Dedra SW 1,6 - trzęsie przy starcie...

Awatar użytkownika
bassman
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Szymon

Dedra SW 1,6 - trzęsie przy starcie...

Post autor: bassman » 10 wrz 2010, 23:15

No dobra Panie i Panowie, wyjmujemy swoje szklane kule i wróżymy:
Robimy Dedrą ze startu stojącego i aby nie zatelepało wnętrzem i budą z przodu trzeba ruszyć jak rozregulowanym 125p (w gaz, lekko sprzęgło umiejętnie puścić), nie zatelepie tylko jeśli obroty są dostatecznie wysokie. Drugi sposób to bez gazu samym sprzęgłem, ale to trwa w nieskończoność...
Co mówią Wasze kule? Moja mi wróży, że to tłumiki drgań (sprężyny) na tarczy sprzęgła (mniej prawdopodobne bo oryginał Valeo kompletny, zmieniony niecałe 2 lata temu - 79 tys km), lub poduszki silnika i skrzynki przekładniowej. Myli się czy można jej ufać? Jeśli tak to sprzęgło, czy poduchy? Jeśli kłamie mnie kulka to (ją zrzucam ze stołu i) co innego może to powodować?

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
dunin
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Re: Dedra SW 1,6 - trzęsie przy starcie...

Post autor: dunin » 11 wrz 2010, 11:35

mam to samo w palio. na wprost jeszcze da radę ruszyć z większą ilością gazu, przy skręconych kołach albo na wstecznym nie ma szans. z tym że ja obstawiam na 300% sprzęgło. albo za słaby docisk, albo, tak jak pisałeś, sprężynki w tarczy. żeby telepało tak, jak telepie u mnie, to poduszki musiałyby być całkiem porozrywane, a to objawiałoby się ściąganiem samochodu w lewo przy przyspieszaniu a w prawo przy hamowaniu silnikiem (lub odwrotnie, zależnie, która poducha padła), a u mnie tego nie ma. także sprzęgło. I też mam w miarę nowego LUKa po przebiegu 30 tkm. co ciekawe z 2-ki lub 3-ki można ruszyć bez takiego objawu :lol:

lancia1969
Klubowicz
Klubowicz
Imię: mgOmichGD
Kontakt:

Post autor: lancia1969 » 11 wrz 2010, 11:43

Moja kula stawia na krzywe żelazko.

Lukasz_TG
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Lukasz_TG » 11 wrz 2010, 11:56

Miałem to samo w Themie winne było sprzęgło, tylko w moim przypadku sprzęgło było w stanie agonalnym, tłumik drgań się jako tako trzymał, natomiast z tarczy wyszły nity, gładz docisku posiadała spore rysy a nawet pęknięcia. Objaw był dokładnie taki jak u ciebie.

Pozdrawiam
Thema SW 2.0 VIS, Thema 16VT MK III LX (dawca), Kappa 2.0 SW wel gruz :),Bravo 2.0 20V - jeszcze bez - VT, Y 1.2 8V :) Peugeot 206 cc :)

Awatar użytkownika
bassman
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Szymon

Post autor: bassman » 12 wrz 2010, 16:42

Więc utwierdziliście mnie w moim przekonaniu - miałem nadzieję, że będę się mylił, a tu niestety znowu mam rację...

Tak więc już następne źródło mówi, że jakość sprzęgieł Valeo to już nie to samo co kiedyś...

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”