Dedra - nie odpala (być może pompa paliwa )

kulig
Dopiero zaczyna na naszym forum

Dedra - nie odpala (być może pompa paliwa )

Post autor: kulig » 29 lis 2010, 10:38

Witam:)
Mam taki problem... Wczoraj wracałem ze zjazdu. Oczywiście rano auto stało na dworze i było całe zamarznięte, ale bez problemu odpalił. Później odwoziłem znajomego, autko na chwilę wyłączyłem, po chwili przychodzę odpalam i niemiłe zaskoczenie :/.. Nie odpala... Pierwsza myśl to akumulator padł, ale kręci więc to nie to:/.. Próbowaliśmy na zapych i też nic nie poskutkowało.. Ostatecznie skończyło się to holowaniem..

Możliwe, że gdzieś skropliła się woda, dzisiaj byłą sprawdzana świeca czy robi iskrę i wszystko gra, ale okazało się, że paliwo nie dochodzi do gaźnika i na komorę spalania:/ Oczywiście paliwo jest:D Więc wstępne podejrzenia padają właśnie na pompę paliwową bądź bezpieczniki..
A co Wy o tym sądzicie??

Będę wdzięczny za jakieś porady, aaaaa i w razie czego orientujecie się w cenie pompy paliwowej do tego modelu??

Alan

Re: Lancia Dedra nie odpala ( byc moze pompa paliwa )

Post autor: Alan » 29 lis 2010, 10:46

Jeśli jest podobne rozwiązanie jak w Temprach,na ścianie komory silnika przy podszybiu powinieneś mieć bezpieczniki i przekaźniki pompy paliwa.Zacznij od sprawdzenia.Możesz tez na słuch sprawdzić czy po przekręceniu kluczyka słychać charakterystyczne brzęczenie z okolicy zbiornika paliwa(tylko włączony zapłon) powinno być słyszalne przez około 3-4sek

I znów jak trwoga to ..na forum...czemu ludziska nie rejestrują się jak nie mają problemów?

kulig

Post autor: kulig » 29 lis 2010, 10:58

Hmmm najpierw może sprostuję:) Otóż nie szukałem forum Lancii, i szczerzę mówią nawet nie podejrzewałem, że takie jest;) Wpisałęm frazę pomy paliwowej i mnie przeniosło, tak więc skorzystałem:) Ale dobrze wiedzieć, że owe forum istnieje bo na pewno w tym wypadku pozostanę tutaj na stałe:)

Co do problemu to bezpieczniki mam pod kierownicą i w sumie strasznie ciężko tam dotrzeć:/.. A nie na podszybiu://

Alan

Post autor: Alan » 29 lis 2010, 11:04

Zerknij czy na podszybiu,a dokładnie na ścianie grodziowej nie masz pod osłoną dwóch bezpieczników i dwóch przekaźników to powinno być zasilanie pompy paliwa (tak jest w bliźniaczym tempra/tipo) tu może być tak samo.Zwróciłeś uwagę czy słychać pompę po przekręceniu kluczyka na zapłon?

Awatar użytkownika
NIKI
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Bartosz

Post autor: NIKI » 29 lis 2010, 11:08

A jaki to silnik?
Moje byłe Włoszki

Alan

Post autor: Alan » 29 lis 2010, 11:10

coś w tym stylu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

kulig

Post autor: kulig » 29 lis 2010, 11:20

chwileczkę , właśnie przyjechał mechanik i zaraz zobaczymy co to będzie i się podzielę.
A jeśli byście chcieli to zajmuję się trochę grafiką wieć mogę pomóc przy forum jeśli chodzi o grafikę

Alan

Post autor: Alan » 29 lis 2010, 11:27

Zasugeruj mu sprawdzenie tych bezpieczników na podszybiu.

Co do forum to są tu odpowiedni ludzie jak się zapewne przekonasz odpowiedzialni za jego funkcjonowanie :P

Póki co polecam dział powitań i uzupełnienie profilu :)

kulig

Post autor: kulig » 29 lis 2010, 11:32

Jestem.. Słuchajcie tego skeczu... Rano był odkręcany filter paliwa sprawdzany, tak samo świece i auto nie chciało odpalić.. Jeszcze nie zdążyłem sprawdzić waszych podpowiedzi... Teraz przyjechał mechanik nie zdążył otworzyć maski, i chciałem mu pokazać jak wygląda przy odpalaniu, i auto odpaliło jakby nigdy nic samo z siebie!! Czyżby złośliwość rzeczy umarłych??

Alan

Post autor: Alan » 29 lis 2010, 11:37

jaki dokładnie masz tam silnik?

kulig

Re: Dedra - nie odpala (być może pompa paliwa )

Post autor: kulig » 29 lis 2010, 11:50

Silnik 1.6 no i benzyna oczywiście..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”