Kappa - brak iskry w 2,4
Kappa - brak iskry w 2,4
Znajomy w swojej kappie ma taki problem, ze nie moze jej odpalić, brak iskry.
pojechałem do niego swoim autem i sprawdzaliśmy różne ewentualności:
komputer silnika podmienialiśmy i jest sprawny, dioda od immo gaśnie, ale najbardziej mnie dziwi jeden fakt: jeśli wtyczka od czujnika położenia wału jest koloru beżowego(białego) to po jej wypięciu auto odpala bez problemu, pod odpieciu kostki niebieskiej od czujnika wałka rozrządu silnik nie odpala, ale jak podczas pracy silnika rozepnie sie ta kostke to silnik pracuje nadal dpoiero po jego zgaszeniu nie można odpalić.
jeszcze jedą rzecz podejzrewam. nie mogłem spie podpiąc komputerem(laptopem) pod to auto, u mnie jest taka mozliwośc a tam nie.
masa od akumulatora poprowadzona nowa bardzo grubym kablem.
Więc mam pytanie co jest konieczne aby iskra sie pojawiła?
pojechałem do niego swoim autem i sprawdzaliśmy różne ewentualności:
komputer silnika podmienialiśmy i jest sprawny, dioda od immo gaśnie, ale najbardziej mnie dziwi jeden fakt: jeśli wtyczka od czujnika położenia wału jest koloru beżowego(białego) to po jej wypięciu auto odpala bez problemu, pod odpieciu kostki niebieskiej od czujnika wałka rozrządu silnik nie odpala, ale jak podczas pracy silnika rozepnie sie ta kostke to silnik pracuje nadal dpoiero po jego zgaszeniu nie można odpalić.
jeszcze jedą rzecz podejzrewam. nie mogłem spie podpiąc komputerem(laptopem) pod to auto, u mnie jest taka mozliwośc a tam nie.
masa od akumulatora poprowadzona nowa bardzo grubym kablem.
Więc mam pytanie co jest konieczne aby iskra sie pojawiła?
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Re: kappa - brak iskry w 2,4
czy chodzi o te kostki z przodu silnika obok górnej poduszki? pytam ponieważ moja od wczoraj tez nie pali a na kompie pokazało błąd czujnika połozenia wału korbowego, może wypięcie białej wtyczki pozwoli odpalić samochód?
Piotrek
KAPPA 2.0 20V VIS 98r
KAPPA 2.0 20V VIS 98r
chodzi mi o ten czujnik http://sklep.intercars.com.pl/993532564 ... lang_id=PL" onclick="window.open(this.href);return false;
tylko nie jestem pewien czy to jet kostka od czujnika położenia wału.
u mnie sa dwie obok siebie niebieska i bezowa niebieska jest napewno od czujnika położenia wałka rozrządu
tylko nie jestem pewien czy to jet kostka od czujnika położenia wału.
u mnie sa dwie obok siebie niebieska i bezowa niebieska jest napewno od czujnika położenia wałka rozrządu
-
to co na obrazku to na 99,99% czujnik położenia wału korbowego
Piotrek
KAPPA 2.0 20V VIS 98r
KAPPA 2.0 20V VIS 98r
według mojej logiki to bez sygnału z czujnika wału auto nie powinno odpalic, ale moge sie mylic włoskie auta są czasem nieprzewidywalne
-
gadałem przed chwilą z jednym gościem mówił że czasami pada immobilaizer, czy według ciebie komp pokaże bląd immo?
Piotrek
KAPPA 2.0 20V VIS 98r
KAPPA 2.0 20V VIS 98r
nie muszisz miec komputera aby sprawdzić czy immo zadziałaoło. jeśli przekrecasz kluczyk w pozycje zapłon to kontrolka od immo powinna zgasnąc zaleznie od rocznika, znajduje sie wśród kontrolek na desce rodzielczej lub na środku między nawiewami jest taka zielona migająca kontrolka po włączeniu zapłonu powinna zgasnąc jeśli świeci to znaczy ze immo nie puszcza na komputer
-
witam piszę dopiero disiaj bo nie miałem czasu , po powrocie z pracy wsiadłem do samochodu i zapalił za pierwszym razem jak gdyby nigdy nic, nie wiem co mu było lub jest
Piotrek
KAPPA 2.0 20V VIS 98r
KAPPA 2.0 20V VIS 98r