Lybra - silnik nagle stracił moc

Anonymous

Post autor: Anonymous » 08 cze 2007, 11:12

Podczas szybkiej jazdy, nagle silnik stracił moc, można jechać, ale nie ciągnie, jakby nie palił na dwóch garach. Można silnik zgasić i ponownie zapalić, nie gaśnie, nie szarpie, ale słychać lekkie klekotanie. Komputer nie zapalił żadnej kontrolki. Nie grzeje się. Proszę o radę.

IPN

Awatar użytkownika
Kubek
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Kubek » 08 cze 2007, 11:21

Jak to Lybra 1.8 to z tego co inni pisali o podobnych bledach to moze byc przeplywomierz, ale nic sobie nie dam uciac z ta stwierdzenie :D
Juz bez Lancia ale dalej w Klubie :)

Anonymous

Post autor: Anonymous » 08 cze 2007, 21:41

Jeden mechanik stwierdził,że to cewka albo świeca.

Anonymous

Post autor: Anonymous » 11 cze 2007, 20:29

Niestety mam złe informacje-to apewno pasek rozrządu, jurto mechanik ma zajrzeć i stwierdzić jakie szkody wywołał, pewne jest że nie pękł ale mógł zsunąć się z rolek lub w jakiś inny sposób przemieścić. Mam pytani czy w lanci lybra 1,6 2000 jest jakiś kontroler napinania owego paska (mechanik nazwał to jakoś inaczej). Proszę przeraźcie mnie jakie są koszty uszkodzeń silnika.

Awatar użytkownika
sloneczna
Odszedł od nas na zawsze
Odszedł od nas na zawsze

Post autor: sloneczna » 11 cze 2007, 20:49

Nie ma opcji uszkodzenia dwóch garów po przeskoczeniu paska (o ile tak sytuacja jest możliwa).Napewno silnik by nie odpalił . Przeskok jednego ząbka to około 10stopni .
Ostatnio zmieniony 11 cze 2007, 20:51 przez sloneczna, łącznie zmieniany 1 raz.
Jurek odszedł od nas na zawsze...

lukas810
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: lukas810 » 11 cze 2007, 20:49

A ile ma kilometrów przejechane autko? Jeśli można spytać bo moja ma 108000km i boje się nią jechać do polski z francji bo nie wiem czy pasek był wymieniany a to tez silnik 1.6 co prawda kompletny nowy mam ze sobą ale boje się sam zmienić bo nie wiem z jaką siłą go naciągnąć.

Anonymous

Post autor: Anonymous » 12 cze 2007, 1:14

Przebieg 101tyś km. Auto wyraźnie osłabło, ale jechało. Dziś klekot był znacznie większy. Może to tylko wariator. Swoją drogą za co on odpowiada? Dziś przy mechaniku nawet nie gasła na luzie. Jutro dam znać co zobaczyli po otwarciu.

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Nat » 12 cze 2007, 7:29

Przy zepsutym wariatorze auto może i słąbnie, ale trudno to nazwać "wyraźnym słabnięciem"
Pozdrawiam
Nat
Obrazek + Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske? ;)

lukas810
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: lukas810 » 12 cze 2007, 7:52

Jeśli chodzi o wariator w silniku 1.6 to poruszałem ten temat wcześniej bo nie wiedziałem czy tam jest i z tego co znalazłem to chyba nie ma zobacz WARIATOR
Jeżeli jednak mechanicy znajdą go u ciebie to się tym pochwal, bo wtedy i ja musze go lepiej szukać
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Petrus
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Petrus » 12 cze 2007, 8:07

Jeżeli chcesz sprawdzić, czy to przepływomierz, to odłącz go i porównasz.
Moja poprzednia LYBRA DEL SOLE.
Nie śmieję się z tych, którzy jeżdżą VW.
Śmieję się z tych, którzy się tym szczycą.

lukas810
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: lukas810 » 12 cze 2007, 8:18

Sprawdź jeszcze świece i kable od świec ściągaj pojedyńczo fajke ze świecy i zobaczysz czy jest róznica może gdzieś jest przebicie, może jakaś świeca nie pali, ja miałem kiedyś taki przypadek autko nie miało siły jechać a na postoju chodziło jak diesel okazało sie ze jest duże przebicie od kabla usterka zlikwidowana a auto jakby nowe.

Anonymous

Post autor: Anonymous » 12 cze 2007, 22:11

Samochodzik jest już w domu!!!! Okazało się że (najprawdopodobniej w czasie szybkiej jazdy, bo ów element nie pochodził z lybry) zazssało od spodu kawałek elementu z twardej, ale cieńkiej gumy (było tam jej sporo pokruszonej i jeden większy kawałek -jak duży paznocieć) i ów element wpadł pod pasek powodując jego zsunięcie czy przesunięcie aż o ....4 zęby. Mechanik sam był w szoku, że silnik nie miał żadnych uszkodzeń. Zmienił pasek, napinacze i rolki. Koszt 500zł. Wszystko gra. O wariatorze nic nie wspominał. Dzięki za rady. Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”