Kappa - przednia szyba

Zbynek
Klubowicz
Klubowicz

Kappa - przednia szyba

Post autor: Zbynek » 02 sie 2010, 10:15

Jako że mam pękniętą szybę przednią (uwaga na nisko latające kamienie : cenzura : ), a ceny nowych szyb sami wiecie jakie są, szukam używanej szyby niebieskiej. Znalazłem taką aukcję i mam pytanie do osób które miały podobny problem. Czy szyba wycięta w ten sposób, jak pokazana na zdjęciu nadaje się do ponownego montażu? Może ktoś z klubowiczów ma do sprzedania szybę w rozsądnej cenie?
Dziękuję za uwagę :D

Lukasz_TG
Klubowicz
Klubowicz

Re: Kappa - przedna szyba

Post autor: Lukasz_TG » 02 sie 2010, 12:23

Z tego co widze to troche brzydko wycięta tzn cięta praktycznie po szkle widać to po czarnym obrysie, miejscami uszkodzony. Powinno się ciąć w ten sposób, że klej pozostaje na szybie poprostu tnie się jak najbliżej elementów karoserii. Najbardziej trzeba uważać na rogi bo bardzo łatwo można uszczerbić a wtedy wielce prawdopodobne, że od tego miejsca zacznie pękać. Najlepiej poszukać w okolicy dawcy i samemu wyciąć.

Pozdrawiam
Thema SW 2.0 VIS, Thema 16VT MK III LX (dawca), Kappa 2.0 SW wel gruz :),Bravo 2.0 20V - jeszcze bez - VT, Y 1.2 8V :) Peugeot 206 cc :)

Zbynek
Klubowicz
Klubowicz

Re: Kappa - przedna szyba

Post autor: Zbynek » 02 sie 2010, 12:29

[quote="Lukasz_TG"]Z tego co widze to troche brzydko wycięta tzn cięta praktycznie po szkle widać to po czarnym obrysie, miejscami uszkodzony. Powinno się ciąć w ten sposób, że klej pozostaje na szybie poprostu tnie się jak najbliżej elementów karoserii. Najbardziej trzeba uważać na rogi bo bardzo łatwo można uszczerbić a wtedy wielce prawdopodobne, że od tego miejsca zacznie pękać. Najlepiej poszukać w okolicy dawcy i samemu wyciąć.

No tak, ale jak ją wyciąć żeby nadawała się do ponownego zamontowania?

Lukasz_TG
Klubowicz
Klubowicz

Re: Kappa - przednia szyba

Post autor: Lukasz_TG » 02 sie 2010, 12:46

Nie wiem jak ci to dokładnie opisać poprostu trzeba troche poćwiczyć na początek, do wycięcia są potrzebne 2 osoby, na początek musisz odciąć dolny róg, żeby można było przeciągnać drut do kabiny. Po tej operacji jedna osoba siedzi w kabinie, druga na zewnątrz i się ciągnie drut na zasadzie moja - twoja. Cała zabawa polega na tym, żeby ciąć warstwę kleju, a nie szkło czy blache. Jeżeli drut przecina klej można to łatwo poznać po oporze i lekkim dymku. Warto też dokładnie okleić podszybie, dach, słupki, żeby sobie niechcący nie porysować.

Pozdrawiam
Thema SW 2.0 VIS, Thema 16VT MK III LX (dawca), Kappa 2.0 SW wel gruz :),Bravo 2.0 20V - jeszcze bez - VT, Y 1.2 8V :) Peugeot 206 cc :)

Awatar użytkownika
korser
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: korser » 02 sie 2010, 13:41

Ja bym nie ryzykował i zamontował jednak nową szybę. W Warszawie niebieska szyba z montażem to koszt około 1000 zł. Moja kosztowała 1700 zł ale płacił Link 4 :-)

wega
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: wega » 02 sie 2010, 14:52

Zbynek pisze:Jako że mam pękniętą szybę przednią (uwaga na nisko latające kamienie : cenzura : ), a ceny nowych szyb sami wiecie jakie są, szukam używanej szyby niebieskiej. Znalazłem taką aukcję i mam pytanie do osób które miały podobny problem. Czy szyba wycięta w ten sposób, jak pokazana na zdjęciu nadaje się do ponownego montażu? Może ktoś z klubowiczów ma do sprzedania szybę w rozsądnej cenie?

Ta się w ogóle nie nadaje, bo jest zniszczona uszczelka. Reszta pomysłów jw.

Lukasz_TG
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Lukasz_TG » 02 sie 2010, 14:59

wega pisze:
Zbynek pisze:Jako że mam pękniętą szybę przednią (uwaga na nisko latające kamienie : cenzura : ), a ceny nowych szyb sami wiecie jakie są, szukam używanej szyby niebieskiej. Znalazłem taką aukcję i mam pytanie do osób które miały podobny problem. Czy szyba wycięta w ten sposób, jak pokazana na zdjęciu nadaje się do ponownego montażu? Może ktoś z klubowiczów ma do sprzedania szybę w rozsądnej cenie?

Ta się w ogóle nie nadaje, bo jest zniszczona uszczelka. Reszta pomysłów jw.
Uszczelka to praktycznie tylko ozdoba chroniąca przed wodą, moge ją dowoli wyciągać i wkładać

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Marcin_D
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Marcin_D » 02 sie 2010, 15:04

Łukasz nie piernicz głupot jak nie wiesz jak jest w Kappie szyba zrobiona - ona jest zwulkanizowana z uszczelką i se możesz - wyciągać uszczelkę w PF126p albo w Uno.

Ta szyba z aukcji to się nadaje do domku dla dzieci na działkę.

Gościa co umie wyciąc szybę z Kappy dobrze to znam jednego - z AutoGlass na Polnej w Radomiu.

Ja mam też w piwnicy wyciętą szybę z Kappy przez "fachowców" - napewno lepiej niż ta, ale według Marcina z Polnej nie nadaje się do wklejenia - kiedyś też sie połasiłem - i musialem kupić drugą nową w "szklarnii" - dobrze że mam znajomego to mnie po kosztach przeszło.

wega
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: wega » 02 sie 2010, 18:11

Marcin_D pisze:Łukasz nie piernicz głupot jak nie wiesz jak jest w Kappie szyba zrobiona - ona jest zwulkanizowana z uszczelką i se możesz - wyciągać uszczelkę w PF126p albo w Uno.

Ta szyba z aukcji to się nadaje do domku dla dzieci na działkę.

Gościa co umie wyciąc szybę z Kappy dobrze to znam jednego - z AutoGlass na Polnej w Radomiu.

Ja mam też w piwnicy wyciętą szybę z Kappy przez "fachowców" - napewno lepiej niż ta, ale według Marcina z Polnej nie nadaje się do wklejenia - kiedyś też sie połasiłem - i musialem kupić drugą nową w "szklarnii" - dobrze że mam znajomego to mnie po kosztach przeszło.
: ok2 :

david2
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: david2 » 02 sie 2010, 21:46

Ja po 3 pękniętych też się już nauczyłem.
Tak jak napisali koledzy powyżej najlepiej ciąć jak najbliżej blachy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”