Lybra - centralny zamek nie działa
Lybra - centralny zamek nie działa
Witam!
Mam taki dziwny problem .Chodzi o to ,że kiedy naciskam pilota w kluczyku , to mrugają tak jak normalnie kierunkowskazy ale drzwi się nie otwierają i nie zamykają, kluczyk działa na poszczególne drzwi ale centralny nie wydaje nawet dźwięków.Wczoraj miałem taką przygodę ,że przy zamkniętych od wewnątrz drzwiach(ja byłem w środku) znajomy wsiadał i ciągnął za klamkę(drzwi zamknięte były), a ja chciałem mu szybko otworzyć i pociągnąłem za klamkę drzwi kierowcy w tym samym momencie,żeby zwolnić centralny zamek.Od tego nagle coś się porąbało,tak jakby te nasze równoczesne próby otwierania drzwi zaszkodziły.Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Mam taki dziwny problem .Chodzi o to ,że kiedy naciskam pilota w kluczyku , to mrugają tak jak normalnie kierunkowskazy ale drzwi się nie otwierają i nie zamykają, kluczyk działa na poszczególne drzwi ale centralny nie wydaje nawet dźwięków.Wczoraj miałem taką przygodę ,że przy zamkniętych od wewnątrz drzwiach(ja byłem w środku) znajomy wsiadał i ciągnął za klamkę(drzwi zamknięte były), a ja chciałem mu szybko otworzyć i pociągnąłem za klamkę drzwi kierowcy w tym samym momencie,żeby zwolnić centralny zamek.Od tego nagle coś się porąbało,tak jakby te nasze równoczesne próby otwierania drzwi zaszkodziły.Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Re: Lybra - centralny zamek nie działa
Odepnij akumulator na godzinkę i zobacz czy się "zresetuje" czy dalej będzie Ci robił takie psikusy.
Kolego sprawdź bezpieczniki. Ja miałem podobnie lecz jeszcze radio przy tym nie działało. Po wymianie bezpiecznika wszystko wróciło na miejsce

-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Mi się tak raz przydarzyło. Po prostu centralny zamek głupieje na "wieści" od czujników i nie wie co zrobić.
Mi się udało odkręcić to tak.
Wejdź do auta. Upewnij się, że wszystkie drzwi są domknięte. Zablokuj wszystkie drzwi wciskając rygle.
Wtedy gdy już będziesz miał wszystkie drzwi zamknięte i rygle wciśnięte spróbuj wyjść z auta pociągając klamkę od wewnątrz. Bynajmniej po takim zabiegu CZ odżył.
Mi się udało odkręcić to tak.
Wejdź do auta. Upewnij się, że wszystkie drzwi są domknięte. Zablokuj wszystkie drzwi wciskając rygle.
Wtedy gdy już będziesz miał wszystkie drzwi zamknięte i rygle wciśnięte spróbuj wyjść z auta pociągając klamkę od wewnątrz. Bynajmniej po takim zabiegu CZ odżył.
Dzięki !!!
Tak własnie było , zgłupiał , zablokowałem drzwi i otworzyłem klamką od strony kierowcy. Jest dobrze
Tak własnie było , zgłupiał , zablokowałem drzwi i otworzyłem klamką od strony kierowcy. Jest dobrze

- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
Miałem mniej więcej tak samo napisać jak kolega wyżej. Po prostu przyblokował się któryś z wodzików/połączeń między klamką a ryglem. To samo miałem w zimie i po takiej samej operacji centralny wrócił do normy.
-
w piątek Lybra strzeliła mi focha
jedyna reakcja na pilota to trzykrotne szybkie mrugniecie kierunkami, bagażnika z pilota tez nie otwiera
od środka jak się zrobi kilka cykli wciśnij/wyciągnij grzyba z przodu to centralny zaczyna reagować i grzyby chodzą wspólnie, da się otworzyć bagażnika, niestety na pilota ciągle pozostaje głuchy (znaczy się tylko mruga)
w trakcie jazdy po której wystąpił problem zdechło mi sterowanie szybami z przodu wydawało mi się to bez związku gdyż wszystkie szyby były podniesione na maksa, jednak jak się okazało istnieje bezpośrednia zależność - spalił się bezpiecznik od szyb z przodu, po wymianie bezpiecznika centralny działa normalnie, dla sprawdzenia wyjąłem bezpiecznik szyb i centralny znowu zaczął "działać" w opisany powyżej sposób
tak wiec przy problemach z centralnym warto sprawdzić bezpieczniki opuszczania szyb
jedyna reakcja na pilota to trzykrotne szybkie mrugniecie kierunkami, bagażnika z pilota tez nie otwiera
od środka jak się zrobi kilka cykli wciśnij/wyciągnij grzyba z przodu to centralny zaczyna reagować i grzyby chodzą wspólnie, da się otworzyć bagażnika, niestety na pilota ciągle pozostaje głuchy (znaczy się tylko mruga)
w trakcie jazdy po której wystąpił problem zdechło mi sterowanie szybami z przodu wydawało mi się to bez związku gdyż wszystkie szyby były podniesione na maksa, jednak jak się okazało istnieje bezpośrednia zależność - spalił się bezpiecznik od szyb z przodu, po wymianie bezpiecznika centralny działa normalnie, dla sprawdzenia wyjąłem bezpiecznik szyb i centralny znowu zaczął "działać" w opisany powyżej sposób
tak wiec przy problemach z centralnym warto sprawdzić bezpieczniki opuszczania szyb
Ostatnio zmieniony 13 lut 2011, 2:42 przez bargaw3181, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę używać polskich znaków - poprawiłem
Powód: Proszę używać polskich znaków - poprawiłem
Lybra SW 2.4 JTD
-
- Forumowicz/ka
- Imię: Grzegorz
A ja mam taki problem: kluczyk do Lybry z 3 przyciskami (z otwieraniem bagażnika). Naciśnięcie każdego z guzików daje 2-krotne mrugnięcie czerwonej diody i... tyle. Centralny zamek nie działa. Oczywiście bez problemu otwiera wszystkie drzwi z kluczyka. Co może być przyczyną? Bateria jest wymieniona. 
Mam nadzieję, że uda się uniknąć większych wydatków.
Ma ktoś podobny problem? Chodzi o sterownik w aucie, czy coś nie tak z pilotem?

Mam nadzieję, że uda się uniknąć większych wydatków.
Ma ktoś podobny problem? Chodzi o sterownik w aucie, czy coś nie tak z pilotem?
Ostatnio zmieniony 02 lut 2011, 17:38 przez bargaw3181, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: połączyłem posty
Powód: połączyłem posty
Lancia Lybra SW 2,4 JTD Intensa / 2002
- malyospgostyn
Panowie ja mam bardzo podobny przypadek. Nie wiem, czy to jest związane z ujemną temp., czy system coś nawala, bo jak przycisnę kluczyk, żeby się drzwi otworzyły, to w ogóle nie ma reakcji tylko kierunkowskazy dają dwa sygnały lub się otworzą i przy okazji otwierają się wszystkie szyby.
Ostatnio zmieniony 02 lut 2011, 16:11 przez mrs.raketa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: brak interpunkcji !
Powód: brak interpunkcji !
-
- Forumowicz/ka
- Imię: Grzegorz
Nie wiem czy doczekamy się pomocnej dłoni
Może inni nie meli takiego problemu jak mój lub Twój 

Lancia Lybra SW 2,4 JTD Intensa / 2002
-
Witam! Jestem nowy na forum. Mam problem z zamkiem centralnym i szybami elektrycznymi ponieważ jedno i drugie przestało działać jednocześnie. Lyberka z 2000 roku. Mam pilota 2-przyciskowego który mi nie działał wiec postanowiłem zamontować uniwersalny sterownik na pilota . Gdy zdjąłem osłonę od modułu centralnego zamka(komfortu) pod nogami pasażera zobaczyłem plątaninę kabli podłączono do tego modułu. Część tych kabli szła w górę pod schowek więc postanowiłem sprawdzić dokąd, pod schowkiem znalazłem jakąś centralkę od alarmu. Alarm tez nie działał więc postanowiłem go odłączyć i po odłączeniu przewodów od modułu zamka(komfortu) przestały działać el. szyby, gdy chcę opuścić szybę to słychać jedynie stuki przekaźnika w module komfortu. Natomiast centralny zamek działa tylko wtedy gdy jest włączony zapłon. Gdy podłączyłem wszystko tak jak było to załączył mi się alarm który od ponad dwóch lat nie działał. Czy ktoś z forum spotkał się z takim przypadkiem. Sądzę że brakuje gdzieś w tym module zasilania. Bezpieczniki sprawdziłem i są dobre. Proszę o pomoc bo już brakuje mi pomysłów.