Lybra - jtd dymi

gregorz767
Dopiero zaczyna na naszym forum

Odp: Lancia, dymi jak cholera

Post autor: gregorz767 » 18 cze 2009, 18:20

Dzieki za dobre slowo, ale z optymizmu to mam te wanienke pod silnikiem. Mylem juz intrcoolera, i od nowa go zalalo. Olej od nowa pokazal sie w rurze dolotowej do silnika, a jak odkrece korek wlewu oleju, to kopci i korek spokojnie w swoim miejscu nie polezy, podskakuje od przedmuchow....
Wyczytalem tu bardzo podobne objawy, z wyjatkiem tego oleju i dla tego z optymizmem pomyslaem o tych czujnikach i szczelnosci....nie wiem tylko czy ten optymizm wystarczy. :-?

Awatar użytkownika
topcio
Prezes Lancia Klub Polska
Prezes Lancia Klub Polska

Post autor: topcio » 18 cze 2009, 21:23

gregorz767 pisze:U mnie objawy jak w opisie, ale dochodzi olej. Caly intercooler od spodu jest zaolejony, i gumowa rura dolotowa do silnika, jest zaolejona. Sprezarke juz dwukrotnie regenerowalem, i mowia ze jest na pewno ok. Wroza mi remont silnika...ale to kosztowne wiec podstawiam miseczke w garazu i do niej skapuje olej.
Wiec jak, czy to na pewno pada mi silnik?
mojemu szwagrowi w Ulysse dopiero po dwóch reklamacjach turbinka przestała puszczać olej
Delta Intergale 16v
Fulvia Coupe 1.3 S 1972
Fulvia Coupe 1.3S 1971
Beta Spider Zagato 1.6
Obrazek

gregorz767

Post autor: gregorz767 » 19 cze 2009, 5:55

Maly test. Odlacze rure dolotowa do silnika i rurke odmy wloze w dolot, turbina bedzie sobie dmuchac w swiat. Na wylocie sprezonego powietrza zaloze jakis cienki filtr zeby zobaczyc czy daje olej. Czy taki pomysl ma sens? Czy wtedy zobacze z kad bierze sie olej?
Jesli z odmy, bedzie dymilo z wydechu. Jesli turbina, to powinienem miec slady oleju na owym lapaczu jaki zaloze na wylocie.
A moze inny pomysl na sprawdzenie?

Awatar użytkownika
jaro1959
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: jaro1959 » 19 cze 2009, 8:28

Jesli Ci kopci z wlewu oleju,to czarno to widzę,turbina na to nie ma wpływu.
Lybra 1,9 jtd SW ,Ypsilon 1,1 , (wcześniej 14 szt. innej Włoszczyzny)

Awatar użytkownika
mikaeltdi
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Michał

Post autor: mikaeltdi » 20 cze 2009, 21:41

Hm..jak mocno dmucha z korka to mogą być pierścienie lub uszczelka a w zbiorniku wyrównawczym nic się nie dzieje ?...czyli może jednak niezbyt optymistycznie ale ..jak juz będziesz wiedział co jest tego przyczyną i naprawisz ..to już tylko cieszyć się z bez awaryjnego uzytkowania , ;)

pozdro i wytrwałości ....
była Lancia Kappa 2,4 TDs 1995r.
bylo Renault Espace 1,9DCI 2004r.
bylo Renault Laguna 2 1,9DCI 2002r.
jest Lancia k 2.0 155KM 1996
jest Renault Laguna 3 2.0DCI 2008r. 180KM 400Nm

gregorz767

Post autor: gregorz767 » 21 cze 2009, 0:39

Wlasnie w tym rzecz. Wszystko inne jest ok. Gdyby nie podciek oleju pod samochodem, nie szuklabym usterki, wszystko dziala jak nalezy. Dlatego nie jestem tak przekonany, czy to az tak zle z tym silnikem i szukam przyczyny.
Praca rowna, cicha jak na diesla, zuzycie paliwa, uruchamianie, wszysko ok.
Zrobie ten test z odlaczeniem odmy od dolotu, umyje intercooler, i zobacze czy i gdzie pojawi sie olej.
Alternatywa, nowy (uzywany czyli loteria) silnik lub remont....
Szerokiej drogi!

tommydacho
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Odp: Lybra - jtd dymi

Post autor: tommydacho » 27 cze 2009, 0:43

I jasna sprawa, u mnie właśnie ta rura co to do silnika dochodzi pekła, oczywiście tak sprytnie, że niczego nie było widać. Ale za kilka dni fiat mi tą część sprowadzi. Oj, to w końcu i osiągi się poprawią :_)
Lancia Lybra 2.4 JTD

Awatar użytkownika
proximus23

Post autor: proximus23 » 17 lip 2009, 17:21

Mam jedno pytanie:
Czy zawór sterowania ciśnienia doładowania sprężarki który umiescznony jest tuż nad chłodnicą(Lybra 2.4jTD 140KM) oprócz spadku mocy może także powodować dymienie na czarno?

dan1976

Post autor: dan1976 » 17 lip 2009, 22:05

Witam
Jeżeli nie będzie działał to na pewno będzie dymił, ale wtedy też nie będzie miał pełnej mocy, a tak jeszcze co doświadczyłem na własnej "skórze" to może być jeszcze nie domykający się zawór doprowadzający spaliny do kolektora ssącego, i silnik nie będzie miał dostatecznej ilości powietrza, ja przy tym powymieniałem czujnik podciśnienia turbo w kolektorze ssącym i zawór sterujący na pasie przednim o którym mowa i dalej nic (300 zeta w plecy), aż w akcie desperacji wpadłem na pomysł, aby zaślepić dolot do zaworu dopalania spalin i nie to auto : buja w oblokach : .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”