Alfa 156 - wariująca sygnalizacja otwartych drzwi

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator
Imię: Kamil

Alfa 156 - wariująca sygnalizacja otwartych drzwi

Post autor: FXX » 27 lip 2014, 17:38

Witam!
Dziś z rana jadąc Alfą przejechałem przez dość mocną nierówność poprzeczną, co za tym idzie samochodem dość mocno bujnęło.
W tym momencie od razu Infocenter zaczął świrować z komunikatami o otwartych wszystkich drzwiach i bagażniku, a do tego działania odmówiły kierunkowskazy - przepala się cały czas bezpiecznik.
W trakcie jazdy komunikaty o otwartych drzwiach wariowały - pojawiały się, znikały, potem się pojawiał np. od tylnych drzwi i tak w kółko... Jedynie przednie prawe drzwi były sygnalizowane poprawnie.

Miał ktoś podobną sytuację bądź wie gdzie szukać przyczyny zarówno wariujących komunikatów jak i niedziałających kierunkowskazów?
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

Awatar użytkownika
stabraf
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej

Re: Alfa 156 - wariująca sygnalizacja otwartych drzwi

Post autor: stabraf » 28 lip 2014, 0:05

Ja bym zaczął od porozpinania i ponownego zapięcia złącz elektrycznych i przekaźników ;)
Warto też sprawdzić aku po takim bujnięciu ;)

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator
Imię: Kamil

Re: Alfa 156 - wariująca sygnalizacja otwartych drzwi

Post autor: FXX » 16 sie 2014, 10:02

Zawsze wiedziałem, że Włoskie samochody mają duszę :D

Lakiernik demontując nadkole i błotnik nie zabezpieczył potem tych kabli od fabrycznego alarmu (którego nota bene moja Bella nigdy nie posiadała!) i zwisały sobie swobodnie. W efekcie jeden się zaczepił o półoś i przy mocniejszym bujnięciu zawieszeniem po prostu się naderwał, a drugi szorował po asfalcie. Wywalone kostki, kable zabezpieczone, zaizolowane i Bella zaczęła znowu do mnie po ludzku gadać :)

A dwóch podobno dobrych elektryków jak to zobaczyło to rozkładało ręce i nie wiedzieli za co się zabrać... fachoFcy...
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja elektryczna”