Lybra - uszkodzony czujnik temperatury a parametry silnika

yanouch
Dopiero zaczyna na naszym forum

Lybra - uszkodzony czujnik temperatury a parametry silnika

Post autor: yanouch » 06 maja 2011, 21:49

Czy czujnik temperatury silnika ma wpływ na osiagi, zuzycie paliwa itp? Tzn sytuacja u mnie wyglada tak, ze wskazowka temp. nie przekracza nigdy 70st. Podczas jazdy po nagrzaniu dochodzi do 70st i wiecej nie da rady. Nawet w chwili zalaczenia wentylatora jest 70st. Czyli prawdopodobnie cos jest nie tak z czujnikiem i czy to moze miec wplyw na prace silnika?
Lancia Lybra SW 1.9 JTD 105KM

Awatar użytkownika
markiz
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Jerzy

Re: Uszkodzony czujnik temperatury a parametry silnika

Post autor: markiz » 06 maja 2011, 22:13

Kurde,uparty jesteś.Dudi wywalił Ci temat do śmietnika a Ty dalej swoje.Przeczytaj regulamin,przywitaj się w odpowiednim dziale,używaj szukajki,wpisuj tytuł zgodny z zasadami np.Lybra-uszkodzony ......itd.
Tyle Ci znalazłem w pieć sekund ;)może zdążysz przeczytać zanim post wyląduje w śmietniku(zły tytuł)
:link:
Pozdrawiam markiz
Lancia Lybra sedan 2.4jtd
Lancia Delta III 2.0 MJet
La pi? bella ? la Lancia

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Re: Lybra - uszkodzony czujnik temperatury a parametry silni

Post autor: Dudi » 06 maja 2011, 22:27

Poprawiłem ostatni raz ;)
A tak najpewniej, to nie żaden czujnik masz walnięty, tylko termostat do wymiany. Tematów tysiące :!:
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

yanouch

Post autor: yanouch » 07 maja 2011, 12:39

Sorki za błędy z nazwami tematów itp. :) Jestem tutaj nowy i myślałem ze każde forum ma takie sam zasady i przyznaje ze nie doczytałem do końca regulaminu, ale poprawie się :) No ale co do tego czujnika, to nie do końca jest ten temat na forum. Jakby był walnięty termostat, to by nie załączył się wentylator. A skoro wentylator zaczyna chodzić, tzn ze temperatura jest ok 95st., a wskaźnik pokazuje że jest ok 70. Czyli mi się wydaje że to coś z czujnikiem jest nie tak i zastanawia mnie, czy jeśli jest on padnięty, to czy ma to jakiś wpływ na osiągi silnika. Bo mam wrażenie że silnik nie daje z siebie 100%.
Lancia Lybra SW 1.9 JTD 105KM

Awatar użytkownika
Praptax
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Praptax » 10 maja 2011, 20:51

yanouch pisze:Sorki za błędy z nazwami tematów itp. :) Jestem tutaj nowy i myślałem ze każde forum ma takie sam zasady i przyznaje ze nie doczytałem do końca regulaminu, ale poprawie się :) No ale co do tego czujnika, to nie do końca jest ten temat na forum. Jakby był walnięty termostat, to by nie załączył się wentylator. A skoro wentylator zaczyna chodzić, tzn ze temperatura jest ok 95st., a wskaźnik pokazuje że jest ok 70. Czyli mi się wydaje że to coś z czujnikiem jest nie tak i zastanawia mnie, czy jeśli jest on padnięty, to czy ma to jakiś wpływ na osiągi silnika. Bo mam wrażenie że silnik nie daje z siebie 100%.
Kolego miałem takie same objawy, opisywałem to na forum.Komputer pokazał mi błąd czujnika tem. silnika. Kupiłem nowy i znowu wentylator się załączał, check na desce.Dopiero jak wymieniłem termostat to wszystko wróciło do normy.
Była: Lancia Y 1.1 Elefantino 1998r.
Jest: Lancia Kappa 2.0 VIS LPG 2000r.
Następna : Delta

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”