Lybra 1.9jtd - układ hydrauliczny sprzęgła

Test Driver
Dopiero zaczyna na naszym forum

Lybra 1.9jtd - układ hydrauliczny sprzęgła

Post autor: Test Driver » 04 sie 2011, 18:04

Witam.

Jak w temacie mam problem z poprawnym działaniem sprzęgła, poprostu nie wysprzęgla do końca. Zacznę od odpowietrzenia układu ,mam nadzieję że to pomoże Jeśli nie będę szukał dalej. Mógłby się ktoś podzielić tą tajemną wiedzą jak poprawnie odpowietrzyć ten układ?

ps. Tak na marginesie, do czego służy ten tłumik drgań układu sprzęgła zaznaczony na screenie, i z czego się składa?? Tak z ciekawości pytam :P
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Krzysiek82
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Krzysiek

Re: Lybra 1.9jtd - układ hydrauliczny sprzęgła

Post autor: Krzysiek82 » 06 sie 2011, 23:10

Dokładnie tak, jak odpowietrzasz zaciski. Wyjmujesz akumulator, odkręcasz jego półkę i masz na wierzchu wysprzęglik z odpowietrznikiem. Ktoś pompuje pedałem, a ty odkręcasz odpowietrznik i zakręcasz. Oczywiście kontrolujesz poziom płynu w zbiorniku, aby nie zaciągnąć powietrza.

PS. Sprawdź stan pompy sprzęgła (to ten tłoczek pod pedałem) i stan tego gumowego ucha pompy oraz sprawdź stan sprężynki, która jest odpowiedzialna za powrót pedału sprzęgła.

kriskros52
Imię: Robert

Post autor: kriskros52 » 16 gru 2011, 22:39

Witam!
No i jak kolego "Test Driver" udało Ci się rozwiązać problem z niewysprzęglaniem do końca?
Tez ma ten problem że mi nie wysprzęgla do końca, wymieniłem już wysprzęglik i płyn w układzie ale nie pomogło to prawie wcale. Mam już zakupiona pompkę sprzęgła, czeka mnie wymiana i zobaczymy jaki efekt.
Tak swoją drogą zastanawiam się nad tym tłumikiem drgań, czy przypadkiem to on nie "wysiadł".

kriskros52
Imię: Robert

Post autor: kriskros52 » 05 sty 2012, 20:53

nigdzie nie znalazłem opcji do edycji postu więc dopisuje:

Udało mi się wymienić pompkę sprzęgła i po porządnym odpowietrzeniu, układ wysprzęgla do końca i sprzęgło chodzi jak marzenie.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”