Kappa JTD - nie działają licznik i wskaźniki
- topcio
- Prezes Lancia Klub Polska
Kappa JTD - nie działają licznik i wskaźniki
Mojemu szwagrowi w JTD z 2001 roku nagle odmówiły współpracy zegary. Bez ostrzeżenia przestał działać prędkościomierz, obrotomierz, temperatura silnika, paliwo pokazuje max. Wskaźnik ładowania i kontrolki działają. Co może być przyczyną tych dziwów?
- topcio
Re: Kappa JTD - nie działają licznik i wskaźniki
Po wyjęciu zegarów okazało się, że jedna wtyczka wypadła z gniazda
.

- stabraf
- Administrator
- Imię: Andrzej
Pod latarnią najciemniej 

Kappa 2.0 turbo 20v, sedan '99, 220 pajaców;)
Zeta 2.1 TD Epic FREE
Mapa Użytkowników LKP-kliknij
Kliknij tutaj jeśli chcesz umieścić na mapie swoje dane (swoją Lancię, polecany warsztat, miejsce zlotu lub spotu)
Zeta 2.1 TD Epic FREE

Mapa Użytkowników LKP-kliknij
Kliknij tutaj jeśli chcesz umieścić na mapie swoje dane (swoją Lancię, polecany warsztat, miejsce zlotu lub spotu)
Trochę dziwne, bo te wtyczki siedzą raczej mocno. Może ktoś, kiedyś nie wcisnął jej jak trzeba 

KAPPA TDS & JTD
- topcio
Najwyraźniej.volf pisze:Trochę dziwne, bo te wtyczki siedzą raczej mocno. Może ktoś, kiedyś nie wcisnął jej jak trzeba
... u mnie jest znacznie lepiej. Obrotomierz działa, kontrolki również ale za to woltomierz zaniża napięcie o jakieś 1 V , prędkościomierz nie działa w ogóle (ASR nie przerzuca biegów) a prawie nowy infocenter (oczywiście od Andrzejatopcio1 pisze:Mojemu szwagrowi w JTD z 2001 roku nagle odmówiły współpracy zegary. Bez ostrzeżenia przestał działać prędkościomierz, obrotomierz, temperatura silnika, paliwo pokazuje max. Wskaźnik ładowania i kontrolki działają. Co może być przyczyną tych dziwów?

Niestety okazało się, że instalacja przeżyła mały pożar, który najprawdopodobniej zaczął się od wiązki kierunkowskazów i świateł awaryjnych. Pożar został ugaszony a jakiś elektryk zaczął "kleić" wypalone wiązki. Chyba robił to popijając co nieco bo całkowicie skasował złącza konektorowe 32A i 32C, zmasakrował 32B a kolory lutowanych kabli nie miały dla niego specjalnego znaczenia.
Obecnie podobnie jak świstak zawijający czekoladę w "sreberka" dłubię przy kablach zawijając je w oryginalną "tesę" ....
Pozdrawiam
- topcio
Miałem podobnie lata temu w mojej pierwszej Kappie którą kupiłem po takim zdolnym elektryku - najpierw ciął, potem mostkował a ostatecznie twierdził, że to włoski szajs.
... oczywiście żaden szajs tylko typowe dziadostwo lub jak kto woli "druciarstwo". Pochwalę się, że dzisiaj skończyłem zawijać "sreberka" i cała elektryka działa już bez zarzututopcio1 pisze:Miałem podobnie lata temu w mojej pierwszej Kappie którą kupiłem po takim zdolnym elektryku - najpierw ciął, potem mostkował a ostatecznie twierdził, że to włoski szajs.

Wracając do elektryka - "druciaka" to poza wstawkami z kabli wziętych z odkurzacza pomylił trzy żyły (kolory) i nożem pokaleczył izolacje kabli głównej wiązki idącej od skrzynki bezpieczników do liczników, infocenter i całej reszty.
Pozdrowienia od mojej K dla ..... znajomego jej elektryka.