Kappa - wymiana rozrządu
Kappa - wymiana rozrządu
Wczoraj wymieniłem rozrzad w Kappie 2.0 20V TURBO. Zostały wymienione: rolka prowadząca, napinajaca i pompa wodna. Pompa wodna była ok ale jak robic to wszystko
. Założyłem pasek Gatesa wzmacniany. Przy okazji zmieniłem również pasek od osprzetu bo wszystkie rolki były ok, założyłem DAYCO. Z racji tego że pokrywa zaworów byłą zdjęta wymienio również uszczelkę znajdująca się pod nią i małe okragłe uszczelki otworów świec zapłonowych i oba simeringi wałkoów rozrządu.

Ford Fusion 1.4 TDCI
Audi A6 S-line 2.7 T Quattro 265 KM
Alfa Romeo 145 1.6 TS

Alfa Romeo 145 1.6 TS
Kappa - wymiana rozrządu
Czesc,
konkrty, konkrety ile co kosztowalo, jezeli to nie tajemnice. Czy po uszczelnieniu silnika juz nie bierze oleju?
LukaszN
posiadacz takiej samej kappy
konkrty, konkrety ile co kosztowalo, jezeli to nie tajemnice. Czy po uszczelnieniu silnika juz nie bierze oleju?
LukaszN
posiadacz takiej samej kappy

Jest 2.0T 20V byla Kappa 3.0
Kappa - wymiana rozrządu
A więc tak:
pompa wodna 274 zł (oryginalna), uszczelka pokrywy zaworów 170 zł (oryginalna), uszczelki otworów świec po 5 zł każda, jest ich 5
, rolka prowadząca 60 zł SKf, rolka napinająca 180 zł SKF, pasek rozrządu GATES wzmacniony 60 zł, pasek osprzętu DAYCO chyab tez około 60 zł, simering wałka rozrządu około 40 zł(oryginał) i drugi simering wałka rozrządu około 30 zł (oryginał).
Jak z olejem narazie nie wiem, potzreba troche czasu, ale z tego co wiem to przy ostrej jeżdzie te silnki mają brac nawet do 0,5 litra na 1000 km. Wsadziłem gaz więc jeżdze ostro
pompa wodna 274 zł (oryginalna), uszczelka pokrywy zaworów 170 zł (oryginalna), uszczelki otworów świec po 5 zł każda, jest ich 5

Jak z olejem narazie nie wiem, potzreba troche czasu, ale z tego co wiem to przy ostrej jeżdzie te silnki mają brac nawet do 0,5 litra na 1000 km. Wsadziłem gaz więc jeżdze ostro

Ford Fusion 1.4 TDCI
Alfa Romeo 145 1.6 TS

Alfa Romeo 145 1.6 TS
Kappa - wymiana rozrządu
Ceny OK,
Ja powymienialem wszystkie mozliwe opaski zaciskowe na rurach z turbiny to intercoolera i dalej. Zmniejszylo sie branie oleju!!!! z 1L na 400 ml. Musze jeszcz wjechac na kanal, bo nie zmienimem opasek na zasysaniu powietrza.
Jak masz jakies podejzane opaski, wymieniaj od razu, powinno pomoc.
Ja powymienialem wszystkie mozliwe opaski zaciskowe na rurach z turbiny to intercoolera i dalej. Zmniejszylo sie branie oleju!!!! z 1L na 400 ml. Musze jeszcz wjechac na kanal, bo nie zmienimem opasek na zasysaniu powietrza.
Jak masz jakies podejzane opaski, wymieniaj od razu, powinno pomoc.
Kappa - wymiana rozrządu
Ceny myslę, że bardzo dobre. Dzis zakupiłem klocki na przód FERODO PREMIER. Natomiast w soboę wymieniam wąz od klimy bo niestety się przetarł i wąż spływu oleju z turbiny do misy olejowej.
Ford Fusion 1.4 TDCI
Alfa Romeo 145 1.6 TS

Alfa Romeo 145 1.6 TS
Kappa - wymiana rozrządu
tak z ciekawosci dlaczego zmieniasz ten waz od turbo? cos cieknie, przypchany? czy cos innego?
Kappa - wymiana rozrządu
Jest lekki wyciek
Ford Fusion 1.4 TDCI
Alfa Romeo 145 1.6 TS

Alfa Romeo 145 1.6 TS