Kappa - Skoki przy ruszaniu,obroty,piszczace sprzeglo,klima
- polifem79
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Kappa - Skoki przy ruszaniu,obroty,piszczace sprzeglo,klima
Witam. Od półtora roku jestem posiadaczem lancii Kappy 2.4 t.ds. Co raz bardziej zaczyna mnie irytować fakt posiadania tego samochodu, gdyż w moim rodzinnym miescie jest bardzo malo wiarygodnych serwisow oraz fachowcow potriafiacych w zadowalajacy sposob naprawic usterki w moim aucie. Wszystko jest naprawiane metoda prob i bledow. W zwiazku z tym zdecydowalem dolaczyc do forum lancia klub polska ( mam nadzieje ze bedzie ono jak panaceum na moje bolaczki z samochodem ). Przechodząc do sedna sprawy: od jakiegos czasu zauwazylem, iz przy ruszaniu samochod dziwnie szarpie czytaj skacze, musze porzadnie dodac gazu aby szarpanie nie wystepowalo. Druga bolaczka jest klima- wydaje mi sie bowiem, iz dziala nie tak jak powinna. Praktycznie w ogole nie czuc aby byla wlaczona. Powietrze z klimy jest tylko troszke chlodniejsze od powietrza ze zwyklej dmuchawy- zaznacze ze dopelnialem uklad freonem w zeszlym roku, natomiast nie czyscilem filtra przeciwpylkowego, gdyz nie wiem jak. Teraz troszke o obrotach: gdy autko jest zimne to wszystko jest w porzadku. Zapala bez problemow. Natomiast gdy sie rozgrzeje obroty faluja od 800 do 1200 obr co jest dla mnie bardzo uporczywe. Przekopywalem juz forum i strony www i stwierdzilem ze winowajca jest nastawnik w pompie wtryskowej. Czy tez podzielacie moje zdanie?. Ostatnia rzecza godna poruszenia jest pedal sprzegla. Gdy go wciskam i wyciskam pojawia sie skrzypliwy dzwiek ktory czasem doprowadza mnie do szewskiej pasji. Probowalem juz wszelakich preparatow, ktore uzywalem do popryskania silownika wewnatrz kabiny, niestety nic nie pomoglo. Mieliscie moze z czyms takim do czynienia? Prosze o solucje w sprawie moich bolaczek. Bede wdzieczny za kazda nawet drobna porade. Pozdraiwam i dziekuje za zainteresowanie moim tematem ( dla wszyskich ktorzy go przeczytali
).

Ludzie wybierają najczęściej rozwiązania pośrednie, które są najgorsze ze wszystkich, a to dlatego, że nie potrafią być ani całkiem źli, ani całkiem dobrzy.
- aro
- Klubowicz
- Imię: Arek
Odp: Skoki przy ruszaniu,falujace obroty,piszczace sprzeglo,
Układu klimatyzacji nie napełnia się freonem
Czyż nie? A czynnikiem chłodzącym. Nie wiem jaki jest u ciebie, ale u mnie R134a.
Po pierwsze musisz wymienic filtr przeciwpyłkowy najlepiej na węglowy (czyszczenie nic nie da).
Następnie sprawdzic szczelnosc układu, odgrzybic klime, uzupełnic własciwy poziom czynnika chłodzącego wraz z olejem do sprężarki. Sprawdzic chłodnice klimy, czy nie jest zarośnięta robalami, czy wentylator na niej się włącza, aby ją schłodzic.
To tak w skrócie.

Po pierwsze musisz wymienic filtr przeciwpyłkowy najlepiej na węglowy (czyszczenie nic nie da).
Następnie sprawdzic szczelnosc układu, odgrzybic klime, uzupełnic własciwy poziom czynnika chłodzącego wraz z olejem do sprężarki. Sprawdzic chłodnice klimy, czy nie jest zarośnięta robalami, czy wentylator na niej się włącza, aby ją schłodzic.
To tak w skrócie.
Piski na sprzęgle mogą pochodzić nie z kabiny ale z wysprzęglika hydraulicznego znajdyjącego się nad skrzynią biegów. Co do szarpania to trudno doradzić nie widząc samochodu. Może być zużyta lub zaolejona tarcza sprzęgła, ewentualnie koło dwumasowe. Zużycie koła można najprędzej stwierdzić jeśli szarpie samochodem przy zapalaniu i gaszeniu.
Lybra 1,9 jtd SW ,Ypsilon 1,1 , (wcześniej 14 szt. innej Włoszczyzny)
miałem podobny problem przy ruszaniu, u mnie pomogla wymiana filtra paliwa, falujace obroty to moze byc silniczek krokowy a ponadto moze zła jakośc paliwa