Lybra - akumulator ile Ah

Awatar użytkownika
Sharuga
Klubowicz
Klubowicz

Odp: Lybra-akumulator ?Ah

Post autor: Sharuga » 04 sty 2010, 8:46

Pingvin pisze:
Sharuga pisze: Całe życie przekonany byłem, że zasiarczenie (wytrącenie siarczanu ołowiu) występuje przy rozładowanym a nie przeładowanym aku. Siarczan ołowiu wydziela się w trakcie rozładowywania akumulatora a nie ładowania.
To w końcu wiemy o czym mówimy czy nie wiemy ?
Forum elektroda (również) - polecam 3 zdanie od końca :link:
Polecam lekcje chemii lub googla chociażby:
Wyładowanie akumulatora po połączeniu go z odbiornikiem prądu wywołuje następujące reakcje chemiczne:
Na płycie dodatniej: PbO2 +2H++ H2SO4+ 2e- = PbSO4+ 2H2O
Na płycie ujemnej: Pb+ SO42- = PbSO4+ 2e-

PbSO4 to jest właśnie siarczan ołowiu powodujący "zasiarczenie" aku.
Nie ma to jak "fachofcy".

Niech już admin zamknie ten topic, bo robi się ponuro...
Pozdrowienia z ziemi Połczyńskiej
Lybra SW '99 1.9 jtd,

Awatar użytkownika
topcio
Prezes Lancia Klub Polska
Prezes Lancia Klub Polska

Odp: Lybra-akumulator ?Ah

Post autor: topcio » 04 sty 2010, 16:13

Kolega Markiz68 już poznał odpowiedź.
Delta Intergale 16v
Fulvia Coupe 1.3 S 1972
Fulvia Coupe 1.3S 1971
Beta Spider Zagato 1.6
Obrazek

Awatar użytkownika
romlen
Założyciel LKP
Założyciel LKP
Imię: Roman

Odp: Lybra - akumulator ile Ah

Post autor: romlen » 24 mar 2010, 22:15

No to rozruszajcie swoje szare komórki, odgrzewam temat, z pewnością będzie ponownie ostra dyskusja : yesyes :

Usłyszałem niedawno receptę na zachowanie dłuższej żywotności akumulatora. I wbrew pozorom coś w tym jest, ale z drugiej strony...

Akumulator po jakimś czasie postoju auta, nieużywany, traci swoje parametry, napięcie przysiada. Po odpaleniu włączamy światła i najczęściej pokonujemy krótkie trasy. Akumulator wówczas nie ma jak się w pełni doładować. Wielu z nas pozostawia samochód na chodzie wychodząc z garażu czy innych okazjach, aby się doładował choć przez chwilę. Oczywiście wyłączone wszystkie światła, odbiorniki prądu. Cała moc alternatora idzie na uzupełnienie niedoboru w akumulatorze. Dzięki temu się doładowuje, choć troszkę mu to pomoże w nabraniu sprawności. Jednak ostatnio usłyszałem opinię, że aby akumulator żył dłużej, doładowywanie na samym alternatorze, bez włączonych świateł (czyli pozostawienie na biegu jałowym przez parę minut aż pozamykamy garaż etc) jest bardziej zabójcze dla niego niż odpalanie na światłach i pozostawienie ich włączonych przez cały czas. Napięcie które idzie na akumulator po włączeniu silnika przy dobrym alternatorze to 14,3-14,5V, podczas gdy przy światłach mamy ok 13V. Ta nadwyżka nie jest obojętna dla akumulatora który ze stanu spoczynku i niskiego napięcia, powiedzmy 11V nagle jest atakowany wyższym napięciem, a i prądem. Rzekomo lepiej doładowywać wolniej, czyli właśnie z włączonymi światłami.

Jak to jest? Zapraszam do dyskusji.
Lancia Prisma 1,6IE Symbol '87 (tak tak, dalej u mnie), Lancia Y 1.2 2003 grudzień - ostatni miesiąc produkcji, Lancia Lybra SW 2.0 '99 i nigdy nie widziała gazu; Lancia Gamma Coupe - o tym śnię :)
Tel. 503124557-Orange
Obrazek
Po czym poznać, że komputer uzyska świadomość? Że zamiast informatyka będzie przychodził do niego psycholog.

Awatar użytkownika
Sharuga
Klubowicz
Klubowicz

Odp: Lybra - akumulator ile Ah

Post autor: Sharuga » 24 mar 2010, 23:30

romlen pisze:No to rozruszajcie swoje szare komórki, odgrzewam temat, z pewnością będzie ponownie ostra dyskusja : yesyes :

Jak to jest? Zapraszam do dyskusji.
Ano prosto: podłącz miernik uniwersalny do aku i pomierz na włączonych i zgaszonych światłach. Przy sprawnym alternatorze i regulatorze będziesz miał bardzo zbliżone wartości. Współczesne auta nie zaznaczają szczególnych )aż tak dużych) różnic w napięciu prądu ładowania z faktu zapalenia świateł czy nawet dołożenia do tego wentylatora. To kolejna z legend powstała w czasach maluchów i PF125P z mało wydajnymi alternatorami.
Ale wracając do sensu stricto Twojego pytania: wielu ZNAJĄCYCH się na procesach zachodzących w akumulatorze odradza ładowanie aku głęboko rozładowanego (a 11V spoczynkowego to głębokie rozładowanie) wysokim napięciem. I w opisywanej przez Ciebie sytuacji jest to prawda, że lepsze 13V niż 14,5V. Aczkolwiek aku z 11V nie obróci silnikiem :) Za aku rozładowane (wymagające doładowania) uważa się te o napięciu <=12,3V.
Pozdrowienia z ziemi Połczyńskiej
Lybra SW '99 1.9 jtd,

skyblu
Klubowicz
Klubowicz

Re: Lybra - akumulator ile Ah

Post autor: skyblu » 08 lis 2011, 20:14

Temat akumulatora do diesla 2.4 pomijając meandry osobiste rozmówców :-P , doczytałem do ostatniej kropki
zajrzałem do instrukcji Kappy i tam są takie inormacje fabryczne: ....Pojemność przy rozładowaniu 20godz. ...70Ah,
Prąd szybkiego rozładowania (przy-18oC) 450A.....
wiadomo trzeba mieć aku doładowane(450A-500A) niż niedoładowane(680A-740A) czy to jednoznaczny wniosek?!
nim przeczytałem ten temat chciałem kupić aku o większym amperażu, ale teraz skłaniam się do wersji pierwszej,
czy słusznie?
pozdro :D
LANCIA KAPPA JTD sedan-była
Alfa Romeo 166 JTD jest
Krzysiek
Projekty Wnętrz

Awatar użytkownika
volf
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: volf » 09 lis 2011, 21:32

Tylko informacje o prądzie rozruchowym podane w instrukcji dotyczą zapewne normy DIN a obecnie na akumulatorach jest podawana norma EN, przeliczniki można znaleźć w necie.
Ogólnie kupuj akumulator o jak największej pojemności, niestety, większy niż 75- 80Ah do kappy nie wejdzie (długość 28cm), prąd rozruchu min 680A, producent wedle uznania choć ja wolę marki uznane...
KAPPA TDS & JTD

Jendrek
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Andrzej

Lybra 1,9 - Jaki polecacie akumulator

Post autor: Jendrek » 04 lip 2012, 12:48

Witam

Zamieżam wymienić akumlator. Jaki mi polecacie do lanca lybra 1.9 JTD i jaki prąd ma dostawać.

Z góry dzięki. :D
Ostatnio zmieniony 04 lip 2012, 13:44 przez Dudi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawiłem tytuł /topcio1/. Połączone, wszystko znajdziesz w temacie powyżej.

viedion
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Lybra 1.9 JTD 116 KM - akumulator

Post autor: viedion » 17 lis 2012, 11:44

Witam,

potrzebuje namiary na odpowiedni, dobry i sprawdzony akumulator. Auto garazuje "pod chmurka". Varta, Bosch, Banner lub inne oglniedostepne marki. Najlepiej z podaniem typu. Banner P6205 juz prawie zamowilem ale znalazlem negatywne opinie dotyczace trwalosci dlatego pytam was - jaki polecacie - nie musi byc najdrozszy. Jezdze codziennie 2x40 km wiec z naladowaniem nie bedzie problemu.

Dzieki.

grigor
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: Lybra 1.9 jtd 116 KM /2002 Akumulator

Post autor: grigor » 17 lis 2012, 13:23

viedion pisze:Witam,

potrzebuje namiary na odpowiedni, dobry i sprawdzony akumulator. Auto garazuje "pod chmurka". Varta, Bosch, Banner lub inne oglniedostepne marki. Najlepiej z podaniem typu. Banner P6205 juz prawie zamowilem ale znalazlem negatywne opinie dotyczace trwalosci dlatego pytam was - jaki polecacie - nie musi byc najdrozszy. Jezdze codziennie 2x40 km wiec z naladowaniem nie bedzie problemu.

Dzieki.
Ze swojej strony polecam akumulatory Varta Blue. Jako ciekawostkę powiem, że kupiłem go z odzysku w cenie kaucji. Akumulator po naładowaniu sprawował się świetnie. Wytrzymał u mnie 5lat i został sprzedany z poprzednim samochodem. Warunki pracy miał ciężkie, ale sprawdził się super.
Jest:
Lybra Executive SW 2.4 JTD + Mod by Ramzes

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 17 lis 2012, 14:36

Jak już w tym temacie kiedyś napisałem - Centra Futura 70Ah. U mnie będzie już 5 sezon - do tej pory bezproblemowo. Przy takiej jeździe nie będziesz miał problemów z ładowaniem.
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja elektryczna”