Lybra - Wyciek???

Awatar użytkownika
m4riusz123
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Lybra - Wyciek???

Post autor: m4riusz123 » 13 wrz 2009, 23:33

Witam drogich kolegów i koleżanki.
niedawno dostrzegłem dziwnie brudne miejsce na silniku w tak jakby oleju i nie mam pojęcia skąd i czemu to się tam robi. dorzucam fotki aby było łatwiej skojarzy o co mi chodzi .
będę wdzięczny za wszelkie rady i podpowiedzi .
pozdrawiam .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Codee

Odp: Lybra - Wyciek???

Post autor: Codee » 14 wrz 2009, 15:18

to takie newralgiczne miejsce gdzie ten typ tak ma że spod uszczelki pod deklem tam leje

ja załatwiłem to defensywnie - uszczelkę wyczyściłem rozpusczalnikiem nitro, posmarowałem gdzie trzeba czarnym silikonem i problemu nie ma. Tylko akcję trzeba tak zrobić żeby silnik nie wyglądał jakby go kto osrał silikonem - z umiarem, poczekać 30 minut i chodzi.

Kupienie nowej uszczelki i skręcenie tego z momentami jak zaleca producent usunie usterkę na chwilę, tak to jest już z autkami nie nowymi.

czerwony3248
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Post autor: czerwony3248 » 14 wrz 2009, 19:31

Witam też mam taki sam wyciek to prawdopodobnie ciśnie ci olej przez turbinę do intercoolera i dalej do kolektora ssącego i tak właśnie to później wygląda ale czym to jest spowodowane to tak dokładnie nie wiem bo turbo w porządku a może przedmuchy w silniku mam nie jestem pewny ale dokładnie mam taki sam wyciek w swojej Lybrze 1,9 jtd może ktoś podpowie czym to pachnie?

Codee

Post autor: Codee » 14 wrz 2009, 21:39

przedmuchy to tak jak u mnie czyli głowica do regeneracji - koszt 400 pln + uszczelka pod głowicę

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 14 wrz 2009, 22:31

Niekoniecznie to uszczelka pod głowicą.
Wymień wąż odmy, nowe opaski, dokładny montaż. Wyczyść, pojeździj i zobaczysz co się bedzie działo. Koszt nowego węża w ASO ok. 40-50 pln.
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

Codee

Post autor: Codee » 14 wrz 2009, 22:36

Dudi nie chodziło mi o uszczelkę pod głowicą tylko o uszczelkę pod deklem a jeśli tym bardziej są przedmuchy to jedynie silikon i spokojnie śmigać aż do nazbierania funduszu na regenerację głowicy

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”