Kappa - dziwne wskazania temp. silnika
- dj_tygrys
- Forumowicz/ka
- Imię: Grzechu
- Kontakt:
Kappa - dziwne wskazania temp. silnika
Witam mam pytanko, na jakiej zasadzie działą wskaźnik temperatury w kappa 2.4 benzyna, wymieniłem termostat i jest generalnie OK, szybciutko się nagrzewa i właśnie mam problem otóż po zmianie termostatu jak auto chodziło na wolnych obrotach to wskazówka wyszła na tyle aż się czerwona kropka zapaliła, ale płyn nie bulgotał czyli było OK, po zgaszeniu auta i włączeniu ponownie temperatura stała w pionie, czyli czujnik mnie oszukał
i teraz pytanie czy to z tego czujnika w termostacie sygnał idzie na wskazówkę ? bo wydaje i się że jest ten czujnik uwalony i chcę go zmienić, proszę o odpowiedź czy te przekłamania o temperaturze mogą być spowodowane tym czujnikiem, czy jakimś innym

Ostatnio zmieniony 11 lip 2010, 18:29 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Tytuł zgodnie z zasadami
Powód: Tytuł zgodnie z zasadami
Lancia Kappa 2.4 Benz. LX 2000 rok
Re: Kappa - dziwne wskazania temp. silnika
Niestety nie wiadomo, z którego roku masz Kappę tj czy masz dwa czujniki po dwa przewody czy jeden na trzy przewody.
- dj_tygrys
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
2000 rok produkcji, jeśli są 2 czujniki to gdzie one są jeden w termostacie a drugi ?
Ty masz już tylko jeden a powodem takich wskazań jest zestaw wskaźnikówdj_tygrys pisze:2000 rok produkcji, jeśli są 2 czujniki to gdzie one są jeden w termostacie a drugi ?

- dj_tygrys
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
zestaw wskaźników ... hmmm czyli ten czujnik w termostacie rozumiem jest ok ? a teraz ten zestaw wskaźników to w desce rozdzielczej czy gdzie to jest lub jak to się naprawia bo to troche drażniące że z autem jest OK nic nie wywala płynu a czasami pokazuje źle a w sobote to już pojechało po całości ... doradźcie co w takiej sytuacji robić . Dodam że wskazania licznika, obrotomierza, poziomu paliwa, napięcia są OK, temperature też pokazuje poziom i balansuje temperatura i to jest normalne ale skoro raz wyskoczyła czerwona kropka to nie jest to normalne skoro się płyn nie wyrzucił. Więc sądzę że wskazania są ok i może to czujnik świruje bo jak zobaczyłem czerwoną kropke zgasiłem auto i po około 30 sek włączyłem ponownie i temperatura już stała w pionie więc nie możliwe żeby się schłodził więc coś musi się albo zawieszać albo błędnie wskazywać.
Wydaje mi się że jest to właśnie ten niebieski czujnik wyjścia ma na 3 kable zna ktoś numer tego czujnika ? jakikolwiek numer albo fabryczny albo producenta.
Wydaje mi się że jest to właśnie ten niebieski czujnik wyjścia ma na 3 kable zna ktoś numer tego czujnika ? jakikolwiek numer albo fabryczny albo producenta.
Tak jest tok myślenia prawidłowy(tak można by pomyśleć) ale jak zacznie ci wskaźnik paliwa nagle pokazywać rezerwę to wtedy zaczniesz szukaćdj_tygrys pisze:zestaw wskaźników ... hmmm czyli ten czujnik w termostacie rozumiem jest ok ? a teraz ten zestaw wskaźników to w desce rozdzielczej czy gdzie to jest lub jak to się naprawia bo to troche drażniące że z autem jest OK nic nie wywala płynu a czasami pokazuje źle a w sobote to już pojechało po całości ... doradźcie co w takiej sytuacji robić . Dodam że wskazania licznika, obrotomierza, poziomu paliwa, napięcia są OK, temperature też pokazuje poziom i balansuje temperatura i to jest normalne ale skoro raz wyskoczyła czerwona kropka to nie jest to normalne skoro się płyn nie wyrzucił. Więc sądzę że wskazania są ok i może to czujnik świruje bo jak zobaczyłem czerwoną kropke zgasiłem auto i po około 30 sek włączyłem ponownie i temperatura już stała w pionie więc nie możliwe żeby się schłodził więc coś musi się albo zawieszać albo błędnie wskazywać.

Powiem tak kolego dj_tygrys ....najważniejsze to zaufanie a jeżeli porad udziela kolega argenta67 to ...mógłbym powidzieć pewnik
Pozdrawiam

Pozdrawiam
była Lancia Kappa 2,4 TDs 1995r.
bylo Renault Espace 1,9DCI 2004r.
bylo Renault Laguna 2 1,9DCI 2002r.
jest Lancia k 2.0 155KM 1996
jest Renault Laguna 3 2.0DCI 2008r. 180KM 400Nm
bylo Renault Espace 1,9DCI 2004r.
bylo Renault Laguna 2 1,9DCI 2002r.
jest Lancia k 2.0 155KM 1996
jest Renault Laguna 3 2.0DCI 2008r. 180KM 400Nm
Nie chce ani nie mam zamiaru straszyć kogo kol-wiek ale mam taki sam problem z Kappą klientki i niestety na temp nie patrzy a paliwo jeździ na licznik, zestawy w trzeciej serii są po prostumikaeltdi pisze:Powiem tak kolego dj_tygrys ....najważniejsze to zaufanie a jeżeli porad udziela kolega argenta67 to ...mógłbym powidzieć pewnik![]()
Pozdrawiam

- dj_tygrys
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
Wcale nie podważam zdania nikogo, ale chce mieć pewność że nic się nie stanie, temperatura balansuje czasami lekko wychodzi ponad 3/4 skali a raz już pisałem nawet czerwona kropka się zapaliła i jeżeli naprawdę byłby problem z przegrzewaniem się auta rozumiem że już wtedy bym widział jakiś dym czy nadmierne ciśnienie płynu czy bulgotanie w zbiorniku a nic takiego miejsca nie miało więc uznałem to za przekłamanie wskaźnika lub/i czujnika, zauważyłem że przy jeździe po wyboistej drodze wskaźnik właśnie temperatury pod wpływem bujania auta o 3-4 kreski potrafi skakać w lewo i prawo, jak jadę na właczonej klimie to właśnie podchodzi wysoko temperatura gdy jadę nieustannie to spada delikatnie, gdy wyłączę klimę i jadę schodzi do pionu ale za jakiś czas znów podchodzi wyżej, dodam że termostat nowy, płyn chłodniczy nowy, wentylator załącza jeden i drugi bieg więc ja już nie wiem po prostu chyba nie zwracać na to uwagi czy tak sugerujesz Argenta ?Nowy zestaw wskaźników w ASO 3.500 zł więc no w moim przypadku przekracza to wartość zakupu auta 

- Dawka
- Forumowicz/ka
- Imię: Dawid
- Kontakt:
Ja mam ten sam problem w mojej kappie tyle ze 98rok i 2.4JTD, póki co przyzwyczaiłem się do tego że nagle potrafi się zaświecić czerwona kropa i temp. 130stopni, jednak zauważyłem może to zabrzmi dziwnie, ale w momencie dużej zmiany pogody, czyli np. dzień wcześniej było 15stopni i deszcz a na drugi dzień jest 25stopni i słonecznie to wtedy zaczynają się cyrki.
- dj_tygrys
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
Dziękuję a pomoc wiszę duże piwko, czyli po prostu olać wskaźnik.
- Gros
- Klubowicz
- Imię: BogdanA
ciekawe co piszecie mam inny problem wymieniałem 2 wskażniki i po jakimś czasie np. miesiaca po zatankowaniu ful po kilku kilometrach świeci sie rezerwaargenta67 pisze:Tak jest tok myślenia prawidłowy(tak można by pomyśleć) ale jak zacznie ci wskaźnik paliwa nagle pokazywać rezerwę to wtedy zaczniesz szukaćdj_tygrys pisze:zestaw wskaźników ... hmmm czyli ten czujnik w termostacie rozumiem jest ok ? a teraz ten zestaw wskaźników to w desce rozdzielczej czy gdzie to jest lub jak to się naprawia bo to troche drażniące że z autem jest OK nic nie wywala płynu a czasami pokazuje źle a w sobote to już pojechało po całości ... doradźcie co w takiej sytuacji robić . Dodam że wskazania licznika, obrotomierza, poziomu paliwa, napięcia są OK, temperature też pokazuje poziom i balansuje temperatura i to jest normalne ale skoro raz wyskoczyła czerwona kropka to nie jest to normalne skoro się płyn nie wyrzucił. Więc sądzę że wskazania są ok i może to czujnik świruje bo jak zobaczyłem czerwoną kropke zgasiłem auto i po około 30 sek włączyłem ponownie i temperatura już stała w pionie więc nie możliwe żeby się schłodził więc coś musi się albo zawieszać albo błędnie wskazywać.
Wydaje mi się że jest to właśnie ten niebieski czujnik wyjścia ma na 3 kable zna ktoś numer tego czujnika ? jakikolwiek numer albo fabryczny albo producenta.![]()
![]()

Fajne są te wskaźniki. Mi ostatnio na trasie (okolice Daliowej k/Komańczy) nagle zaczął spadać poziom paliwa do zera. Lekko się przestraszyłem, że rozleciał się bak (w pewnym aucie w naszej firmie niezawodnej marki w wieku lat 4 zbiornik paliwa przerdzewiał i ropa się wylała na cały garaż) więc zjechałem na pobocze i zacząłem szukać ścieżki z benzyny. Nie znalazłem więc wsiadłem do wozu, odpaliłem i strzałka znowu na połowie 
PS to prawda, że zestaw tych wskaźników kosztuje 3,5 klocka. W Alfie problem rozwiązałem za pomocą lutownicy, kalafonii i cyny. 30 minut przelutowywania wszystkich styków i wszystko hula do dziś jak złoto. Może i tutaj takie rozwiązanie wystarczy.
Pozdrawiam

PS to prawda, że zestaw tych wskaźników kosztuje 3,5 klocka. W Alfie problem rozwiązałem za pomocą lutownicy, kalafonii i cyny. 30 minut przelutowywania wszystkich styków i wszystko hula do dziś jak złoto. Może i tutaj takie rozwiązanie wystarczy.
Pozdrawiam
Krechu
Lancia Kappa 2.0 20v + LPG
AR 166 2.5 V6
Lancia Kappa 2.0 20v + LPG
AR 166 2.5 V6
- s0bel
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: Jarosław
Kolego z problemem czujnika, jestem w podobnej sytuacji. Dzisiaj odebrałem Kappę z warsztatu, wymieniali mi turbinę. Przejechałem 2 kilometry i nagle zrobiło się 130 stopni. Płyn chłodniczy powinien być, bo do tej pory samochód nigdy mi się nie przegrzał. Cały czas chodzi mi wentylator. Z rana sprawdzę ile tam jest tego płynu ,bo teraz to pada deszcz i jest ciemno. Ale podejrzewam na bank ,że to sprawa termostatu ,albo jakiegoś czujnika.
Polecacie kogoś kompetentnego w Warszawie, który byłby w stanie to zdiagnozować ??
Polecacie kogoś kompetentnego w Warszawie, który byłby w stanie to zdiagnozować ??
Ostatnio zmieniony 05 lut 2011, 20:17 przez stabraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: polskie znaki-poprawiłem
Powód: polskie znaki-poprawiłem
Jest : Lancia Kappa 2,4 TDS '96
Było: Renault 19 ph1 '90
Mercedes w123 300D '82
Było: Renault 19 ph1 '90
Mercedes w123 300D '82
- stabraf
- Administrator
- Imię: Andrzej
Kappa 2.0 turbo 20v, sedan '99, 220 pajaców;)
Zeta 2.1 TD Epic FREE
Mapa Użytkowników LKP-kliknij
Kliknij tutaj jeśli chcesz umieścić na mapie swoje dane (swoją Lancię, polecany warsztat, miejsce zlotu lub spotu)
Zeta 2.1 TD Epic FREE

Mapa Użytkowników LKP-kliknij
Kliknij tutaj jeśli chcesz umieścić na mapie swoje dane (swoją Lancię, polecany warsztat, miejsce zlotu lub spotu)