Lybra- wymiana drzwi

meskallina
Dopiero zaczyna na naszym forum

Lybra- wymiana drzwi

Post autor: meskallina » 21 cze 2010, 14:16

Witam szanownych kolegów:)

Mam zamiar kupić Lybrę w sedanie z 2001 roku. Mam już upatrzoną, ale niestety są dwie wady: prawe przednie drzwi są ciut wgniecione i widać, że auto jest po lekkim gradobiciu. Sprzedawca twierdzi, że może wszystko bez problemu wyprowadzić, ale odnośnie drzwi mam dylemat. Kolega radzi mi wymienić drzwi na nowe. Tylko jak wygląda taka wymiana? Czy mogą mi to zrobić w każdym serwisie? W lybrze są czujniki otwarcia drzwi, centralny zamek, elektrycznie opuszczane szyby, elektrycznie ustawiane lusterka, głośnik w drzwiach - boję się, że to nie będzie takie proste i pociągnie za sobą dalsze wymiany plastiki ect. Z drugiej strony jak pomyślę, że po klepaniu może coś za pół roku, rok wyjść...

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator
Imię: Kamil

Re: Lybra- wymiana drzwi

Post autor: FXX » 21 cze 2010, 14:30

Jeśli kupisz kompletne drzwi, czyli które mają wszystko to co Twoje, to wymiana polega na wyciągnięciu starych i włożeniu nowych. Co do elektryki to tylko rozpinasz kostki i łączysz je na nowo z tymi w nowych drzwiach. Jedynie wkładkę zamka w drzwiach będziesz musiał sam przełożyć.
Jeśli kupisz same drzwi, bez elektryki, wiązki kabli, itd po prostu sama blacha, ewentualnie z szybą, to czeka Cię przełożenie wszystkiego ze starych drzwi do nowych. To przy odrobinie umiejętności manualnych powinieneś zrobić sam, problem możesz mieć jedynie z szybą. Później zakładasz, spinasz kostki i już ;)
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

meskallina

Post autor: meskallina » 21 cze 2010, 14:51

Czyli radzisz raczej wymianę drzwi?
A wymiana zamka to chyba bardziej zaawansowana sprawa. Widziałam jak swego czasu jeden spec naprawiał zamek w punto.A może ktoś poleci dobrego specjalistę z Krakowa, który mógłby się czymś takim zająć?
Wgniotki po gradobiciu zostawię już do zrobienia sprzedawcy.

Pozdrawiam
Magda

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator
Imię: Kamil

Post autor: FXX » 21 cze 2010, 20:10

To zależy w jakim stanie te drzwi są, najlepiej niech je dobry lakiernik zobaczy i oceni co warto zrobić.
Wymiana zamka to raczej prosta sprawa będzie, bo wymieniasz samą wkładkę (bębenek, w który wkładasz klucz), a reszta zostaje od tamtych drzwi ;) Gorzej może być później z odpowiednim wyregulowaniem drzwi na zawiasach, tam się trzeba troszkę pobawić by odpowiednio siedziały i dobrze się zamykały.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

Codee

Post autor: Codee » 21 cze 2010, 20:17

Czy Tobie chodzi o tę 2.4 jtd za ok.5000 pln bez alumów bo już poszły? Tę z Łodzi?

meskallina

Post autor: meskallina » 21 cze 2010, 21:25

Codee pisze:Czy Tobie chodzi o tę 2.4 jtd za ok.5000 pln bez alumów bo już poszły? Tę z Łodzi?
Nie, nie to nie ta Lybra.
FXX pisze:To zależy w jakim stanie te drzwi są, najlepiej niech je dobry lakiernik zobaczy i oceni co warto zrobić.
Wymiana zamka to raczej prosta sprawa będzie, bo wymieniasz samą wkładkę (bębenek, w który wkładasz klucz), a reszta zostaje od tamtych drzwi ;) Gorzej może być później z odpowiednim wyregulowaniem drzwi na zawiasach, tam się trzeba troszkę pobawić by odpowiednio siedziały i dobrze się zamykały.
Drzwi jeszcze nie kupiłam. I pewnie niestety trochę potrwa zanim znajdę odpowiednie, w odpowiednim kolorze, z odpowiedniego rocznika itp. Zastanawiam się nad wyciągnięciem na razie tego wgniecenia, a jak uda mi się w końcu znaleźć odpowiednie drzwi to je zamontuję.
Tymczasem czy może ktoś może polecić dobrego lakiernika czy blacharza, który oceniłby stan tych drzwi? Bo może też lepiej ich nie ruszać na razie? Na forum znalazłam tylko stary temat z 2006r.

meskallina

Post autor: meskallina » 21 cze 2010, 21:30

meskallina pisze:
Codee pisze:Czy Tobie chodzi o tę 2.4 jtd za ok.5000 pln bez alumów bo już poszły? Tę z Łodzi?
A tak na marginesie co myślicie o wgnieceniach na Lybrze, o której mówi Codee? Moja upatrzona nie ma aż takich wgnieceń, ale coś tam widać. Warto wyciągać takie wgniecenia?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”