Lybra - jestem nowym posiadaczem i potrzebuje parę wskazówek

Moderator: stabraf

prezes1987
Dopiero zaczyna na naszym forum
Imię: Marek

Lybra - jestem nowym posiadaczem i potrzebuje parę wskazówek

Post autor: prezes1987 » 21 sie 2011, 15:07

Witam
Kupiłem 2 dni temu lybre 2003 2,4 JTD 150 KM i potrzebuje parę wskazówek /porad.
- Tylne szyby otwierają się tylko z przycisków kierowcy (blokada jest wyłączona :D ), za pomocą przycisków w tylnych drzwiach nie można otworzyć /zamknąć, podczas otwierania szyb z pilota otworzą się wszystkie ale zamkykaja się tylko przednie. :?: :?: :?:
- ogrzewanie fotela pasażera działa normalnie a kierowcy nie (może to być jakiś bezpiecznik czy coś?)
-posiadam wersje z nawigacją i nie ma mapy polski, poprzedni właściciel mówił że pasuje mapa z opla OMEGI (czy to jest możliwe?)
- Jest zamontowane nagłośnienie bose ale nie ma zmieniarki, czy przewody powinny być seryjnie przeciągnięte do bagażnika? Czy lepiej zamontować oryginalną zmieniarkę czy kupić jakąś z mp3?
- jest możliwość aby komputer pokazywał chwilowe spalanie?
- w przednim gniazdku zapalniczki jest napięcie a w tylnym nie ma czy mogą być osobne bezpieczniki .
- Potrzebował bym instrukcje obsługi bo niestety nie dostałem jak by ktoś miał w PDF. To byłbym wdzięczny.
Z góry dzięki za odpowiedzi .

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Re: Jestem nowym posiadaczem LYBRY potrzebuje parę wskazówek

Post autor: Dudi » 21 sie 2011, 15:26

Powiem tak, odpowiedzi na wszystkie twoje pytania są na forum. Zaparz sobie kawę, albo otwórz piwo i zapraszam do przeglądania forum całe popołudnie, a nawet i wieczór.
Są również instrukcje do pobrania w odpowiednim miejscu.
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

Lechu
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: Lybra - jestem nowym posiadaczem i potrzebuje parę wskaz

Post autor: Lechu » 21 sie 2011, 18:57

prezes1987 pisze:Witam
Kupiłem 2 dni temu lybre 2003 2,4 JTD 150 KM i potrzebuje parę wskazówek /porad.
- Tylne szyby otwierają się tylko z przycisków kierowcy (blokada jest wyłączona :D ), za pomocą przycisków w tylnych drzwiach nie można otworzyć /zamknąć, podczas otwierania szyb z pilota otworzą się wszystkie ale zamkykaja się tylko przednie. :?: :?: :?:
- ogrzewanie fotela pasażera działa normalnie a kierowcy nie (może to być jakiś bezpiecznik czy coś?)
Może być bezpiecznik, a może być po macie grzewczej
-posiadam wersje z nawigacją i nie ma mapy polski, poprzedni właściciel mówił że pasuje mapa z opla OMEGI (czy to jest możliwe?)
Nie jest możliwe
- Jest zamontowane nagłośnienie bose ale nie ma zmieniarki, czy przewody powinny być seryjnie przeciągnięte do bagażnika? Czy lepiej zamontować oryginalną zmieniarkę czy kupić jakąś z mp3?
Polecam MP3 - Loudlink, dość drogi, ale wygoda bez porównania do zmieniarki
- jest możliwość aby komputer pokazywał chwilowe spalanie?
Nie
- w przednim gniazdku zapalniczki jest napięcie a w tylnym nie ma czy mogą być osobne bezpieczniki .
- Potrzebował bym instrukcje obsługi bo niestety nie dostałem jak by ktoś miał w PDF. To byłbym wdzięczny.
Z góry dzięki za odpowiedzi .
Instrukcja jest na stronie fiata, wystarczy w google wpisać "instrukcja lybra fiat"

Awatar użytkownika
cysiek
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Krzysiek

Post autor: cysiek » 21 sie 2011, 20:08

Podpisuje się pod postami kolegów.
Pozdrawiam
Cysiek
Lancia Lybra 2,0 LX 20v 154KM
LPG: Stag IV, KME Silver, Reg Fast

prezes1987
Imię: Marek

Post autor: prezes1987 » 21 sie 2011, 23:41

no instrukcje już mam :) ale na resztę moich pytań nie znalazłem odpowiedzi :-?

Awatar użytkownika
devil-85
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: devil-85 » 22 sie 2011, 0:14

wszystko opisane jest na forum korzystaj z opcji szukaj pozdrawiam

Awatar użytkownika
Mefisto
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Mefisto » 22 sie 2011, 9:47

Witam.
Gniazda zapalniczek są na oddzielnych bezpiecznikach, poszukaj w skrzynce po lewej stronie kierownicy i po lekturze instrukcji obsługi.
Spalanie chwilowe będzie jak ustawisz w opcji komputera funkcję key zamiast trip.
Co do szyb to nie mam pojęcia co może być przyczyną, może zaśniedziałe połączenia przy przyciskach. A jeżeli chodzi o opuszczenie szyb z pilota to u mnie jest tak, że jak otworzę wszystkie to zamknąć muszę z kabiny pojedynczo, ale jak są otwarte i zamykam auto pilotem to zamykają mi się wszystkie opuszczone szyby.

Pozdrawiam.
Mefisto

Lancia...the way of life...

laly2000

Post autor: laly2000 » 22 sie 2011, 10:31

Co do zmieniarki - poczytaj o loudlink. Zamienników do zmieniarki raczej nie ma (a zmieniarki do wersji z navi ciężko dostać), a jednak płyta potrafi przerywać na nierównościach.
Spalania chwilowego nie ma. Trip jest średnie od resetowania, Key jest średnie z ostatnich ~5 minut.

Alan

Post autor: Alan » 22 sie 2011, 11:09

prezes1987 pisze:potrzebuje parę wskazówek

Obrazek

: yesyes : : yesyes : : yesyes :

Awatar użytkownika
Mefisto
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Mefisto » 22 sie 2011, 15:59

laly2000 pisze: Spalania chwilowego nie ma. Trip jest średnie od resetowania, Key jest średnie z ostatnich ~5 minut.
Witam.
Czyli można uznać za chwilowe, bo na tripie prawie się nie będzie zmieniało, a w opcji key wskaże spalanie zaraz po uruchomieniu, w trasie i przed wyłączeniem silnika.

Pozdrawiam
Mefisto

Lancia...the way of life...

Awatar użytkownika
Sharuga
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Sharuga » 22 sie 2011, 17:10

Mefisto pisze:
laly2000 pisze: Spalania chwilowego nie ma. Trip jest średnie od resetowania, Key jest średnie z ostatnich ~5 minut.
Witam.
Czyli można uznać za chwilowe, bo na tripie prawie się nie będzie zmieniało, a w opcji key wskaże spalanie zaraz po uruchomieniu, w trasie i przed wyłączeniem silnika.

Pozdrawiam
O kant zadu rozbić to "chwilowe" w Lybrze. Na starcie masz 10l/100km. Na krótkich trasach jakieś cuda wychodzą. Jak stoisz z zapalonym silnikiem, to nie przełącza się w l/h tylko dalej tworzy cuda. W zależności od kompa dojdzie do 25l/100km albo jak u mnie do 50l/100km. Na postoju, czyli w korkach na przykład. Za tym idzie fakt, że średnie spalanie całkowite też niczego wiarygodnego nie obrazuje.
Wskazania spalania to jedna z najdziwniejszych, najbardziej niezrozumiałych i najdurniejszych rzeczy w Lybrze.
Pozdrowienia z ziemi Połczyńskiej
Lybra SW '99 1.9 jtd,

Olsztynianie
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Kasia & Łukasz

Post autor: Olsztynianie » 22 sie 2011, 18:00

[/quote]
Za tym idzie fakt, że średnie spalanie całkowite też niczego wiarygodnego nie obrazuje.
Wskazania spalania to jedna z najdziwniejszych, najbardziej niezrozumiałych i najdurniejszych rzeczy w Lybrze.[/quote]

Ktoś mi kiedyś wspomniał, że średnie spalanie całkowite komputer wylicza na podstawie ilości paliwa na starcie (WYZEROWANIE TRIPa) i końcu trasy (moment gdy odczytujemy wskazanie). I im mniej w baku tym dokładniejsze wskazanie! Możliwe. że to banialuki Nie sprawdziłem tego dokładnie bojąc się, że jak przeholujemy na rezerwie to będzie ZONK :)
LYBRA SW Emblema, 2.4 20V Sto i więcej źrebaków - SreberkO z czarnym dachem

Było: UNO 1.4 - "Błękitna strzała"

Łukasz:"Między chcieć a mieć najczęściej stoi zapracować"
Kasia:"Człowiek człowiekowi wilkiem, a zombi zombi zombi"

laly2000

Post autor: laly2000 » 22 sie 2011, 19:03

A ja najwięcej zatankowałem ok. 58 litrów, kiedy zasięg pokazywał mniej, niż 50km (czyli spadło na tyle, że wyświetliło ***). Nie jest tak całkiem źle.

Jabluszko
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Jabluszko » 23 sie 2011, 14:53

Co do kabla do zmieniarki to powinien być - odkręć zaślepkę w bagażniku i sprawdź, ALE najprawdopodobniej nie będziesz miał 90cm kabelka łączącego ten kabel z radiem. Kabel z bagażnika będzie się kończył gniazdkiem gdzieś w okolicy bezpieczników. Jeżeli jednak masz ten 90cm kawałek - szczęściarz.

JM

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lybra/Lybra SW”