Lybra 2.0 20v - rozładowuje akumulator do zera
- lenek5
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: leon
Lybra 2.0 20v - rozładowuje akumulator do zera
Witam ostatnio rozładowało mi akumulator do zera po naładowaniu na drugi dzień to samo może miał ktoś taki przypadek .?Proszę o pomoc Lybra 2.0 benzyna
Ostatnio zmieniony 06 lis 2013, 22:50 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nadużywanie wielkich liter!!! Prosimy zakładać posty w odpowiednim dziale!!! Lybra to nie Thesis!!!
Powód: Nadużywanie wielkich liter!!! Prosimy zakładać posty w odpowiednim dziale!!! Lybra to nie Thesis!!!
Re: Lybra 2.0 20v - rozładowuje akumulator do zera
U mnie ale 2,4 radio z navi rozladowuje mi akumulator.Jak kupowałem auto to powiedzieli mi ze koles zrobił pstryczek zeby za kazdym razem wpisywac hasło do radia, a później wyszlo ze pstryczek jest po to bo radio raz na jakis czas zżera prąd i przez to nie mam pamieci w radyjku.
- lenek5
A czy można wymienić regulator napięcia w alternatorze bez ściągania go ? silnik 2.0 vis A jak odłączyć to radio przecież nie gra?Wiem że u mnie jest zabezpieczenie jak gra i sie trochę rozładuje to odłącza radio
Jak odłączyć? Fizycznie je wyciągnąć z samochodu, nie ważne, że nie gra.
Ale zanim to zrobisz, sprawdź miernikiem jaki masz pobór prądu przy wyłączonym samochodzie - wyłączasz samochód i wszystkie odbiorniki, a następnie odkręcasz jedną klemę i wstawiasz szeregowo miernik/multimetr (w przypadku tych najpopularniejszych - ustawiony na zakres 10A). Następnie czekasz do 2-3 minut, aż pobór prądu się ustabilizuje (nie możesz w tym czasie rozłączyć obwodu) i sprawdzasz wartość.
Jeśli pobór jest w rzędu kilkudziesięciu mA (20-60), to załóż z powrotem klemę i sprawdź napięcie ładowania na odpalonym silniku na biegu jałowym - tutaj włączasz multimetr równolegle. Napięcie powinno wynosić ok 13,8-14,4V.
Jeśli oba parametry będą prawidłowe, to prawdopodobnie masz akumulator do wymiany - miałem niemal identyczną sytuację w lipcu, akumulator ładowałem i następnego dnia już nie miał siły rozrusznikiem zakręcić, a pobór prądu i ładowanie było prawidłowe.
Ale zanim to zrobisz, sprawdź miernikiem jaki masz pobór prądu przy wyłączonym samochodzie - wyłączasz samochód i wszystkie odbiorniki, a następnie odkręcasz jedną klemę i wstawiasz szeregowo miernik/multimetr (w przypadku tych najpopularniejszych - ustawiony na zakres 10A). Następnie czekasz do 2-3 minut, aż pobór prądu się ustabilizuje (nie możesz w tym czasie rozłączyć obwodu) i sprawdzasz wartość.
Jeśli pobór jest w rzędu kilkudziesięciu mA (20-60), to załóż z powrotem klemę i sprawdź napięcie ładowania na odpalonym silniku na biegu jałowym - tutaj włączasz multimetr równolegle. Napięcie powinno wynosić ok 13,8-14,4V.
Jeśli oba parametry będą prawidłowe, to prawdopodobnie masz akumulator do wymiany - miałem niemal identyczną sytuację w lipcu, akumulator ładowałem i następnego dnia już nie miał siły rozrusznikiem zakręcić, a pobór prądu i ładowanie było prawidłowe.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
- lenek5
Akumulator kupiony w tamtym roku w marcu .
Radio nie gra ,ale masz zapamiętane stacje radiowe i zuŻycie paliwa srednie póki nie rozłączysz akumulatora. Czyli prad pobiera caly czas z aku , no i u mnie czasem bierze za duzo.
Lenek ,aku może się spsuć i po 2 tygodniach. Dostanie zwarcie na celi i d..a zima 

- lenek5
A wiec tak akumulator po ładowaniu ma 12.75v ładowanie jest na 13,75 V Zrobiłem pomiary poboru ale nie wiem czy dobrze ?Dodaje fotki podpiąłem na klemy minusowe
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- stabraf
- Administrator
- Imię: Andrzej
Na ostatnim zdjęciu jest pomiar dobrze wykonany, czyli z tego co widzę pierwszy pomiar. Prawie 3 A prądu to jest zdecydowanie za duży prąd! Chyba, że pootwierałeś wszystkie drzwi i świeciły wszystkie żarówki.
Kappa 2.0 turbo 20v, sedan '99, 220 pajaców;)
Zeta 2.1 TD Epic FREE
Mapa Użytkowników LKP-kliknij
Kliknij tutaj jeśli chcesz umieścić na mapie swoje dane (swoją Lancię, polecany warsztat, miejsce zlotu lub spotu)
Zeta 2.1 TD Epic FREE

Mapa Użytkowników LKP-kliknij
Kliknij tutaj jeśli chcesz umieścić na mapie swoje dane (swoją Lancię, polecany warsztat, miejsce zlotu lub spotu)
3A * 12V = ~36W pobieranej energii...
Radio tyle jeszcze nie szarpnie nawet jak jest już głośno ustawione
Obstawiam pootwierane drzwi
Radio tyle jeszcze nie szarpnie nawet jak jest już głośno ustawione

Obstawiam pootwierane drzwi

BMW E39 Touring - 4,4 V8
- lenek5
teraz wyszło inaczej światełka wewnętrzne wyłączone co może zabierać ten prąd uszkodzony regulator napięcia daje prąd 13,75V ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Regulator daje prąd od 13,8 do 14,4V zakładając błąd pomiaru nie masz złego ładowania.
Mierzymy pobór na wyłączonych wszystkich odbiornikach prądu i zamkniętym samochodzie.
Mierzymy pobór na wyłączonych wszystkich odbiornikach prądu i zamkniętym samochodzie.
Kiedyś zakładano max 50mA
dziś przy Dieslach do 200mA uważa się że jest ok.
Czyli 0.05A i 0.2A na zakresie 10/20A jak kto tam ma.
Oczywiście pozamykane drzwi auto wyłączone itp, podniesiona tylko klapa.
Teoretycznie
U ciebie 3A to 3Ah czyli akumulator 60Ah rozładuje Ci po 20h teoretycznie do zera.
Praktycznie po 8-10h auta nie zapalisz.
A wiec teraz szukasz miejsca upływu
dziś przy Dieslach do 200mA uważa się że jest ok.
Czyli 0.05A i 0.2A na zakresie 10/20A jak kto tam ma.
Oczywiście pozamykane drzwi auto wyłączone itp, podniesiona tylko klapa.
Teoretycznie
U ciebie 3A to 3Ah czyli akumulator 60Ah rozładuje Ci po 20h teoretycznie do zera.
Praktycznie po 8-10h auta nie zapalisz.
A wiec teraz szukasz miejsca upływu