Lybra- kiedy wciskam pedał gazu zapala się kontrolka silnika
- LybraSW
- Klubowicz
- Imię: Michal
- Kontakt:
Lybra- kiedy wciskam pedał gazu zapala się kontrolka silnika
Witam
Od jakiegoś czasu pojawiła się w mojej Lyberce dziwna przypadłość. Mianowicie kiedy podczas jazdy wcisnę pedał gazu "w podłogę" zapala się kontrolka silnika. Po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu kontrolka gaśnie. Auto przyspiesza, spala i pracuje prawidłowo. Kontrolka zapala się TYLKO przy nagłym dodaniu gazu "do dechy" i nie ważne na którym biegu jest auto. Jestem jeszcze przed podłączeniem kompa ale pytam z ciekawości czy ktoś wie co to może być.
Od jakiegoś czasu pojawiła się w mojej Lyberce dziwna przypadłość. Mianowicie kiedy podczas jazdy wcisnę pedał gazu "w podłogę" zapala się kontrolka silnika. Po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu kontrolka gaśnie. Auto przyspiesza, spala i pracuje prawidłowo. Kontrolka zapala się TYLKO przy nagłym dodaniu gazu "do dechy" i nie ważne na którym biegu jest auto. Jestem jeszcze przed podłączeniem kompa ale pytam z ciekawości czy ktoś wie co to może być.
Była - Lancia Lybra SW 2.4 JTD Bicolore - lll miejsce w konkursie piękności na zlocie LKP w Sielpii
Ford Focus II FL 1.6 TDCI 2010r
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW
Re: Lybra- Kiedy wciskam pedał gazu zapala się kontrolka sil
Miałem taki objaw przy pękniętym wężu turbiny.
Lybra 1,9 jtd SW ,Ypsilon 1,1 , (wcześniej 14 szt. innej Włoszczyzny)
- LybraSW
- Klubowicz
- Kontakt:
Pójdę tym tropem i sprawdzę we wtorek węże 

Była - Lancia Lybra SW 2.4 JTD Bicolore - lll miejsce w konkursie piękności na zlocie LKP w Sielpii
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW
- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
Najbardziej prawdopodobne, że pękł któryś z węży. Narazie pęknięcie jest małe, więc kiedy zwiększy się ciśnienie na maksa w układzie kontrolka się zapala. Czeka Cię macanie

Re: Lybra- kiedy wciskam pedał gazu zapala się kontrolka sil
Najczęściej pęka górny wąż, od spodu z prawej strony.
- LybraSW
- Klubowicz
- Kontakt:
We wtorek na firmie zrobię małe macanko. Swoją drogą to większość węży kwalifikuje się u mnie do wymiany. Coś tam cieknie albo się poci. Wąż od chłodniczki oleju do bloku koło sprężarki zrobił się miękkusi jak galareta i pluł płynem po komorze silnika w zeszłym tygodniu wymieniłem na nowy. 10 lat dla gumy to chyba za dużo.
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW
- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
Gdyby nie zima i mrozy (tfu), to by nam to wszystko dwa razy dłużej wytrzymywało.LybraSW pisze:...10 lat dla gumy to chyba za dużo.
Michał jakbyś tę cegłę zdjął z nogi to potencjometr pedału przyśpieszenia by nadążał za ruchem nogi
a tak błąd Ci wybija
popatrz przy którym wężu/opasce masz mokro na łączeniu tam jest problem. Macać to sobie można. Najlepiej to rozebrać wyczyścić i poskładać na nowych opaskach, bo dziś masz tu nie szczelność a jutro tam! I co tak całą zimę będziesz macał
pozdrawiam

a tak błąd Ci wybija

popatrz przy którym wężu/opasce masz mokro na łączeniu tam jest problem. Macać to sobie można. Najlepiej to rozebrać wyczyścić i poskładać na nowych opaskach, bo dziś masz tu nie szczelność a jutro tam! I co tak całą zimę będziesz macał

pozdrawiam
Ja w zeszłym roku wymieniłem wszystkie opaski, kupiłem porządne do hydrauliki siłowej w Szopienicach obok Selgrosa.
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
mam podobną przypadłość, tylko po zapaleniu kontrolki gaśnie mi silnik jeszcze podłączyłem się pod komputer i wyskakuje mi błąd nr 404,Uszkodzenie w układzie EGR, tj układ recyrkulacji spalin, podejrzewam że będzie tam osadzona sadza i nie działa tak jak trzeba, rozbiorę to jutro i dam znać co i jak.
ps posprawdzam węże, chociaż mało prawdopodobne jest to żebym miał uszkodzony wąż bo słychać byłby turbinę przy jakiejkolwiek nieszczelności, no nie wiem chyba że się mylę
ps posprawdzam węże, chociaż mało prawdopodobne jest to żebym miał uszkodzony wąż bo słychać byłby turbinę przy jakiejkolwiek nieszczelności, no nie wiem chyba że się mylę

michalb pisze:mam podobną przypadłość, tylko po zapaleniu kontrolki gaśnie mi silnik jeszcze podłączyłem się pod komputer i wyskakuje mi błąd nr 404,Uszkodzenie w układzie EGR, tj układ recyrkulacji spalin, podejrzewam że będzie tam osadzona sadza i nie działa tak jak trzeba, rozbiore to jutro i dam znać co i jak.
ps posprawdzam węże, chociaż mało prawdopodobne jest to żebym miał uszkodzony wąż bo słychać byłby turbine przy jakiej kolwiek nieszczelności, no nie wiem chyba że się mylę
zaślep sobie ten EGR i po sprawie bo czyszczenie nic nie daje ( znaczy się 3 dni jest ok jak się pierniczysz przez 4 godziny z czyszczeniem, moczeniem w nitro, a efekt totalna klapa ). Jak bardzo Ci zależy na EGR to kup nowy i będzie Twoja radość trwała długo.
Ja wątpie żeby Michał miał coś z EGR - albo ma nowy ( na 60% ) albo ma zaślepiony ( na 40% ) więc to nie to co u niego

- LybraSW
- Klubowicz
- Kontakt:
Mój EGR nie jest ani zaślepiony ani nowy
Co do opasek to mam wszystkie wymienione na szerokie od półtorej roku a na wężach nie ma śladu oleju ( często zaglądam pod maskę ). Jedyne co mnie niepokoi to jak by bardziej słychać świst turbiny wiec bardzo prawdopodobne że pierdyknął jakiś wąż od turbo.

Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW
-
Ja mam raczej inny problem, a mianowicie sprawdziłem ciśnienie doładowania, mi dobija podczas jazdy nawet do1,9 bara,po osiagnieciu tego cisnienia zapala się kontrolka i gaśnie silnik
, orientuje się ktoś może ile wynosi prawidłowe ciśnienie doładowania? i co może być powodem ewentualnego podniesienia się?
ps węże mam wszystkie ok, egr też jest ok

michalb pisze:Ja mam raczej inny problem, a mianowicie sprawdziłem ciśnienie doładowania, mi dobija podczas jazdy nawet do1,9 bara,po osiagnieciu tego cisnienia zapala się kontrolka i gaśnie silnik, orientuje się ktoś może ile wynosi prawidłowe ciśnienie doładowania? i co może być powodem ewentualnego podniesienia się?
np. elektrozawór sterowania zmienną geometrią turbiny
-
to jest wersja 105 KM wiec nie ma zmiennej geometrii, na 90% padniety jest czujnik cisnienia i pokazuje zbyt duze cisnienie, sprawdzalem na manometrze dodatkowo, i jest duzo nizsze, zreszta na wolnych obrotach pokazuje ok 0,8 bara, wg mnie powinno byc cos kolo 0 wiec to raczej to, wymienie czujnik cisnienia i zobaczymy dam znac czy wszystko gra czy nie. pozdr michal