Kappa TDS - alternator

Awatar użytkownika
Radicz
Klubowicz
Klubowicz

Kappa TDS - alternator

Post autor: Radicz » 03 paź 2006, 22:33

Witam wszystkich i proszę o pomoc, gdyż sprawa troszkę mnie przerasta :? :(

W Kappie TDS Ewuni padło m.in. koło pasowe alternatora. Objawy- rozszczelnienie gumy w środku koła i charakterystyczny stukot, zwłaszcza przy niskich obotach (na biegu jałowym). Przy okazji wymieniamy dwa napinacze i rolkę prowadzącą, a także oczywiście sam pasek wielorowkowy. Udało nam się zdobyć dwa napinacze za rozsądne pieniążki. Z rolką także nie będzie problemu...

Problem dotyczy koła pasowego. Z moich ustaleń wynika, iż część ta nie ma zamiennika i występuje tylko w ASO. Cena= niemal 600 PLN :? :? :? Wiem, że koło jest inne w JTD i w TDS.

Pytania mam następujące:

1- Czy jest opcja, aby zdobyć to koło poza Aso= za mniejsze pieniążki??? Chodzi naturalnie o część fabrycznie nową.
2- Znalazłem w ePERZe rysunek i numer tej części- KLIKNIJ TU. Jednak wg mnie na rysunku widoczne jest koło z JTD, a co za tym idzie i numer części dotyczy zapewne koła z JTD. Jak więc znaleźć koło do TDS, skoro w opisie nie ma podziału na TDS i JTD??? :roll: :(

Będę wdzięczny za wszelkie rady i opinie w tym temacie- może ktoś go już przerabiał :(

Pozdrawiam, Radicz.

Blash
Klubowicz
Klubowicz

Kappa TDS - alternator

Post autor: Blash » 04 paź 2006, 8:16

a nie jest to czasem koło nr 8 ? skracamy
wg kodu koło alternatora wystepuje tylko w kappie tzn nie ma takiego w innych modelach

Awatar użytkownika
Radicz
Klubowicz
Klubowicz

Kappa TDS - alternator

Post autor: Radicz » 05 paź 2006, 22:52

"Blash" pisze:a nie jest to czasem koło nr 8 ? skracamy
wg kodu koło alternatora wystepuje tylko w kappie tzn nie ma takiego w innych modelach
Koło, o kórym wspomniałeś, jest przykręcone do wału. To nie o tą część chodziło... Dziś zakupiliśmy resztę części- koło pasowe ma 6 rowków (po modernizacji tej części chyba w 1997 r. różniło się jednym rowkiem). Jutro się okaże, czy wszystko idealnie pasuje...

Co ciekawe- w ePERZE nie ma podziału w tym temacie na TDS i JTD, a części są inne :? Szczegóły do opowiedzenia na zlocie :wink:

Pozdrawiam, Radicz.

Awatar użytkownika
sloneczna
Odszedł od nas na zawsze
Odszedł od nas na zawsze

Kappa TDS - alternator

Post autor: sloneczna » 05 paź 2006, 23:17

Niestety Radicz przykre wieści ,płakać i płacić. Znajomy szukał i nieznalazł ,zamówił za około 600zł orginał.
Trzeba z Itali ściągać.
A ile zpłacił dokładnie jutro.
Jurek odszedł od nas na zawsze...

leszcz
Dopiero zaczyna na naszym forum

Kappa TDS - alternator

Post autor: leszcz » 06 paź 2006, 15:32

Radicz.
Wstrzymaj się z zamawianiem w Italii.
Temat przerabiałem miesiąc temu.
Rozwiązałem go kupując alternator za 200zł.

Po zamontowaniu wstapiłem do znajomego sklepu i tam mi znależli w jakimś katalogu części koło pasowe do kappy TDS za 250zł.

Jutro postaram się zdobyć i podać wszystkie namiary.

pozdrawiam
leszcz
Prawdziwy gentelmen to ktoś, kto kota zawsze nazwie kotem, choćby się o niego potknął i upadł.

leszcz

Kappa TDS - alternator

Post autor: leszcz » 07 paź 2006, 11:33

Witam.
Zgodnie z obietnicą podaję namiary na koło pasowe alternatora do TDS-a EWCI.

Katalog firmy CARGO z Poznania nr 231511
Podobno firma ta jest też w Łomiankach

Nr tej części w Magneti Marelli to MM 63321315

pozdrawiam
leszcz

P.S.
Dużym problemem jest zdjęcie starego koła z alternatora.
Proponuję jak będzie alternator na wierzchu wymienić w nim łożyska groszowe sprawy a bęzie święty spokój w przyszłości.
Prawdziwy gentelmen to ktoś, kto kota zawsze nazwie kotem, choćby się o niego potknął i upadł.

Awatar użytkownika
EWCIA
Klubowiczka
Klubowiczka

Kappa TDS - alternator

Post autor: EWCIA » 08 paź 2006, 9:44

Leszcz bardzo bardzo dziękujemy za info ..przyda się nie tylko Nam ale pewnie innym szczęśliwym posiadaczom tds-ki... Jednak (chyba z mojej niecierpliwości : zawstydzony : a właściwie bardziej z przymusu, bo ciężko byłoby mi dojeżdżać do pracy bez autka) ) zakupiliśmy juz częsci i Kappunia jeździ.
niestety hmm...cena nówek to jakiś kosmos - zapłaciliśmy za koło pasowe 570 zł. rolka 170 (tu ukłon dla sklepu "ICAR" dostaliśmy zniżkę kilka procent :lol: ), a napinacz z rolką prowadzącą udało się zdobyć za 280 (normalna cena 492)....ech...sporo kasy :? ..ale najważniejsze, że moje małe szczęście juz jest zdrowe i śmiga warszawskimi dróżkami... :wink: :wink:
kiedyś Kappa Blue Lady - obecnie Coupe 20VT ;-)

leszcz

Kappa TDS - alternator

Post autor: leszcz » 08 paź 2006, 18:16

Cieszę się, że leczenie blue lady się powiodło.

pozdrawiam
leszcz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”