Lybra 2,4 150 KM - kontrolka oleju/temp 100st
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: Marek
Lybra 2,4 150 KM - kontrolka oleju/temp 100st
Jestem w trasie do warszawy zaświeciła się kontrolka oleju i samochód zgasł. temperatura wzrosła do 100 stopni. (olej jest w normie tak jak i wszystkie inne płyny, wentylator działa). po 20 minutach samochód po wielkich oporach odpalił (bardzo trzęsło silnikiem podczas odpalania) kontrolka z oleju dalej świeci, dojechałem do stacji i nie wiem co mam dalej robić. muszę pokonać jeszcze 60 km nie wiem czy mogę nim jechać ? Proszę o pomoc.
Re: Lybra 2,4 150 km Pomocy
Wygląda na obróconą panewkę, co ponoć jest częstą przypadłością 2.4. Niestety w takim przypadku - koniec jazdy.prezes1987 pisze:Jestem w trasie do warszawy zaświeciła się kontrolka oleju i samochód zgasł. temperatura wzrosła do 100 stopni. (olej jest w normie tak jak i wszystkie inne płyny, wentylator działa). po 20 minutach samochód po wielkich oporach odpalił (bardzo trzęsło silnikiem podczas odpalania) kontrolka z oleju dalej świeci, dojechałem do stacji i nie wiem co mam dalej robić. muszę pokonać jeszcze 60 km nie wiem czy mogę nim jechać ? Proszę o pomoc.
Pozdrowienia z ziemi Połczyńskiej
Lybra SW '99 1.9 jtd,
Lybra SW '99 1.9 jtd,
Holowanie do warsztatu pozostaje. Każda próba odpalania i kontynuowania jazdy pogorszy stan wału.prezes1987 pisze:Jestem w trasie do warszawy zaświeciła się kontrolka oleju i samochód zgasł. temperatura wzrosła do 100 stopni. (olej jest w normie tak jak i wszystkie inne płyny, wentylator działa). po 20 minutach samochód po wielkich oporach odpalił (bardzo trzęsło silnikiem podczas odpalania) kontrolka z oleju dalej świeci, dojechałem do stacji i nie wiem co mam dalej robić. muszę pokonać jeszcze 60 km nie wiem czy mogę nim jechać ? Proszę o pomoc.
2x Kappa LS 2.0 20v '95 & '98 + Thema 2.0 ie 8v '89 + Punto Evo 1.4 MyLife '11
tel. 501-122-517
tel. 501-122-517
Owszem jest częstą przypadłością, ale w 2.4 PB, a nie 2.4JTD.
Osobiście bym stawiał na coś innego niż obrócona panewka, bo na panewkę te objawy nie do końca pasują...
Osobiście bym stawiał na coś innego niż obrócona panewka, bo na panewkę te objawy nie do końca pasują...
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
A nie napisał, że jtd a po koniach nie rozpoznajęFXX pisze:Owszem jest częstą przypadłością, ale w 2.4 PB, a nie 2.4JTD.

Lybra SW '99 1.9 jtd,
Lybra SW '99 1.9 jtd,
Nawet nie po koniach
W Lybrze największym dostępnym benzyniakiem było 2,0 VIS (nie licząc wersji Protecta, ale trafić ją to jak 6 w totka).
Dlatego obstawiam jakieś problemy z pompą olejową, ale tak to możemy sobie gdybać. Rozwiązanie jest jedno - hol/laweta i warsztat.

Dlatego obstawiam jakieś problemy z pompą olejową, ale tak to możemy sobie gdybać. Rozwiązanie jest jedno - hol/laweta i warsztat.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
- brygadzista1
- Klubowicz
- Imię: Hubert
W JTD panewka raczej odpada, ja obstawiam jakis problem z elektryka, gorzej jesli nie bylo smarowania i dlatego temp poszla na 100 stopni. Zycze Ci jednak bardziej elektryki niz tego drugiego. Nie mecz juz silnika i bierz Lawete.
Była:Piękna Lybra 1.9 JTD 115
Tysiące części do modeli: THESIS/LYBRA/PHEDRA/KAPPA oraz inne włoskie marki
SZUKASZ WŁOSKIEGO AUTA? POMOGĘ CI W ZNALEZIENIU ZADBANEGO EGZEMPLARZA
SPROWADZANIE SAMOCHODÓW NA ZAMÓWIENIE - 781952180
WYBIERZ MAILA ZAMIAST PW - it.carczesci@gmail.com
Moim zdaniem wszystkie objawy pasują do uszkodzenia pompy olejowej, po pierwsze brak ciśnienia w układzie olejowym czyli kontrolka od oleju po drugie temperatura olej nie krąży i silnik się przegrzewa. Pompa oleju jest na łańcuszku(jeśli się nie mylę) i możliwe jest jego zerwanie. Pompa często ma objawy uszkodzenie jak jest wysłużona zaczyna hałasować w okolicy pasków, znajduje się w dolnej części silniki pod nimi. Bez mechanika się nie obejdzie.
Kto raz zasiadł w Lancii Już nigdy z niej nie wyjdzie 

- brygadzista1
- Klubowicz
- Imię: Hubert
No wlasnie z tym ze jesli to faktycznie pompa to silnik bedzie do kapitalki jesli pracowal bez oleju dluzszy czas.
Była:Piękna Lybra 1.9 JTD 115
UpsssFXX pisze:Nawet nie po koniachW Lybrze największym dostępnym benzyniakiem było 2,0 VIS (nie licząc wersji Protecta, ale trafić ją to jak 6 w totka).

Lybra SW '99 1.9 jtd,
Lybra SW '99 1.9 jtd,