Lybra - problemy po uruchomieniu

Awatar użytkownika
muha
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: muha » 09 maja 2006, 10:26

Witam,

Moja pieknosc zaczyna byc kaprysna. Lubi bestia jezdzic, no i jesli ja zostawie w bezruchu chocby na pare godzin, robi mi jakies fochy...

A konkretniej - odpala bez problemu, kilka sekund dziala ladnie, po czym pojawia sie spadek obrotow. Czasem minimalny, ale czasem potrafi nawet zgasnac. Wlaczona klima poglebia ten spadek. Czasem do wystapienia problemu potrzeba paru godzin bezruchu, a czasem juz po 10 minutach da sie to zauwazyc. I jak juz sie zacznie, to przez pol minuty wole nie ruszac z miejsca, bo wtedy maszyna ledwo jedzie. Potem wszystko sie uspokaja i smiga bezproblemowo...

Wizyta w serwisie wydaje sie nieuchronna, ale moze ktos juz to przerabial albo moze podpowiedziec jakies amatorskie dzialania diagnostyczne? Z tego co mi sie nasuwa: swiece maja 10kkm, kable WN wymienilem ostatnio. Jezdze na LPG wiec pewnie malo uzywany uklad paliwowy ma szanse zarastac glonami. Wlewam V-Powera i od czasu do czasu przepalam parenascie kilometrow na wyzszych obrotach zeby to zminimalizowac. Ale moze to za malo...

Z gory dziekuje za wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam,
/muha/
/muha/

Awatar użytkownika
muha
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: muha » 26 maja 2006, 15:32

Problem mam nadal. ASO nic nie znalazlo, zasugerowali aby pojezdzic wiecej na benzynie... : cenzura :

Poczytalem sobie troche forum pod katem podobnych objawow. To, co - jak mi sie wydaje - mozna zrobic to: zmienic benzyne na lepsza, zresetowac komputer, sprawdzic czujnik temperatury.

W zwiazku z tym dwa konkretne pytania:
- jak sie robi reset komputera w Lybrze? Pewnie odlaczenie akku nie wystarczy...
- gdzie tkwi czujnik temperatury i czy jest prosta metoda sprawdzenia jego dzialania? W Eperze "czujnikow" jest wiecej - nie chce zgadywac ktory jest tym, o ktory chodzi (a chodzi zapewne o ten, na podstawie ktorego komputer reguluje sklad mieszanki).

Zachowanie silnika troche mnie zlosci, a to niewskazane przy jezdzie takim fajnym autkiem. Zatem goraca prosba - wrzuccie wszelkie mozliwe sugestie, takze te, ktore juz gdzies sie na forum pojawialy. Jej usmiechnieta mordka na ulicach bedzie najlepsza nagroda i podziekowaniem :)

Pozdrawiam,
/muha/
/muha/

Awatar użytkownika
makek
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: makek » 27 maja 2006, 10:04

Ponieważ objawy są niecykliczne, więc pewnie coś z połączeniami.
Czujnik temperatury (od składu mieszanki) ma zazwyczaj niebieskie gniazdo przyłączeniowe i zamontowany jest w okolicy termostatu, albo ogólnie na głowicy, jeśli to on jest winny zamieszania, to na zimnym silniku będzie miał małą rezystancję, rzędu kilkudziesięciu ohmów lub mniej.
Pierwsza rzecz jaka przyszła mi do głowy to sonda lambda, może uszkodziło się coś w obwodzie grzania i stąd przekłamania zaraz po odpaleniu silnika.
Komputer w Dedrze (Magneti Marelli IAW 8F) resetuje się przez odpięcie zasilania, jak jest w Lybrze - nie wiem. Lybra 1.6 ma przepływomierz powietrza, czy mapsensor?

Awatar użytkownika
muha
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: muha » 29 maja 2006, 9:01

Dzieki za podpowiedz. Jak sie skonczy opad atmosferyczny, sprobuje namierzyc to ustrojstwo (Follow the niebieskie gniazdko ...) i zmierze mu rezystancje. Z tego co wiem, mam przeplywomierz (ale mowie to na tej podstawie, ze sa takowe do kupienia na allegro do mojego modelu).

cdn. - mam nadzieje :)

Pozdrawiam,
/muha/
/muha/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”