Kappa - zasilanie jtd olejem roslinnym
Kappa - zasilanie jtd olejem roslinnym
Czy Kappa 2.4 JTD nadaje się do zasilania olejem roślinnym??
Olej roślinny
taaa pewnie, na opałówce też śmiga
--profanacja
, proponuję oliwę z oliwek 
p.s.1 zapraszam do działu powitań!!!!
uzupełnij profil 
p.s.2 poczytaj forum, temat był poruszany

p.s.1 zapraszam do działu powitań!!!!

kiedyś Kappa Blue Lady - obecnie Coupe 20VT 

Olej roślinny
heh pytanie w stylu czy auto pojedzie na paliwie z rynku z Białegostoku. Pewnie że pojedzie tylko jak daleko, a czy profanacja? bo ja wiem, zabrzmialo jakby to jakies kultowe auto bylo, fajnie poeksperymentowac jak sie ma kase na konsekwencje, no i zapach McDonalda all the time 

Olej roślinny
no właśnie.."osiemdziesiat" pisze:fajnie poeksperymentowac jak sie ma kase na konsekwencje, no i zapach McDonalda all the time

- tomek
- Klubowicz Wspierający
- Imię: Tomek
- Kontakt:
Olej roślinny
Wlasnie niektorzy uwazaja za profanacje LPG."osiemdziesiat" pisze:a czy profanacja? bo ja wiem, zabrzmialo jakby to jakies kultowe auto bylo
Slyszeliscie tym (gdzies czytalem ale nie wiem czy u nas na forum), ze Szwecja chce w jakims okreslonym czasie przejsc zupelnie na biopaliwa - wiec calkowita profanacja to nie jest. Oczywiscie jest kwestia wplywu na auto czy dostosowania go do paliwa alternatywnego!
Olej roślinny
LPG hmm..tu mam inne zdanie, sama miałam poprzednie dwa autka na gaz i..nie narzekałam na spalanie
teraz przeliczam
(kiedys 250 zeta miesięcznie teraz 500)

o to mi chodzi, dostosowanie....co innego stare fury a samochody nowej generacji ..."tomek" pisze: Oczywiscie jest kwestia wplywu na auto czy dostosowania go do paliwa alternatywnego!

Olej roślinny
wypraszam sobie takie :
........auto pojedzie na paliwie z rynku z Białegostoku.......... zle wpływa to na wizerunak naszego miasta
........auto pojedzie na paliwie z rynku z Białegostoku.......... zle wpływa to na wizerunak naszego miasta

Kappa 2.0 Białystok
Re: Olej roślinny
wątek faktycznie był poruszany niejednokrotnie na forum zarówna Lancii jak i wielu innych marek. Swego czasu sporo z nich przewertowalem szukajac dla siebie auta i wybierając miedzy dieslem i banzyną."alex7" pisze:Czy Kappa 2.4 JTD nadaje się do zasilania olejem roślinnym??
Podsumowując:
Spotkałem sie tylko z kilkoma konkretnymi modelami do których nie polecano stosowania oleju roślinnego. Zazwyczaj jakies wynalazki a Ameryki.
Natomiast wahlarz aut, ktorych własciciele jezdzili na rzepaku lub sloneczniku byl ogromny, o czym tez juz pisałem na tym forum.
Citroeny od starych CX-ów po nowe C5 HDi i CDi, Fordy od Fiesty po Explorer-a, a poza nimi Żuki, Nyski, Tarpany, Jeep-y, Nissany, Toyoty, UAZ-y, Aero... no wszystko.
Rożne tez były sposoby zalewania, niektorzy dolewali tylko do ropy, wielu jezdzilo na mieszance 50:50, ale spora część bez pardonu cisnęła na czystym oleju bez ropy.
Nie spodziewaj sie konkretnej odpowiedzi, bo stosowania alternatywnych źródeł zawsze obarczone jest elementem niepewnosci i ryzyka. Setki osob ma gaz i mimo ze to nie nowa technologia, nadal sprawia problemy.
Czytając napotkane posty o rzepaku/słoneczniku napotkalem kilka zdecydowanie odradzających, gdzie autor powoływał sie na temperatury spalania, rodzaj osadu, brak lub nadmiar smarowania.. rozne naukowe argumenty głównie przeciw. Z drugiej strony były przedstawione badania na hamowni jak równiez badania silnika po przejechaniu iluś tam kaemów, gdzie wyniki byly jak najbardziej pozytywne. Ogolnie galimatias... najlepiej bedzie jak poświecisz pare wieczorów i poszukasz czegos po necie i dopiero z tych informacji wybierzesz te ktore Cie przekonaja lub zniechęcą.
PS.
Gdybym miał diesla na pewno bym sprobował, najpierw 50:50 a potem kto wie.
Lancia Kappa 2.0
Datsun Laurel 2.8D 1984
Legnica
Datsun Laurel 2.8D 1984
Legnica
Olej roślinny
Dzięki za wasze opinie. Pytam, bo słyszałem, że nie poleca sie stosowania tego paliwa w silnikach z "Common Rail" i stąd moje pytanie. Podobno do 2,4 TDS bez problemu można lać olej roślinny, a w JTD wtryski mogą ulec uszkodzeniu, ale nie wiem czy to prawda??????
Olej roślinny
ja jakoś nie mam odwagi na dolewanie i eksperymenty, chociaż ciągle narzekam"alex7" pisze:Podobno do 2,4 TDS bez problemu można lać olej roślinny, a w JTD wtryski mogą ulec uszkodzeniu, ale nie wiem czy to prawda??????

Olej roślinny
tds przerobi wszystko , jest to pompa vp37 najstarsza konstrukcyjnie
Olej roślinny
Polecam oliwke z oliwek-dobrze robi na nerki"EWCIA" pisze:taaa pewnie, na opałówce też śmiga![]()
--profanacja
, proponuję oliwę z oliwek
p.s.1 zapraszam do działu powitań!!!!uzupełnij profil
Strang Delta 1,9td

Olej roślinny
Problem raczej to jego gęstość .Zatyka się filtr paliwa ,samochód na jadalnym nie nadaje się do jazdy w trasie . Sam eksperymentowałem na swoim dieslu i opinia jest subiektywna. Lepiej wystawić orenżade na słońce i po dwuch dniach masz ładne żółto zielone paliwo(butelki od wody 5l super przepuszczają UV i szybko traci kolor ).
I ten zapach placków ziemniaczanych.
I ten zapach placków ziemniaczanych.
Jurek odszedł od nas na zawsze...
- Makgajwer
- Klubowicz
Olej roślinny
...??? Wlewałeś może do Zety ???"Blash" pisze:tds przerobi wszystko , jest to pompa vp37 najstarsza konstrukcyjnie
Oddam w dobre ręce Jaguara XJ8 V8 3,2 Executive z 1999r. mały przebieg, kolor szaro-srebrny, wnętrze kremowa skóra,
Stan: bardzo śliczny
)
Stan: bardzo śliczny

Olej roślinny
nie, w zecie jest pompa epic lukasa jednak bardziej zaawansowama od vp37