obrazek
Obrazek- tyle palił mój Passat do 194 tys. - przestałem uzupełniać tankowania :(

strider

Post autor: strider » 29 maja 2006, 11:14

Wszystko jest podłączone jak należy, byłem przed chwilą jeszcze się upewnić. Może ktoś zna jakieś dobre serwisy w Pomorskim np. w Trójmieście albo ewentualnie w Bydgoszczy lub Toruniu.

Byłbym wdzięczny za pomoc.

myrddin669

Post autor: myrddin669 » 02 cze 2006, 17:07

u mnie jest to samo w kappie 3.0 - ten sam komunikat, też pali się check
tylko ciekawe jest że wspomniana kappa jest taka słabiutka że przegrywa ostro z themą 3.0 (oba automaty), także zdecydowanie coś jest nie tak...
we fiacie powiedzieli że to od gazu a gaziarz powiedział, że mechaniczna kwestia
i bądź tu człowieku mądry :cry:

pozdr

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”