Lybra 1.9 JTD - metaliczne dzwonienie w silniku
- blakly83
- Forumowicz/ka
- Imię: Piotrek
Lybra 1.9 JTD - metaliczne dzwonienie w silniku
Witam kolegów. Już dawno chciałem o to zapytac ale ciagle zapominam. Mam taka sytuację,jak silnik jest nagrzany to słychac takie metaliczne dzwonienie jak by była luźna jakaś obejma na jakiejś rurze,albo ktoś dzwonił kluczami. Jak się dotknie pedał sprzęgła dosłownie 2mm w dół to tego już nie słychac. Komplet sprzęgła wymieniałem 2 tyś km temu .ma ktoś jakieś pomysły co to może byc??Dodam że jak odpalam rano na zupełni zimnym silniku to tego nie słychac,dopiero jak silnik się rozgrzeje.
Re: Lybra 1.9 JTD - metaliczne dzwonienie w silniku
Nie jestem mechanikiem,ale skoro nikt się nie odzywa to ,,strzele"pierwszyblakly83 pisze:Witam kolegów. Już dawno chciałem o to zapytac ale ciagle zapominam. Mam taka sytuację,jak silnik jest nagrzany to słychac takie metaliczne dzwonienie jak by była luźna jakaś obejma na jakiejś rurze,albo ktoś dzwonił kluczami. Jak się dotknie pedał sprzęgła dosłownie 2mm w dół to tego już nie słychac. Komplet sprzęgła wymieniałem 2 tyś km temu .ma ktoś jakieś pomysły co to może byc??Dodam że jak odpalam rano na zupełni zimnym silniku to tego nie słychac,dopiero jak silnik się rozgrzeje.

Obstawiam panewki

Pozdrawiam markiz
Lancia Lybra sedan 2.4jtd
Lancia Delta III 2.0 MJet
La pi? bella ? la Lancia
Lancia Lybra sedan 2.4jtd
Lancia Delta III 2.0 MJet
La pi? bella ? la Lancia
- lgurbiel
- Forumowicz/ka
- Imię: Leszek
U mnie takie dzwonienie było przed wymianą koła (metalowo gumowego) napędowego urządzeń pomocniczych silnika.To koło na którym jest pasek wielorowkowy.Przy wolnych obrotach głośne metaliczne stuki zanikajace po dodaniu gazu. Sprzęgło nie miało na to wpływu. Po wymianie wszystko OK.
Lech
Były : VW golf II 1,8 GTI i Golf IV TDI , Corsa C 1,2 16V,Passat 1,8 B3 ,Lancia Lybra 1,9 SW Intensa
Jest:Lancia Y 1,2 8V. oraz KIA Stonic 1,4.Toyota Aygo.
Były : VW golf II 1,8 GTI i Golf IV TDI , Corsa C 1,2 16V,Passat 1,8 B3 ,Lancia Lybra 1,9 SW Intensa
Jest:Lancia Y 1,2 8V. oraz KIA Stonic 1,4.Toyota Aygo.
- blakly83
- Forumowicz/ka
No a u mnie właśnie sprzęgło ma na to wpływ.Ni jest to jakies metaliczne walenie,tylko takie cykanie...ciezko to określic.Taka cicha grzechotka o odgłosie metalowym .jak sie tylko dotknie sprzęgło dźwięk ustaje . Zacząłem się zastanawiac czy wysprzęglik sprzęgła nei jest winny ,czy poprostu trzpień nie jest minimalnie za krótki . Bo przy wymianie sprzęgła rozleciał mi się wysprzęglik i też go wymieniłem .ma ktoś jeszcze jakieś sugestie??Co to może byc i co z tym zrobic??
- zoom
- Klubowicz
- Imię: Marcin
- Kontakt:
Mam to samo ale myslalem ze to dwumasa.. Tzn mam to dalej i tez mnie to niepokoi.
- konda8
- Dopiero zaczyna na naszym forum
A sprawdz śruby od poduszek w szczegÓlności od skrzyni biegów, na poduszce są trzy może nie dokręcili jednej i jak sie metal nagrzeje dostaje luzu (ja tak miałem a dzwięk się rozchodził po całym silniku)
Pozdrawiam 73
Pozdrawiam 73
Lancia Lybra 1.9JTD 99'
QTH: Łódź
QRG:27.070.0 MHz
TRX: 10W
QTH: Łódź
QRG:27.070.0 MHz
TRX: 10W
- blakly83
- Forumowicz/ka
poduszki pod silnikiem wszystkie wymienione i pod skrzynią też,sam wymieniałem bo myślałem że drgania i szarpanie były przez poduszki i wymieniłem wszystskie na nowe jak się okazało niepotrzebine i teraz mi te stare choc dobre leża na półce.Przyczyną było peknięte łożysko oporowe i zajechane sprzęgło. Mam nadzieje ze to nie łożysko oporowe bo wymiana sprzegła to był dla mnie hardkor .Cały dzień przy tym siedziałem bo strasznie cię żko było skrzynie wyciągnac ( połówkę) i z powrotem włożyc.Sprzęgło mi chodzi tak jak należy ,żadnych niepokojacych objawów nie ma.Wczesniej pisałem że mam lekki skok pedału tak jak by cos przeszkadzało i okazało sie że ta osłonka na 3 śruby nad pedałem sprzęgła haczyła o pedał i dlatego był taki efekt. Czy jest możliwe że wodzik wysprzęglika jest troche za krótki itp. moze cos podłozyc.Bo wystarczy że sie troche ruszy i to dzwonienie ustaje.
- blakly83
- Forumowicz/ka
nikt już żadnego pomysłu nie ma????:/
jakie są objawy dwumasy na wykończeniu??Bo może to rzeczywiście to ( oby nie) :/
jakie są objawy dwumasy na wykończeniu??Bo może to rzeczywiście to ( oby nie) :/
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2011, 13:46 przez stabraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę nie pisać posta pod postem, tylko użyć opcji zmień.
Powód: Proszę nie pisać posta pod postem, tylko użyć opcji zmień.
- LybraSW
- Klubowicz
- Imię: Michal
- Kontakt:
Jeśli dzwonienie jest na ciepłym silniku to poddał bym pod dyskusję łańcuszek w pompie oleju. Pompa znajduje się od strony rozrządu. U mnie też dzwoniło co na tyle mnie denerwowało że zdecydowałem się na wymianę pompy. Łańcuszek napędzający pompę chodzi w teflonowej prowadnicy. Jeśli załapie mały luz lub zużyje się teflon, to po rozgrzaniu silnika ( mniej gęsty olej ) zaczyna się dzwonienie
( brzęczenie ). Jest to wada pomp która jednak nie skutkuje zerwaniem łańcuszka lub innymi perturbacjami. Po prostu jest wkurzające. Koszt nowej pompy do 2.4 jtd 750 zł + wymiana.
( brzęczenie ). Jest to wada pomp która jednak nie skutkuje zerwaniem łańcuszka lub innymi perturbacjami. Po prostu jest wkurzające. Koszt nowej pompy do 2.4 jtd 750 zł + wymiana.
Była - Lancia Lybra SW 2.4 JTD Bicolore - lll miejsce w konkursie piękności na zlocie LKP w Sielpii
Ford Focus II FL 1.6 TDCI 2010r
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW
Ford Focus II FL 1.6 TDCI 2010r
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW
- mr.kura
- Klubowicz
- Imię: Paweł
- Kontakt:
U mnie dzwoniła (a czasem dalej zadzwoni
) śruba ze zderzaka. Tylko to było bez względu na temperaturę silnika.

- blakly83
- Forumowicz/ka
Lybra SW dzieki za info , też tak myślałem że to pompa. rzeczywiście pojawia sie to na ciepłym silniku tyle czy pompa ma coś wspólnego z pedałem sprzęgła???Bo tak jak pisałem minimalne nacisnięcie sprzęgła ucisza to dzwonienie .Zastanawiałem się nad przeudnięciem wysprzęglika sprzęgła o 2mmm do przodu i powinno ustac,ale niewiem czy to dorby pomysł. Wysprzęglik mam wymieniony na jakims zamienniku i niewiem czy trzpień np jest za krótki .tyle co ma temp silnika do tego??
- zoom
- Klubowicz
- Imię: Marcin
- Kontakt:
No a ja juz wiem co jest przyczyna mojego stukania po puszczeniu sprzegla - Dwumasa
Niestety najgorszy scenariusz pod wzgledem portfela 

- blakly83
- Forumowicz/ka
Upsss....no to pewnie u mnie może byc podobnie , a po czym to stwierdziłes?? Rozbierałes skrzynie???
rozebranie skrzynie nie ma nic wspólnego z dwumasem,raczej jej zdjęcie pozwoli na określenie uszkodzeń dwumasu