Lybra - alarm się buntuje

domiskra
Dopiero zaczyna na naszym forum
Imię: DoMinik

Lybra - alarm się buntuje

Post autor: domiskra » 19 mar 2012, 1:39

Drodzy Koledzy, powiedzcie, co może być przyczyną takiego oto zachowania alarmu (fabryczny, dioda obok kierownicy, samochód 2002r., dwa kluczyki scyzoryki):

1) przy zamykaniu auta z pilota (jednocześnie włącza się alarm) syrena pipczy 2 razy, instrukcja gada, że jest to oznaka anomalii w systemie alarmowym... przy otwieraniu pipczy jeden raz - tutaj normalnie.

2) gdy pewnego razu zapomniałem, że mam uaktywniony alarm i otwierałem kluczykiem (zdarza się czasami ;p ) alarm oczywiście się włączył, natomiast nijak nie chciał się uciszyć poprzez naciskanie przycisku "otwierania" na pilocie. Potem wyłączył się, ale gdy tylko otworzyłem drzwi klamką, znów zaczął się drzeć. Wsiadłem więc do środka i spróbowałem go uciszyć drugim sposobem - stacyjka w położenie MAR. i figa z makiem! a ludzie się patrzą :( w końcu wysiadłem i poczekałem pięć minut, zamknąłem samochód pilotem i otworzyłem pilotem i się ustabilizowało.

3) pewnego razu pod sklepem, a zamknięta była lusia na alarm, wracam a tutaj samochód w ogóle nie raguje na komendy pilota !!!! nie jest to wina baterii (chyba), ponieważ nie migała dioda na pilocie w sposób przewidziany w instrukcji dla stanu rozładowania baterii, a ponadto nie sygnalizowała tego dioda przy kierownicy. Po prostu żadnej reakcji!stałem tuż przy samochodzie. a przed pięcioma minutami wszystko było ok. Po powrocie do domu na piechotkę i z powrotem do auta z drugim kluczykiem (dobrze, że nie tak daleko od tego sklepu) auto bez problemu się otworzyło drugim pilotem. Ale zaraz potem wypróbowałem ten pierwszy, i o dziwo zadziałał tak samo jak ten drugi, czyli bez problemu (to chyba definitywnie oznacza, że nie problem w baterii). Od tej pory nie używam alarmu, nie chcę wracać do domu 30 kilometrów na piechotę, wolę już zamykać normalnie, przekręcając kluczyk w drzwiach.

I nie chodzi o to, że korona mi z głowy spadnie, jeśli nie będę na odległość zamykał auta, tylko o to, iż nie używam alarmu, a już raz chceli się do luśki dobrać...

Proszę o radę,
czy bez ASO się nie obędzie? (wolałbym nie, bo ogołocą moją świnkę-skarbonkę ;) )
Lancia Lybra 1.9 intensa - L 0   D O M I

Awatar użytkownika
Ramzes_II
Odszedł od nas na zawsze
Odszedł od nas na zawsze
Imię: Dominik

Re: Lybra - alarm się buntuje

Post autor: Ramzes_II » 19 mar 2012, 7:20

Podobne objawy jak piszesz - czasowy brak możliwości otwarcia auta zaalarmowanego przy pomocy pilota (org. i zapasowy), anomalie z zazbrajaniem - sygnalizacja błędu przez alarm, u mnie skończyła się wymianą centralki alarmowej i przeprogramowaniem pilotów. Ale to było w innym aucie i jeszcze na gwarancji...
Tuning oraz diagnostyka JTD, JTDm, TDI, CDI, HDI ... i HGW :D

>>>>>>>>>>>>>>>>>>tel: 661-104-166
<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Awatar użytkownika
marmal
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: marmal » 19 mar 2012, 11:45

Ramzes_II pisze:Podobne objawy jak piszesz - czasowy brak możliwości otwarcia auta zaalarmowanego przy pomocy pilota (org. i zapasowy), anomalie z zazbrajaniem - sygnalizacja błędu przez alarm, u mnie skończyła się wymianą centralki alarmowej i przeprogramowaniem pilotów. Ale to było w innym aucie i jeszcze na gwarancji...
Czyżby to była skomputeryzowana Sarenka :D
Pozdrawiam - Marian

Awatar użytkownika
Ramzes_II
Odszedł od nas na zawsze
Odszedł od nas na zawsze

Post autor: Ramzes_II » 19 mar 2012, 13:59

marmal pisze:
Ramzes_II pisze:Podobne objawy jak piszesz - czasowy brak możliwości otwarcia auta zaalarmowanego przy pomocy pilota (org. i zapasowy), anomalie z zazbrajaniem - sygnalizacja błędu przez alarm, u mnie skończyła się wymianą centralki alarmowej i przeprogramowaniem pilotów. Ale to było w innym aucie i jeszcze na gwarancji...
Czyżby to była skomputeryzowana Sarenka :D
Fiat Palio Weekend.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<

domiskra

Post autor: domiskra » 19 mar 2012, 22:45

czyli ASO niezbędne??.. bo samemu to ciężko mi będzie centralkę wymieniać...znam się dość dobrze na paru rzeczach ale akurat nie na elektryce :/ najgorzej to jak pojadę gdzieś w trasę i zapomnę o tym, zamknę samochód na alarm, i potem go nie otworzę :roll: jak to będzie warszawa to jeszcze dam radę, ale jak to będzie mieścina za tomaszowem lubelskim, to lipa, nawet z dojazdem ciężko... tam już stepy szerokie :) tak to jest jak auto chce być mądrzejsze od właściciela.

a może nasze lybry wykrywają, czy ktoś jest na "podwójnym gazie" i go nie wpuszczają ?? :P ale chyba nie moja, bo byłem czysty jak łza i się nie otworzyła... Pomocy:)

Awatar użytkownika
Ramzes_II
Odszedł od nas na zawsze
Odszedł od nas na zawsze

Post autor: Ramzes_II » 20 mar 2012, 7:20

Moze niekoniecznie ASO, ale kumaty elektromechanik samochodowy. Sam niewiele zdziałasz, poza ew. zepsuciem bardziej, jesli nie znasz się na elektronice :)

<<<<<<<<<<<<<<<<<<

domiskra

Post autor: domiskra » 21 mar 2012, 22:52

no nic dzięki za radę, pojadę jak takowego w lublinie znajdę (takiego, coby się na moim samochodzie nie uczył). Myślałem, że może ktoś dokładnie wie, jaka to przyczyna, ale pewnie odpowiedź brzmi: szeroko pojęta elektronika :). Czyli w lancii budzi się kapryśna włoszka ;p a wie ktoś może z Was, może Ty Ramzes II, co zdrobić, jak przez nieuwagę zamknę na alarm i pilocik nie zadziała? a będę daleko od domu? czy jest jakiś inny sposób na uciszenie syreny fabrycznej oprócz przekręcenia kluczyka w pozycję MAR (bo i to nie zadziałało od razu u mnie) ? może wcisnąć ten pipek od alarmu w skrzynce bezpieczników?

Awatar użytkownika
Ramzes_II
Odszedł od nas na zawsze
Odszedł od nas na zawsze

Post autor: Ramzes_II » 21 mar 2012, 23:02

domiskra pisze:no nic dzięki za radę, pojadę jak takowego w lublinie znajdę (takiego, coby się na moim samochodzie nie uczył). Myślałem, że może ktoś dokładnie wie, jaka to przyczyna, ale pewnie odpowiedź brzmi: szeroko pojęta elektronika :). Czyli w lancii budzi się kapryśna włoszka ;p a wie ktoś może z Was, może Ty Ramzes II, co zdrobić, jak przez nieuwagę zamknę na alarm i pilocik nie zadziała? a będę daleko od domu? czy jest jakiś inny sposób na uciszenie syreny fabrycznej oprócz przekręcenia kluczyka w pozycję MAR (bo i to nie zadziałało od razu u mnie) ? może wcisnąć ten pipek od alarmu w skrzynce bezpieczników?
na pewno syrenkę mozna trwale wyłączyc kluczykiem. A resztę nie wiem. Nie mam alarmu.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja elektryczna”