Dedra 1.8 SW - kiepskie przyśpieszenie

Nighty89
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Dedra 1.8 SW - kiepskie przyśpieszenie

Post autor: Nighty89 » 11 lis 2010, 3:37

Cześć,
Posiadam Lancię Dedrę z 1994 roku z silnikiem 1.8. Oznaczenie silnika 836A5.000, moc 71kW (101KM).

Problem w tym, że samochód bardzo kiepsko reaguje na dodanie gazu, mogę go wcisnąć tylko bardzo delikatnie, przez co samochód jest bardzo słaby i czasem się dławi/przerywa. Jak gazu dodam za dużo, to zamiast przyśpieszyć, wydaje tylko głośny, dudniący dźwięk.

Z objawów dodatkowych, to na po włączeniu zapłonu, przez kilka sekund świeci się kontrolka wtrysku, później gaśnie. Czasami na zimnym silniku mrugnie i wtedy obroty skaczą do góry tak z 200RPM. Ale dzieje się to bardzo rzadko. Poza tym obroty są bardzo stabilne, nie falują i po rozgrzaniu są prawidłowe (800-900RPM, tak jak stoi w autodacie).

Nie znalazłem żadnych nieszczelności w układzie dolotowym, czujnik temperatury zasysanego powietrza był cały z oleju, więc go wyczyściłem, ale to nie pomogło.

Czy ten silnik posiada coś takiego jak zawór dodatkowego powietrza, albo jakieś inne zmyślne wynalazki? Czy tylko ww. czujnik, map sensor i silnik krokowy wmontowany w przepustnicę?

I jeszcze jedno, czy w tym systemie wtryskowym da się jakoś łatwo wymigać błędy zapisane w ECU, czy potrzeba interfejsu diagnostycznego?

P.s. samochód posiada sekwencyjną instalacje gazową BRC i na gazie objawy są jeszcze gorsze, jednak z wizytą u gaziarza się wstrzymam, dopóki nie dojdę do ładu z benzyną.

Z góry dzięki za pomoc!
Ostatnio zmieniony 11 lis 2010, 10:06 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Tytuł zgodnie z zasadami

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”