Kappa - zasilanie jtd olejem roslinnym

Eskulap

Kappa - zasilanie jtd olejem roslinnym

Post autor: Eskulap » 09 sie 2006, 8:30

Czy Kappa 2.4 JTD nadaje się do zasilania olejem roślinnym??

Awatar użytkownika
EWCIA
Klubowiczka
Klubowiczka

Olej roślinny

Post autor: EWCIA » 09 sie 2006, 8:32

taaa pewnie, na opałówce też śmiga : bredzisz : : hahaha : --profanacja : sciana :, proponuję oliwę z oliwek :lol:

p.s.1 zapraszam do działu powitań!!!! :evil: uzupełnij profil :!:
p.s.2 poczytaj forum, temat był poruszany
kiedyś Kappa Blue Lady - obecnie Coupe 20VT ;-)

Eskulap

Olej roślinny

Post autor: Eskulap » 09 sie 2006, 11:20

heh pytanie w stylu czy auto pojedzie na paliwie z rynku z Białegostoku. Pewnie że pojedzie tylko jak daleko, a czy profanacja? bo ja wiem, zabrzmialo jakby to jakies kultowe auto bylo, fajnie poeksperymentowac jak sie ma kase na konsekwencje, no i zapach McDonalda all the time :D

Awatar użytkownika
EWCIA
Klubowiczka
Klubowiczka

Olej roślinny

Post autor: EWCIA » 09 sie 2006, 12:02

"osiemdziesiat" pisze:fajnie poeksperymentowac jak sie ma kase na konsekwencje, no i zapach McDonalda all the time :D
no właśnie.. :?

Awatar użytkownika
tomek
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający
Imię: Tomek
Kontakt:

Olej roślinny

Post autor: tomek » 09 sie 2006, 12:20

"osiemdziesiat" pisze:a czy profanacja? bo ja wiem, zabrzmialo jakby to jakies kultowe auto bylo
Wlasnie niektorzy uwazaja za profanacje LPG.
Slyszeliscie tym (gdzies czytalem ale nie wiem czy u nas na forum), ze Szwecja chce w jakims okreslonym czasie przejsc zupelnie na biopaliwa - wiec calkowita profanacja to nie jest. Oczywiscie jest kwestia wplywu na auto czy dostosowania go do paliwa alternatywnego!
Tomek
Obrazek
Obrazek- tyle palił mój Passat do 194 tys. - przestałem uzupełniać tankowania :(

Awatar użytkownika
EWCIA
Klubowiczka
Klubowiczka

Olej roślinny

Post autor: EWCIA » 09 sie 2006, 12:57

LPG hmm..tu mam inne zdanie, sama miałam poprzednie dwa autka na gaz i..nie narzekałam na spalanie :? teraz przeliczam :( (kiedys 250 zeta miesięcznie teraz 500)
"tomek" pisze: Oczywiscie jest kwestia wplywu na auto czy dostosowania go do paliwa alternatywnego!
o to mi chodzi, dostosowanie....co innego stare fury a samochody nowej generacji ...

Awatar użytkownika
karol69
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: karol

Olej roślinny

Post autor: karol69 » 09 sie 2006, 13:00

wypraszam sobie takie :
........auto pojedzie na paliwie z rynku z Białegostoku.......... zle wpływa to na wizerunak naszego miasta :)
Kappa 2.0 Białystok

szarkiz
Klubowicz
Klubowicz

Re: Olej roślinny

Post autor: szarkiz » 09 sie 2006, 13:30

"alex7" pisze:Czy Kappa 2.4 JTD nadaje się do zasilania olejem roślinnym??
wątek faktycznie był poruszany niejednokrotnie na forum zarówna Lancii jak i wielu innych marek. Swego czasu sporo z nich przewertowalem szukajac dla siebie auta i wybierając miedzy dieslem i banzyną.

Podsumowując:
Spotkałem sie tylko z kilkoma konkretnymi modelami do których nie polecano stosowania oleju roślinnego. Zazwyczaj jakies wynalazki a Ameryki.
Natomiast wahlarz aut, ktorych własciciele jezdzili na rzepaku lub sloneczniku byl ogromny, o czym tez juz pisałem na tym forum.
Citroeny od starych CX-ów po nowe C5 HDi i CDi, Fordy od Fiesty po Explorer-a, a poza nimi Żuki, Nyski, Tarpany, Jeep-y, Nissany, Toyoty, UAZ-y, Aero... no wszystko.

Rożne tez były sposoby zalewania, niektorzy dolewali tylko do ropy, wielu jezdzilo na mieszance 50:50, ale spora część bez pardonu cisnęła na czystym oleju bez ropy.

Nie spodziewaj sie konkretnej odpowiedzi, bo stosowania alternatywnych źródeł zawsze obarczone jest elementem niepewnosci i ryzyka. Setki osob ma gaz i mimo ze to nie nowa technologia, nadal sprawia problemy.

Czytając napotkane posty o rzepaku/słoneczniku napotkalem kilka zdecydowanie odradzających, gdzie autor powoływał sie na temperatury spalania, rodzaj osadu, brak lub nadmiar smarowania.. rozne naukowe argumenty głównie przeciw. Z drugiej strony były przedstawione badania na hamowni jak równiez badania silnika po przejechaniu iluś tam kaemów, gdzie wyniki byly jak najbardziej pozytywne. Ogolnie galimatias... najlepiej bedzie jak poświecisz pare wieczorów i poszukasz czegos po necie i dopiero z tych informacji wybierzesz te ktore Cie przekonaja lub zniechęcą.

PS.
Gdybym miał diesla na pewno bym sprobował, najpierw 50:50 a potem kto wie.
Lancia Kappa 2.0
Datsun Laurel 2.8D 1984
Legnica

Anonymous

Olej roślinny

Post autor: Anonymous » 09 sie 2006, 15:27

Dzięki za wasze opinie. Pytam, bo słyszałem, że nie poleca sie stosowania tego paliwa w silnikach z "Common Rail" i stąd moje pytanie. Podobno do 2,4 TDS bez problemu można lać olej roślinny, a w JTD wtryski mogą ulec uszkodzeniu, ale nie wiem czy to prawda??????

Awatar użytkownika
EWCIA
Klubowiczka
Klubowiczka

Olej roślinny

Post autor: EWCIA » 09 sie 2006, 15:54

"alex7" pisze:Podobno do 2,4 TDS bez problemu można lać olej roślinny, a w JTD wtryski mogą ulec uszkodzeniu, ale nie wiem czy to prawda??????
ja jakoś nie mam odwagi na dolewanie i eksperymenty, chociaż ciągle narzekam : gafa : , że tyle kasy idzie na paliwo...W wa-wie chyba niektóre autobusy jeżdżą na paliwo rzepakowe bo jadąc za nimi czuć "frytki".... hmm..ale kapcie przerabiać.. :roll: , po prostu bałabym się kosztów naprawy po czymś takim...

Blash
Klubowicz
Klubowicz

Olej roślinny

Post autor: Blash » 09 sie 2006, 16:12

tds przerobi wszystko , jest to pompa vp37 najstarsza konstrukcyjnie

Awatar użytkownika
strang
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Olej roślinny

Post autor: strang » 09 sie 2006, 16:16

"EWCIA" pisze:taaa pewnie, na opałówce też śmiga : bredzisz : : hahaha : --profanacja : sciana :, proponuję oliwę z oliwek :lol:

p.s.1 zapraszam do działu powitań!!!! :evil: uzupełnij profil :!:
p.s.2 poczytaj forum, temat był poruszany
Polecam oliwke z oliwek-dobrze robi na nerki
Strang Delta 1,9td
Obrazek

Awatar użytkownika
sloneczna
Odszedł od nas na zawsze
Odszedł od nas na zawsze

Olej roślinny

Post autor: sloneczna » 09 sie 2006, 21:17

Problem raczej to jego gęstość .Zatyka się filtr paliwa ,samochód na jadalnym nie nadaje się do jazdy w trasie . Sam eksperymentowałem na swoim dieslu i opinia jest subiektywna. Lepiej wystawić orenżade na słońce i po dwuch dniach masz ładne żółto zielone paliwo(butelki od wody 5l super przepuszczają UV i szybko traci kolor ).
I ten zapach placków ziemniaczanych.
Jurek odszedł od nas na zawsze...

Awatar użytkownika
Makgajwer
Klubowicz
Klubowicz

Olej roślinny

Post autor: Makgajwer » 10 sie 2006, 1:05

"Blash" pisze:tds przerobi wszystko , jest to pompa vp37 najstarsza konstrukcyjnie
...??? Wlewałeś może do Zety ???
Oddam w dobre ręce Jaguara XJ8 V8 3,2 Executive z 1999r. mały przebieg, kolor szaro-srebrny, wnętrze kremowa skóra,
Stan: bardzo śliczny :))

Blash
Klubowicz
Klubowicz

Olej roślinny

Post autor: Blash » 10 sie 2006, 7:44

nie, w zecie jest pompa epic lukasa jednak bardziej zaawansowama od vp37

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”