Y - temperatura silnika

Anonymous

Y - temperatura silnika

Post autor: Anonymous » 04 maja 2005, 11:04

Witam.

Mam problem ze wskaznikiem temperatury w swojej niuni (Y 1.2 16v) - pokazuje okolo 70 stopnii podczas jazdy w trasie. Jestem swiezo po wymianie termostatu wiec nie wiem czy mechanik cos naknocil czy moze "ten typ tak ma"... Spalanie nie wydaje sie byc podwyzszone...

pozdrawiam,
Krzysiek.

Kazik
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Ypsilon - wskaźnik temperatury silnika (70 stopnii) ...

Post autor: Kazik » 13 maja 2005, 18:55

Nie wiem czy jest to pocieszające ale, w Kappie TDS też mam ok.70 stopni w czasie jazdy, w korku lub przy wolnej jeździe dochodzi do 90?.
Jeżdżę dopiero miesiąc tym samochodem i myślałem że czujnik temperatury zaniża mi odczyty ? dzisiaj sprawdziłem - pożyczyłem termometr cyfrowy i sprawdziłem temperaturę silnika - zgadza się z odczytem ze wskaźnika.

Awatar użytkownika
mustafi
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: mustafi » 13 maja 2005, 22:09

sprawa wadliwego termostatu byla juz wiele razy poruszana-vide funkcja szukaj. Jest to bardzo powszechna usterka w Lancii. Jesli chodzi o przypadek pierwszy to dziwna sprawa, albo wlozyl Ci wadliwy termostat albo nie wymienil go w ogole. trudno tam cos sknocic bo wymiana jest prosta-przynajmniej w delcie, moze zrobic to kazdy. W drugim przypadku ewidentnie zly termostat, jezdzisz tylko na duzym obiegu, termostat nie zamyka sie i masz tego objawy.
Obrazek

Kazik
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Kazik » 14 maja 2005, 5:33

Termostat jest sprawny ? włożony oryginalny miesiąc temu. Wymieniłem bo zimą w czasie jazdy nie uzyskiwał nawet 70stopni (wtedy pracował tylko w dużym obiegu)? po wymianie szybko uzyskuje 70? i tak pozostaje w czasie jazdy.

Anonymous

Post autor: Anonymous » 16 maja 2005, 17:59

masz szkodzony czujnik dwustopniowy czy jakos tak sie nazywa. mam to samo. koszt nowego w ASO 130zl

Kazik
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Kazik » 16 maja 2005, 19:49

Bardzo zaciekawił mnie czujnik dwustopniowy ? gdzie on się znajduje? Z ciekawości bym go sprawdził i ewentualnie wymienił.

Z tego co się ja wiem są dwa czujniki temperatury ? jeden do komputera centralnego ? drugi do wskaźnika. Na diagnostyce sprawdziłem ile odczytuje komputer, jaką temperaturę pokazuje wskaźnik w samochodzie i jaka jest temperatura układu chłodzenia. Te trzy wartości były podobne, w granicach błędu pomiarowego ? odbiegały o 5-10 stopni. Za regulację przełączania pomiędzy dużym a małym obiegiem odpowiada termostat, który wymieniłem.

Nie upieram się, że wszystko jest w porządku ? w poprzednim samochodzie (nissanie) wskaźnik stał na 90 stopniach i wydaje mi się że tak powinno być, dlatego proszę o dalsze informacje na temat czujnika dwustopniowego.

Kazik
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Kazik » 16 maja 2005, 20:31

Sam sobie może odpowiem :)

Czujnik dwustopniowy to może czujnik umieszczony wewnątrz termostatu, który ma dwa katalogowe stany:
1.Początku otwarcia ok. 81...85°C
2.Pełnego otwarcia ok. 101...105°C

Może dokładniej opiszę co mi wyszło z pomiarów ?
na termostacie temperatura 85stopni

na chłodnicy różnie od 30 (dolna część chłodnicy) do 69(górna część chłodnicy)

na termometrze cyfrowym 69 stopni
na wskaźniku temperatury 70 stopni
w komputerze samochodu 76 stopni

ok.10-15 stopni schłodził się płyn na chłodnicy

Oczywiście dalej czekam na opinie

Anonymous

Post autor: Anonymous » 17 maja 2005, 18:44

Czyli wskazania 70 stopni podczas normalnej jazdy bez włączonej klimy to zły objaw? Moja kappa osiąga 90 tylko jak włącze klime i cioram po miescie w duzym ruchu.

Anonymous

Post autor: Anonymous » 24 cze 2005, 23:59

Kazik ten czujnik nie jest w termostacie tylko jest umieszczony obok ostatniej swiecy 4. kupilem go w sklepie motoryzacyjnym ( 28 zl a nie jak chcieli w ASO 130 :P ) i mam poprawne wskazania. Pozdro

Anonymous

Post autor: Anonymous » 25 cze 2005, 0:02

Arkadiuszz co do jazdy z klima nie moge pomoc bo jej nie mam ( i chwala Bogu) tak samo jest z kappa - mam "tylko" malutkiego Ypsilona :lol:

Kazik
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Kazik » 25 cze 2005, 8:58

Adasiek1978 masz racje, że za wskazania na wyświetlaczu odpowiada czujnik temperatury ? ja też nigdy nie twierdziłem inaczej :).
Zgadzam się, że mój czujnik może trochę zaniża jakieś 10-15stopni ? próbowałem go kupić lecz nie mogłem go dostać ? szukałem w okolicznych ASO, sklepach motoryzacyjnych i u dystrybutora regionalnego ? wszędzie opowiadają nie ma :) . Dystrybutor twierdził, że próbował w centrali w Polsce, a nawet we Włoszech i uzyskał odpowiedz, że już nie mają :) . U mnie w samochodzie zaniżanie akurat tego wskaźnika nie jest groźne ? do komputera mam drugi czujnik i ten pokazuje prawie 10 stopni więcej ? w Y jest chyba jeden czujnik do komputera i na wyświetlacz ? wtedy na pewno trzeba wymienić.

Pogodziłem się już z wyświetlaczem temperatury :) ? ale jak ktoś ma namiar na nowy czujnik temperatury o numerze 7758171 to jestem zainteresowany.

Awatar użytkownika
2fines
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: 2fines » 20 wrz 2005, 1:06

"Arkadiuszz" pisze:Czyli wskazania 70 stopni podczas normalnej jazdy bez włączonej klimy to zły objaw? Moja kappa osiąga 90 tylko jak włącze klime i cioram po miescie w duzym ruchu.
jednak sadzę że w obu przypadkach to wina termostatu ... metoda prosta sprawdzenia do temperatury 80C waż od termostatu do chłodnicy (duży obieg ) powinien być letni wrecz zimny jeżeli hjest inaczej to tylko bedzie wina termostatu.... i temat uważam za zakończony :wink: wydaje sie tylko sprawny a w rzeczywistości nie jest moja trzyma równe 90C :) nie wiem jeszcze jak w zimie.....ale juz sie zbliża dużymi krokami blleeee i jeżeli wentylator chłodnicy się wlacza powyżej 90C to o oszukiwaniu wskażnika też bym zapomniał choć duzo ludu na to narzeka ... :wink:
VW VARIAT 130hps
"I po co niszczyć sobie zdrowie głupotą innych !!! " 2fines

Anonymous

Post autor: Anonymous » 21 wrz 2005, 13:42

Ja zauwarzyłem, że w moim modelu sam wskaźnik jest dość mocno nieprecyzyjny (podobnie wskaźnik poziomu paliwa). Poza tym w innych samochodach jakimi jeździłem, po uzyskaniu przez silnik właściwej temp. roboczej wskaźnik właściwie był nieruchomy niezależnie od obciążenia silnika, natomiast u mnie jest "mocno zależny". Długotrwała "ostra" jazda powoduje, że wskaźnik zbliża sie nawet do czerwonego pola, jednak sam silnik raczej się nie przegrzewa, nic na to nie wskazuje, wszystko chyba jest OK...

Awatar użytkownika
2fines
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: 2fines » 21 wrz 2005, 13:59

"laptosz" pisze:....Poza tym w innych samochodach jakimi jeździłem, po uzyskaniu przez silnik właściwej temp. roboczej wskaźnik właściwie był nieruchomy niezależnie od obciążenia silnika, natomiast u mnie jest "mocno zależny". Długotrwała "ostra" jazda powoduje, że wskaźnik zbliża sie nawet do czerwonego pola, jednak sam silnik raczej się nie przegrzewa, nic na to nie wskazuje, wszystko chyba jest OK...

wlasnie mnie zastanawia czy powinien byc zależny czy też nie ale jednak powinien wkoncu temperatura w silnikach powinna wzrastać lub spadać w miare liniowo i w zależności od obciazenia również warunków srodowiskowych itd...... a silnik nie ma jednakowej temperatury przez caly czas użytkowania wtedy było by to perpetum mobile pewnie juz 8 z koleiii hehe..... :lol: :lol:
VW VARIAT 130hps
"I po co niszczyć sobie zdrowie głupotą innych !!! " 2fines

Awatar użytkownika
mustafi
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: mustafi » 21 wrz 2005, 17:15

"laptosz" pisze:Ja zauwarzyłem, że w moim modelu sam wskaźnik jest dość mocno nieprecyzyjny (podobnie wskaźnik poziomu paliwa). Poza tym w innych samochodach jakimi jeździłem, po uzyskaniu przez silnik właściwej temp. roboczej wskaźnik właściwie był nieruchomy niezależnie od obciążenia silnika, natomiast u mnie jest "mocno zależny". Długotrwała "ostra" jazda powoduje, że wskaźnik zbliża sie nawet do czerwonego pola, jednak sam silnik raczej się nie przegrzewa, nic na to nie wskazuje, wszystko chyba jest OK...
Albo masz wadliwy czujnik temp, albo termowlacznik albo termostat, albo wentylator. Na 100% jest jasne, ze woda przy normlanym uzytkowaniu, przy rozgrzanym silniku powinna miec podobna temp. Jak jedziesz na trasie powinna byc lekko ponizej 90, stoisz w korku, lekko ponad 90 i jak dalej stoisz powinien sie wlaczac wentylator i zbijac temp. Uczestniczysz w rajdzie i cisniesz non stop na 6000tys obrotow wtedy ma prawo podkoczyc do 100 albo nawet do czerwonego pola, nigdy w normlanych warunkach uzytkowych, czy to lato czy zima. Piszesz, ze nic nie wskzuje ze sie przegrzewa silnik, a co mialoby na to wskazywac? Jak Ci strzeli uszczelka od za duzego cisnienia to wtedy sie okaze :) radze sprawdzic wszytskie elementy ktore wypisalem na poczatku albo opisac bardzo dokladnie zachowanie wskaznika moze dojdziemy co jest walniete.
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”