Proszę o pomoc. Mam problem z silnikiem. Auto jest z 95 roku, silnik 1,6, benzyna + gaz (zwykła instalacja BRC).
Zaczęło się to jak oddałem auto na warsztat w celu wymiany oleju. To był czas przed przeglądem. Pod dykielkiem mam małą nieszczelność na uszczelce. Goście powiedzieli, że umyją silnik i wyciekły olej. Na benzynie zaczął chodzić na 3 gary, na gazie pali na 4. Oddałem auto do warsztatu, powiedzieli, że zapchany wtryskiwacz. Napięcie na świecach jest, ale do jednego cylindra nie dochodzi paliwo. Nigdzie nie mogę dostać wtryskiwacza. W Legnicy gościu chciał 550 zł z zwrot starego!!! Nie kupiłem!
Po za tym, na zimnym silniku, zarówno na benzynie, jak i na gazie, żeby go odpalić trzeba długo kręcić rozrusznikiem i trzymać wciśnięty pedał gazu do oporu. Po zaskoczeniu, jak szybko zdejmę nogę z gazu - auto gaśnie. Zdejmuję nogę bardzo powoli, wtedy załapuje 1000obr (na benzynie mniej, bo na 3 gary chodzi)
Jak silnik jest rozgrzany, również trzeba dodać gazu, aby go odpalić, ale wystarczy do połowy. Silnik zaskakuje szybciej, ale 3 razy trzeba zakrećić. Jak nie dodam gazu - silnik nie odpali.
3) prawie zawsze przy jeździe na gazie po zdjęciu nogi z pedału gazu i wrzuceniu na luz, silnik gaśnie. To samo jest przy hamowaniu silnikiem. Np. mam go na 4 biegu, na liczniku 70, puszczam nogę z gazu, auto zwalnia do 60, po czym czuć, że silnik zaczyna się dusić i prędkość szybciej spada. Wrzucam na luz i auto gaśnie. Aby nie zgasł - musię dać mu trochę gazu. Przy wolniejszych prędkościach zdarza się, że auto nie gaśnie, ale obroty spadają na 500 i falują między 500-800. Na bezynie takie rzeczy się nie zdarzają - auto jeździ normalnie, mimo, że silnik pracuje na 3 gary. Byłem na regulacji instalacji gazowej, ale nic to nie pomogło. Dodam, że auto spala na gazie jakieś 13 litrów/100km na trasie!
4) Po przełączeniu z benzyny na gaz zapala się lampka od zapłonu. Kiedyś, gdy nie miałem takich problemów, zapalała się na moment i gasła. Potem coraz częściej. Na benzynie kontrolka się nie świeci.
5) Jestem z Wrocławia, pomyślałem o podłączeniu Lanci pod komputer, ale nikt mi tego nie chce zrobić, bo mówią, że albo nie mają takiej wtyczki, albo nie wiedzą, gdzie jest komputer. A jak im pokażę, to znowu czasu nie mają. Byłem w 4 zakładach. Masakra!!! Nikt nie lubi Lancii!!
Co może powodować problemy z instalacją gazową, oraz gdzie można nabyć/zregenerować wtryskiwacz?
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za wszelkie rady i pomysły. Dodam, że nie znam się zbyt dobrze na samochodach, więc proszę o prosty język