Thesis - wyjęcie reflektora
- grzegorz m
- Forumowicz/ka
Thesis - wyjęcie reflektora
Mam proste szybkie pytanie.
To coś co trzeba przekręcić żeby wysunąć całą lampę jest plastikowe na imbus w kolorze białym?
To coś co trzeba przekręcić żeby wysunąć całą lampę jest plastikowe na imbus w kolorze białym?
Re: thesis- wyjęcie reflektora
Nie, to regulacja lampy. Do wysuwania jest taki bolec na który wchodzi nasadka 5,5mm albo 6mm jeśli dobrze pamiętam.grzegorz m pisze:Mam proste szybkie pytanie.
Autka jakie mi się przewineły: Hyundai Lantra 1.6, Lancia Lybra 2.4 JTD, Alfa Romeo 156 2.4 m-Jet, Alfa Romeo 156 1.8 Twin Spark, Lancia Delta 1.8i.e., Lancia Thesis 2.4 JTD, Alfa Romeo 166 3.2, BMW E90 320d, Fiat Brava 80 16v, Fiat Brava 80 16v, Laguna III 2.0 16v, Fiat Stilo 1.9 JTD, Marea 155 20v
Obecnie mam: Lancia Lybra 2.4 jtd Emblema, Lancia Lybra 2.0 LS, Opel Meriva_A 1.4 EcoTec, Bravo HGT, Brava 100 16v
Obecnie mam: Lancia Lybra 2.4 jtd Emblema, Lancia Lybra 2.0 LS, Opel Meriva_A 1.4 EcoTec, Bravo HGT, Brava 100 16v
- grzegorz m
- Forumowicz/ka
Re: Thesis - wyjęcie reflektora
To dobrze, że zapytałem. Szkoda bo dobry dostęp tam jest. A ta właściwa nakręTka jest gdzieś w pobliżu?
Tuż obok, odrobinę bliżej krawędzi błotnika. Też łatwy do niej dostęp.grzegorz m pisze:To dobrze, że zapytałem. Szkoda bo dobry dostęp tam jest. A ta właściwa nakręTka jest gdzieś w pobliżu?
Autka jakie mi się przewineły: Hyundai Lantra 1.6, Lancia Lybra 2.4 JTD, Alfa Romeo 156 2.4 m-Jet, Alfa Romeo 156 1.8 Twin Spark, Lancia Delta 1.8i.e., Lancia Thesis 2.4 JTD, Alfa Romeo 166 3.2, BMW E90 320d, Fiat Brava 80 16v, Fiat Brava 80 16v, Laguna III 2.0 16v, Fiat Stilo 1.9 JTD, Marea 155 20v
- LUKIThesis
- Forumowicz/ka
Raczej chyba nasadka 5 i długa przedłużka . Był już o tym temat.
A najlepiej od razu długi klucz nasadkowy, bo samą nasadką łatwo zahaczyć o coś i spada z przedłużki - co może zapewnić sporo zabawy przy wyciąganiu jej z jakiegoś zakamarka.
- grzegorz m
- Forumowicz/ka
No i wiecie, nie nakrędka a nakrętka. 

- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
Słuszna uwagajjash pisze:No i wiecie, nie nakrędka a nakrętka.

- grzegorz m
- Forumowicz/ka
No i stało się najgorsze z możliwych.
Wyciągnąłem bez najmniejszych problemów przednie lampy.Wymieniłem bez problemu żarówki pozycyjnych(Były obydwie spalone)
Zamocowałem z zachwytem,że to takie łatwe jedną lampę z powrotem na miejsce a przy drugiej ***.
Już rozumiem tych,którzy nie mogą sobie z tym problemem poradzić.
Nie dość,że po prostu lampa się nie chce zakotwiczyć tym metalowym prętem to samo przekręcenie trzeba robić z dużą siłą.Potem niby coś wskoczy ale reflektor wyłazi z powrotem.
Wyciągnąłem bez najmniejszych problemów przednie lampy.Wymieniłem bez problemu żarówki pozycyjnych(Były obydwie spalone)
Zamocowałem z zachwytem,że to takie łatwe jedną lampę z powrotem na miejsce a przy drugiej ***.
Już rozumiem tych,którzy nie mogą sobie z tym problemem poradzić.
Nie dość,że po prostu lampa się nie chce zakotwiczyć tym metalowym prętem to samo przekręcenie trzeba robić z dużą siłą.Potem niby coś wskoczy ale reflektor wyłazi z powrotem.
Czyli źle to robisz
Spokojnie, ja za pierwszym razem się poddałem. Poprzedni właściciel u mnie wkleił reflektor sylikonem i ja myśląc że jest zepsute też tak raz zrobiłem. Potem okazało się że wszystko jest w najlepszym porządku ale ja to źle robiłem.
U mnie jedna strona lekko chodzi i ładnie się zakotwicza. Natomiast przy drugiej muszę użyć trochę siły ale też nie robi problemu ogólnie.

Spokojnie, ja za pierwszym razem się poddałem. Poprzedni właściciel u mnie wkleił reflektor sylikonem i ja myśląc że jest zepsute też tak raz zrobiłem. Potem okazało się że wszystko jest w najlepszym porządku ale ja to źle robiłem.
U mnie jedna strona lekko chodzi i ładnie się zakotwicza. Natomiast przy drugiej muszę użyć trochę siły ale też nie robi problemu ogólnie.
- grzegorz m
- Forumowicz/ka
To co takiego robiłeś źle a potem dobrze,że reflektor się zaczepił?U mnie jedna strona lekko chodzi i ładnie się zakotwicza. Natomiast przy drugiej muszę użyć trochę siły ale też nie robi problemu ogólnie.
Grześ, wyciągnij reflektor, popróbuj trochę na sucho jak to działa i w którą stronę się kręci by zamknąć zamek. Potem załóż reflektor, i spróbuj. Być może będziesz musiał dopchnąć mocno reflektor do karoserii - ja tak mam przy, chyba, stronie kierowcy. Drugą stronę raczej swobodnie zamykam. Kwestia praktyki - po kilku próbach i zamknięciach prawidłowych, będziesz się śmiać z tego, że nie dawałeś rady. Przyznam, że i ja miałem z tym problemy i wyklinałem projektantów pod niebiosa.
- grzegorz m
- Forumowicz/ka
A ja projektantów wynoszę pod niebiosa bo uważam, że to rozwiązanie jest proste i genialne. Ale tylko w moim lewym reflektorze.....
Panowie -nie dramatyzujmy. Wyjęcie i włożenie reflektora to pikuś przy innych samochodach.
Prawy reflektor wyjmujemy przekręcając zgodnie z ruchem wskazówek zegara, lewy odwrotnie. 5 sekund i gotowe.
Mechanizm na zasadzie wału korbowego. Proste i genialne. Montaż odwrotnie. Po wyjęciu wszystko wiadome.
Gorzej jak zabezpieczenie zginie.
Prawy reflektor wyjmujemy przekręcając zgodnie z ruchem wskazówek zegara, lewy odwrotnie. 5 sekund i gotowe.
Mechanizm na zasadzie wału korbowego. Proste i genialne. Montaż odwrotnie. Po wyjęciu wszystko wiadome.
Gorzej jak zabezpieczenie zginie.
FFE (F**K Fuel Economy) teraz AR156SW 2,4JTD20V -mała szara ropucha, Flavia Berlina 1.8, Honda CB750K , nowa pasja: Motobecane M2 250ccm SV JAP-iszon z1929 roku.
były:
BMW1602, Manta A SR, BMW528i rekin, Argenta VX, Thema 3,0V6LS, Thesis 3,2V6
były:
BMW1602, Manta A SR, BMW528i rekin, Argenta VX, Thema 3,0V6LS, Thesis 3,2V6