Witam.
Jestem posiadaczem Lybry 1.8 , (87kkm), od niespełna 2 miesięcy.Przeczytałem chyba wszystkie posty ,na temat wariatora ,ale wszyscy piszą że należy wymienić go razem z rozrządem. Mój poprzednik pół roku temu w serwisie wymieniał rozrząd, ale o wariatorze nikt nie wspomniał. Teraz po uruchomieniu zimnego silnika kilka sekund chodzi jak diesel ,i po chwili spokój i cisza. Czy takie objawy wróżą że mam się przygotowywać do wymiany?, oraz jak długo mogę tak jeździć , czy jak już bedzie cały czas walił wtedy dopiero wymieniać...
Olej wymieniłem na MaxLife 5/40 (sugerowałem się opiniami z forum), prawdopodobnie jeden z lepszych.
Pozdrawiam
Lybra 1.8 - wariator c.d
Lybra 1.8 - wariator c.d
Jesli nie dudni jeszcze tak bardzo, to dociagnij do 100 000km i wymieniaj z rozrzadem. Przy tym wszystkim pilnuj oleju (stan na 3/4). Jak bardzo sie martwisz to jedz do aso i niech ci osluchaja silnik...
Lancia Lybra SW 1.8 16VLX+ Navi
Mercedes C-klase 200 kompresor
Peuegot 307 SW HDI 110ps
Mercedes C-klase 200 kompresor
Peuegot 307 SW HDI 110ps
- Nat
- Klubowicz
- Kontakt:
Lybra 1.8 - wariator c.d
Jeśli hałas Ci nie przeszkadza, to jeźdź i wymień dopiero z rozrządem- nic sie z tego powodu nie powinno zepsuć. Ale błędem poprzedniego właściciela było pozostawieniae tegto wariatora w spokoju.
BTW : Witamy kolejną Lyberke w naszym gronie... Może jakieś fotki?
BTW : Witamy kolejną Lyberke w naszym gronie... Może jakieś fotki?

Pozdrawiam
Nat
+ Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?
Nat

Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?

- prezesjm
- Klubowicz
- Imię: Janusz
Lybra 1.8 - wariator c.d
Jeśli po chwili jest spokój to oczywiście można tak jeździc i nic nie powinno się stać. tak jak koledzy radzili przy następnej wymianie rozrządu trzeba koniecznie pomyśleć o jego wymianie. Jeśli jednak hałas będzie utrzymywał się cały czas podczas pracy silnika to koniecznie trzeba przyspieszyć wymiane rozrządu i wariatora.