Kappa 2.4 20v - miękki pedał hamulca + brak świateł stopu
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: Tomek
Kappa 2.4 20v - miękki pedał hamulca + brak świateł stopu
Witam.
Silnik 2,4 20v
Oddałem samochód do wymiany przepływomierza. Facet do mnie zadzwonił,że nie może otworzyć samochodu, centralny nie działa. Opisałem mu gdzie znajdują się bezpieczniki,coś pogrzebał i otworzył.
Samochód gotowy wyjeżdzam od mechanika,ale czuję,że hamulców prawie nie ma. W momencie kiedy chcę się zatrzymać pedał idzie do gleby. Dopiero po zwolnienu i przypompowaniu ze dwa trzy razy są hamulce. Dodam,że wcześniej były brzytwy.
Gdy dojechałem do domu kolega zauważył mnie,że dodatkowo nie mam świateł stopu, żarówki wszystkie sprawne,bezpieczniki wszystkie całe. Czytałem coś o module hamulców. Może on być tego przyczyną? gdzie on się znajduje i jaka jest kwota wymiany tego elementu ?
Za wszelkie podpowiedzi będę serdecznie wdzięczny.
Silnik 2,4 20v
Oddałem samochód do wymiany przepływomierza. Facet do mnie zadzwonił,że nie może otworzyć samochodu, centralny nie działa. Opisałem mu gdzie znajdują się bezpieczniki,coś pogrzebał i otworzył.
Samochód gotowy wyjeżdzam od mechanika,ale czuję,że hamulców prawie nie ma. W momencie kiedy chcę się zatrzymać pedał idzie do gleby. Dopiero po zwolnienu i przypompowaniu ze dwa trzy razy są hamulce. Dodam,że wcześniej były brzytwy.
Gdy dojechałem do domu kolega zauważył mnie,że dodatkowo nie mam świateł stopu, żarówki wszystkie sprawne,bezpieczniki wszystkie całe. Czytałem coś o module hamulców. Może on być tego przyczyną? gdzie on się znajduje i jaka jest kwota wymiany tego elementu ?
Za wszelkie podpowiedzi będę serdecznie wdzięczny.
Ostatnio zmieniony 06 gru 2012, 15:39 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Prosimy tytułować posty zgodnie z zasadami!
Powód: Prosimy tytułować posty zgodnie z zasadami!
- marceli
- Klubowicz
- Imię: Marcin
- Kontakt:
Re: Kappa 2.4 20v - miękki pedał hamulca + brak świateł stop
Wróć do mechanika i zapytaj wprost coś Pan narobił bo od przepływomierza do braku hamulców droga daleka.
Tym bardziej ,że oddając auto to było sprawne.
Tym bardziej ,że oddając auto to było sprawne.
-
Tak też zrobiłem, to stwierdził,że taki przyprowadziłem,druga sprawa,że po wymianie przepływiomierza,zero poprawy pracy silnika. Dusi się, brak mocy i równych obrotów, Nie mam już siły na ten samochód ;/
-
- Forumowicz/ka
Może gdzieś (nawet nieświadomie) mechanicznie uszkodził Ci przewód i płyn powoli schodzi z układu.
Jak przez chwilę napompujesz to masz hamowanie, a potem znowu dętka. Popatrz czy nie jest gdzieś wilgotno.
Jak przez chwilę napompujesz to masz hamowanie, a potem znowu dętka. Popatrz czy nie jest gdzieś wilgotno.
Lancia Dedra 1.9TD
-
Płynu jest max cały czas ;/ i raczej brak płynu nie wyjaśnia braku świateł.
-
- Forumowicz/ka
Co do świateł to miałem kiedyś na zamykaniu klapy przetarty przewód w mojej Dederce i też była lipa, ale w Twoim wypadku faktycznie jest to dość ciekawe połączenie tego co się dzieje.
Lancia Dedra 1.9TD
- grzesiekj23
- Forumowicz/ka
- Imię: Grzesiek
Sprawdź czy Ci gdzieś wtyczki od ABS-u nie uszkodził. Zależy jeszcze jaki masz ABS, układy jak na foto, E-HCU to numer 1.
EDIT:
A może włącznik stopu przy pedale nie reaguje? Jest powiązany z pompą ABS-u i może jak nie dostaje z niego sygnału to robi jakieś jaja?
EDIT:
A może włącznik stopu przy pedale nie reaguje? Jest powiązany z pompą ABS-u i może jak nie dostaje z niego sygnału to robi jakieś jaja?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Były:
Dedra 2.0 i.e.
Kappa 2.4 175KM '98 > 8 lat i 120 000 km wspaniałych wspomnień
Jest:
Phedra Emblema 2.0 D 136+KM '06 > salon na kółkach
Ypsilon Oro 1.4 95KM '07 > mały wariat
Dedra 2.0 i.e.
Kappa 2.4 175KM '98 > 8 lat i 120 000 km wspaniałych wspomnień
Jest:
Phedra Emblema 2.0 D 136+KM '06 > salon na kółkach

Ypsilon Oro 1.4 95KM '07 > mały wariat

Osobiście, nie wiązałbym uszkodzonego włącznika świateł stop z brakiem hamulca, to byłoby zbyt niebezpieczne... Hamulce, wg mnie powinny być układem maksymalnie niezależnym, prostym i zawsze działającym. Może jakiś problem z pompą się zrobił, może jakoś hamulce się zapowietrzyły?
Pozdrawiam
Fotisk
Kappa 2.0 Łódź
Zapraszam do mojego sklepu http://www.nielsen.sklep.pl - dla forumowiczów 10% rabat...
Fotisk
Kappa 2.0 Łódź
Zapraszam do mojego sklepu http://www.nielsen.sklep.pl - dla forumowiczów 10% rabat...
-
Teraz kolejna sprawa. Brak stopu + słaby hamulec + nowość! sprzęgło w podłodze. W jednym z wątków wyczytałem,że płyn hamulców jest powiązany ze sprzęgłem. Jeśli pompa sprzęgła jest sucha,wysprzęglik wymieniony 3 miesiące temu,a awaria hamulców była pierwsza to sprzęgło siadło zapewne przez ubytek płynu w obwodzie hamulćow, dobrze kombinuję ? tylko gdzie teraz tego szukać ?
Cześć co do świateł stopu , kable pomiedzy klapą a karoserią są pewnie pęknięte sam przerabiałem ten temat . nie przecinaj osłony gumowej ściągni tapicerke bagażnika i poluzuj przewody aby wykonać naprawe . wygląda z twojego opisu ze masz zapowietrzone hamulce . jesteś pewien mechanika na 100 % ??? Pozdrawiam
jeszcze jedno układ hamulcowy a sprzęgło to osobne układy .
"Owszem nie". Hydrauliczne sterowanie sprzęgłem korzysta z dokładnie tego samego płynu co układ hamulcowy.
Lancia Kappa Coupe 2.0t '98 - 1584
Hyosung GV650
Jeep Renegade 1.0 GSE Limited
Hyosung GV650
Jeep Renegade 1.0 GSE Limited
lenys, no cóż, pod auto z latarką i oglądaj przewody hamulcowe, a także zaciski... gdzieś płyn musi uciekać...
Koniecznie sprawdź także okolice pompy hamulcowej...
Pozdrawiam
Fotisk
Kappa 2.0 Łódź
Fotisk
Kappa 2.0 Łódź
-
- Forumowicz/ka
U mnie też było "sucho" na pierwszy rzut oka. Ale płyn uciekał i okazało się że zrobiła się mała dziurka w przewodzie idącym w okolicach baku i tam sobie powoli uciekało, szczególnie przy hamowaniu i się zapowietrzyły.
więc tak jak kolega radzi ja bym też zaczął od gruntownego sprawdzenia.fotisk pisze:lenys, no cóż, pod auto z latarką i oglądaj przewody hamulcowe, a także zaciski... gdzieś płyn musi uciekać...
Lancia Dedra 1.9TD
Może przy szukaniu/grzebaniu przy centralnym zamku (a jego centralka jest w tunelu środkowym) mechanik szukał gdzieś w okolicy pedałów pod kierownicą, tam jest pompka sprzęgła, tam jest czujnik STOP dla świateł, można coś uszkodzić grzebiąc i szukając po omacku. Ja bym sprawdził.
Oczywiście nikogo nie oskarżam, ale biorę pod uwagę.
A przy wymianie przepływomierza nawet się nie powinien zbliżyć do hamulców (pompa abs jest w pobliżu, ale nie ma tam czego uszkodzić przy takiej wymianie).
Zresztą- takich rzeczy się nie diagnozuje przez internet, bo każdy "mądry" napisze "mechanik partacz", a nikt nie zna auta..
Oczywiście nikogo nie oskarżam, ale biorę pod uwagę.
A przy wymianie przepływomierza nawet się nie powinien zbliżyć do hamulców (pompa abs jest w pobliżu, ale nie ma tam czego uszkodzić przy takiej wymianie).
Zresztą- takich rzeczy się nie diagnozuje przez internet, bo każdy "mądry" napisze "mechanik partacz", a nikt nie zna auta..
Lancia Kappa 2.0 20V
Saab 9-5 2.8 Turbo6 XWD
Saab 9-5 2.8 Turbo6 XWD