Kappa 2.0 20v T - po generalce kute tłoki, po szlifie dymi
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: michal
Kappa 2.0 20v T - po generalce kute tłoki, po szlifie dymi
Witam...parę dni temu kupiłem Lancie Kappę 2.0 turbo 20v . ość od którego kupiłem auto mówił ze silnik jest na dotarciu i od remontu zrobił nim 3, 6 km, ja zrobiłem już 250 km i mam świadomość że pierścionki sie układają po takiej operacji z motorem, ale czy on nie powinien przestawać dymić jak sie rozgrzeje? Jak jest zimny to kiedy wchodzę powyżej dwóch i pół tysiaca obr. to jest coś jakby się dławił, poczym już później zap. jak wściekły, ale cały czas dymi na niebiesko olejem powiem tak...jak go odpalę pod blokiem to muszę odjechać bo sąsiedzi na mnie krzyczą ze ich potruje.....czy to moze byc wina silnika na dotarciu znaczy, czy to w miarę normalne, czy moze powinienem sprawdzić turbo.
P.s. jestem laikiem proszę o pomoc...
jeszcze jedno kupa oleju jest kanale wylotowym turbiny ale nie wiem czy to z niej czy moze przed remontem mu sie wysypała...mówił gościu też że sprawdzał turbo i powiedzieli ze takie luzy moze miec, z kolei mój mechanik powiedział że luzy na turbo nie sa wskazane jakiekolwiek
z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam michał
P.s. jestem laikiem proszę o pomoc...
jeszcze jedno kupa oleju jest kanale wylotowym turbiny ale nie wiem czy to z niej czy moze przed remontem mu sie wysypała...mówił gościu też że sprawdzał turbo i powiedzieli ze takie luzy moze miec, z kolei mój mechanik powiedział że luzy na turbo nie sa wskazane jakiekolwiek
z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam michał
Ostatnio zmieniony 06 gru 2012, 14:00 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Prosimy tytułować posty zgodnie z zasadami!
Powód: Prosimy tytułować posty zgodnie z zasadami!
- stabraf
- Administrator
- Imię: Andrzej
Re: Kappa 2.0 20v T - po generalce kute tłoki, po szlifie dy
Oleju w wylocie spalin nie powinno być. Ja tak miałem, kopciło niemiłosiernie - turbinę zmieniłem. wypaliło olej z wydechu i jest ekstra 

Kappa 2.0 turbo 20v, sedan '99, 220 pajaców;)
Zeta 2.1 TD Epic FREE
Mapa Użytkowników LKP-kliknij
Kliknij tutaj jeśli chcesz umieścić na mapie swoje dane (swoją Lancię, polecany warsztat, miejsce zlotu lub spotu)
Zeta 2.1 TD Epic FREE

Kliknij tutaj jeśli chcesz umieścić na mapie swoje dane (swoją Lancię, polecany warsztat, miejsce zlotu lub spotu)
-
dzięki kolego, ciekawe jak on powinna się zachowywać po remoncie silnika z dobrą turbiną
nigdy nie docierałem auta wiem ze trzeba spokojnie...
nigdy nie docierałem auta wiem ze trzeba spokojnie...
- stabraf
- Administrator
- Imię: Andrzej
Powinna zapipipipidalać 

Kappa 2.0 turbo 20v, sedan '99, 220 pajaców;)
Zeta 2.1 TD Epic FREE
Zeta 2.1 TD Epic FREE

michal 20v turbo pisze:(...) nigdy nie docierałem auta wiem ze trzeba spokojnie...
Czy mi się wydaje, czy sam sobie przeczyszmichal 20v turbo pisze:(...) Jak jest zimny to kiedy wchodzę powyżej dwóch i pół tysiaca obr. to jest coś jakby się dławił, poczym już później zap. jak wściekły (...)

Jak będzie taki zimny i zap...jący to z tego "docierania" może Ci nic dobrego nie wyjść

Serdecznie pozdrawiam.
- marceli
- Klubowicz
- Imię: Marcin
- Kontakt:
michał 20v turbo, dwie możliwośći albo taki remont albo turbo.Ale jak piszesz,że taka zasłona dymna to nie jeździj tylko auto na warsztat.
Zobacz najpierw turbo.Jak masz w kanałach olej to masz odpowiedź...
Zobacz najpierw turbo.Jak masz w kanałach olej to masz odpowiedź...
-
- Imię: Łukasz
witam serdecznie ja mam pytanko jakie powinno byc cisnienie na tłokach w takim silniku????
-
Rafako ...mogłem inaczej to ująć, chodziło mi o to że jak załacza się turbo to ma dziurę i się dławi przez chwilę, a później już daje radę...
jeżdżę autem tak do 3000 max, ale sprawdzić musiałem.
Tak czy siak sprawdzę turbo najpierw...pozdrawiam serdecznie i dzięki
jeżdżę autem tak do 3000 max, ale sprawdzić musiałem.
Tak czy siak sprawdzę turbo najpierw...pozdrawiam serdecznie i dzięki
Turbo puszcza olej nie do silnika tylko do wydechu,i stąd to dymienie.
We Wroclawiu utworzylem mały klub kappy można poznać nas po rejestracjach wszystkie zaczynaja sie DW 222 mam tez duzo czesci lanci... Tel.691-771-549 A teraz do stadka dołączy Thesis 2.4 jtd mojej żonki DW 898