Delta - jaki polecacie olej mineralny do 1.8 8V +LPG
jaki polecacie olej mineralny do delty 1.8 8V +LPG
dlatego mineralny bo podobno z minerala na syntetic nie powinno się zmieniać bo wypłucze silnik i zaczną się wycieki
pozdrawiam i czekam na sugestie
dlatego mineralny bo podobno z minerala na syntetic nie powinno się zmieniać bo wypłucze silnik i zaczną się wycieki
pozdrawiam i czekam na sugestie
Lancia Delta Nuova 1.8 8V '1994r.
Jadę na Mobilu Formuła S i jest bardzo dobrze.Zresztą wszystkie samochody jakie miałem to był Mobil nawet 126p.Ale każda sroczka... ile będzie odpowiedzi tyle sugestii.
Pozdrawiam Dziadek
Lancia Delta 1.8 8V+LPG BRC
- Piszczyk
- Klubowicz
- Imię: Rafał
jak miałem dedre to fajnie chodziłą na mineralnym selenia
...niewykonalność jakiegoś zadania jest tymczasowa i spowodowana jedynie złym doborem narzędzi...
jest :
DELTA I 1.6 GTi.e.`1992 w wiecznym remoncie
AR166 2,5 V6 `2000 holownik
HiLux 3.0d `2007 służbowy
Thesis 3,0V6 `2002 żony
Thema 2,8 PRV powrót do przeszłości
jest :
DELTA I 1.6 GTi.e.`1992 w wiecznym remoncie
AR166 2,5 V6 `2000 holownik
HiLux 3.0d `2007 służbowy
Thesis 3,0V6 `2002 żony
Thema 2,8 PRV powrót do przeszłości
Mój mechanik, który siedzi w Lanciach (sam jeździ Dedrą), powiedział, że te silniki są przewidziane do jazdy na pół-synetyku. Nie przejmując sie moimi zastrzeżeniami, że wypłucze, że się nie powinno tak zmieniać, wlał jednak pół-syntetyk i auto jeździ.
Właśnie dziś odebrałem od niego samochód po drugiej wymianie oleju i kompleksowym przeglądzie i problemów "ze znaczeniem terenu i dróg" nie mam.
Może to dość kontrowersyjne i nietypowe, ale nie narzekam.
Właśnie dziś odebrałem od niego samochód po drugiej wymianie oleju i kompleksowym przeglądzie i problemów "ze znaczeniem terenu i dróg" nie mam.
Może to dość kontrowersyjne i nietypowe, ale nie narzekam.

Pozdrawiam Dziadek
Osobiście nie spotkałem się z wypłukaniem czegokolwiek z silnika (jedynie co , to córka kasę z kieszeni mi wypłukuje) .
Zawsze w fiatowskich 8v jeździłem na pół syntetykach jak "karzą" w instrukcji w/g klasyfikacji .
Zawsze w fiatowskich 8v jeździłem na pół syntetykach jak "karzą" w instrukcji w/g klasyfikacji .
Generalny dystrybutor własnego czasu.
no ale czy ktoś z was zmienił z minerala na pół-syntetyk - Radinho zmienił, ale czy ktoś jeszcze jeśli uzbiera się ktoś jeszcze i nie miał problemów z jakimś tam wypłukaniem to zmieniam na pól-syntetyk
pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi ;]
pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi ;]
- kretekpodnietek
- Forumowicz/ka
jakieś tam wypłukanie to chodzi o to że:
eksploatujemy sinik na mineralnym i wiadomo w srodku silnika, pod pierścieniami tłokowymi gromadzi sie nagar który pomaga również uszczelnić te powierzchnie.
no i zalewamy sobie syntetyk albo półsyntetyk który bardzo dobrze wymywa wszelkie nagary i osady. wymywa nagar spod pierścieni, i z innych miejsc, i nagle po zmianie oleju okazuje sie że pierścienie przestają trzymać i silnik zaczyna brac olej.
troche zamotane ale chyba wiadomo o co chodziło.
a ja mam wlany lotos semisyntetic i auto jeździ, rano zapala, kontrolka gaśnie, pod korkiem czysto,
no i nie wiem czym sie objawia zadowolenie z danej marki oleju a z innej nie, bo jak siedze sobie za kierownicą to nie mam zielonego pojęcia co sie dzieje na czopach wału panewkach i wszelakich elementach smarowanych. skoro kontrolka gaśnie to nie mam więcej odnośników co do tego czy silnik lubi ten olej czy nie.
eksploatujemy sinik na mineralnym i wiadomo w srodku silnika, pod pierścieniami tłokowymi gromadzi sie nagar który pomaga również uszczelnić te powierzchnie.
no i zalewamy sobie syntetyk albo półsyntetyk który bardzo dobrze wymywa wszelkie nagary i osady. wymywa nagar spod pierścieni, i z innych miejsc, i nagle po zmianie oleju okazuje sie że pierścienie przestają trzymać i silnik zaczyna brac olej.
troche zamotane ale chyba wiadomo o co chodziło.
a ja mam wlany lotos semisyntetic i auto jeździ, rano zapala, kontrolka gaśnie, pod korkiem czysto,
no i nie wiem czym sie objawia zadowolenie z danej marki oleju a z innej nie, bo jak siedze sobie za kierownicą to nie mam zielonego pojęcia co sie dzieje na czopach wału panewkach i wszelakich elementach smarowanych. skoro kontrolka gaśnie to nie mam więcej odnośników co do tego czy silnik lubi ten olej czy nie.
Lancia nuova delta 1.8 8v LPG 1994r
Pozdrawiam Łukasz
Pozdrawiam Łukasz
NO BO U MNIE TO WYGLĄDA TAK ŻE W MOJEJ DELCIE BYŁA ZMIANA SILNIKA, SILNIK PRZYWIEZIONY BYŁ Z NIEMIEC I NAWET Z OLEJEM BYŁ - TYLE ZE NIE WIADOMO CO TO ZA OLEJ I TRZEBA BY GO WYMIENIĆ I TERAZ MAM DYLEMAT CO TAM NALAĆ???
CZY DLA PEWNOSCI LAĆ MINERALNY CZY JAKIES TAM SYNTETYKI
..........a tak na marginesie, ile wchodzi oleju do delty 1.8??? podobno ponad 5l - czy to prawda??
..........a tak na marginesie, ile wchodzi oleju do delty 1.8??? podobno ponad 5l - czy to prawda??
polsyntetyka bym wlal i tyle."ketchup4" pisze:NO BO U MNIE TO WYGLĄDA TAK ŻE W MOJEJ DELCIE BYŁA ZMIANA SILNIKA, SILNIK PRZYWIEZIONY BYŁ Z NIEMIEC I NAWET Z OLEJEM BYŁ - TYLE ZE NIE WIADOMO CO TO ZA OLEJ I TRZEBA BY GO WYMIENIĆ I TERAZ MAM DYLEMAT CO TAM NALAĆ???
Kappa JTD
Tipo 1.9TD
Tipo 1.9TD
- kretekpodnietek
- Forumowicz/ka
zalej taki jaki jest zalecany, czyli półsyntetyk
u helmutów pewno taki zalewali jak w instrukcji podają.
a wchodzi dokładnie według instrukcji 5,2 litra. kup 6 litrów to Ci na dolewke zostanie.
u helmutów pewno taki zalewali jak w instrukcji podają.
a wchodzi dokładnie według instrukcji 5,2 litra. kup 6 litrów to Ci na dolewke zostanie.
Lancia nuova delta 1.8 8v LPG 1994r
Pozdrawiam Łukasz
Pozdrawiam Łukasz
A NIE DA SIE JAKOŚ ROZPOZNAC CZY TO MINERALNY CZY MOZE JAKIŚ SYNTETYK - BO JEŚLI JEST ZALANY MINERAL A JA MU RYPNĘ PÓŁ-SYNTETYKA TO NAGARKI MOGA SIĘ WYPŁUKAC, ZACZNIE SOBIE DYMIĆ I REMONCIK GOTOWY - A TEGO PO RAZ DRUGI BYM NIE ZNIÓSŁ
- larry123
- Klubowicz
- Kontakt:
....
parametry i specyfikacja dość dobra jak na mineralny olej,
polecam tylko ten mineralny wyłącznie jeżeli uparłeś sie na ten gatunek/typ oleju.
http://www.platinumoil.pl/img/produkt_d_popup.jpg[/img]
małe prawdopodobieństwo trawienia podróbki, zalecam częstsze wymiany, na pewno dwa razy w roku przed sezonem letnim i przed sezonem zimowym.
polecam tylko ten mineralny wyłącznie jeżeli uparłeś sie na ten gatunek/typ oleju.
http://www.platinumoil.pl/img/produkt_d_popup.jpg[/img]
małe prawdopodobieństwo trawienia podróbki, zalecam częstsze wymiany, na pewno dwa razy w roku przed sezonem letnim i przed sezonem zimowym.
NIE UPIERAM SIĘ NA MINERALA, ALE JEDNOCZEŚNIE BOJĘ SIĘ ZALEWAĆ PÓL-SYNTETYKIEM BO MOŻNA NIECHCĄCY NAROBIĆ SOBIE SZKÓD I CAŁY CZAS WACHAM SIĘ POMIĘDZY MINERALEM A PÓŁ-SYNTETYKIEM
przestan wrzeszczec wreszcie!!!"ketchup4" pisze:NIE UPIERAM SIĘ NA MINERALA, ALE JEDNOCZEŚNIE BOJĘ SIĘ ZALEWAĆ PÓL-SYNTETYKIEM BO MOŻNA NIECHCĄCY NAROBIĆ SOBIE SZKÓD I CAŁY CZAS WACHAM SIĘ POMIĘDZY MINERALEM A PÓŁ-SYNTETYKIEM
wielu Ci napisalo - bierz polsyntetyka. Gwarancji nie ma ale ja bym zaryzykowal bo wiele mozna zyskac a ryzyko straty bardzo male. Zreszta odkrec miske i sprawdz ile tam jest szlamu.
Kappa JTD
Tipo 1.9TD
Tipo 1.9TD