Kappa - centralny zamek, kluczyk

art_es
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Kappa - centralny zamek, kluczyk

Post autor: art_es » 17 sty 2009, 13:57

witam. mam kilka problemow z moja kappa. jednym z nich jest centralny zamek. a mianowicie nie moge otworzyc zamka drzwi kierowcy poniewaz sie kluczyk niechce obracac w zamku. myslalem nad załozeniem centralnego na pilot ale niwiem czy to cos pomoze. dzwi pasarzera tez sie niechca otwierac. to znaczy kluczyk sie kreci tylko ze otwiera sie i odrazu zamyka. i lewa strona wogole nie reaguje. kluczyk serwisowy dobrze sie obraca w zamku kierowcy a na drzwi pasarzera dziala tak jak zwykly (czyli tez nie otwiera). co moze byc przyczyna??
mam jeszcze takie pytanie. posiada moze ktoś schemat elektryczny centralnego zamka??

teraz pytanie z innej beczki:)
jak powinny wygladać płytki we wszystkich kluczykach?? i do czego sluzy migajaca dioda w kluczyku (czerwona)???

Awatar użytkownika
Duch-Dziadka
Klubowicz
Klubowicz

kappa- centralny i nie tylko

Post autor: Duch-Dziadka » 17 sty 2009, 14:30

"art_es" pisze:witam. mam kilka problemow z moja kappa. jednym z nich jest centralny zamek. a mianowicie nie moge otworzyc zamka drzwi kierowcy poniewaz sie kluczyk niechce obracac w zamku.
Najwidoczniej zniszczyl sie caly uklad w bebenku. Polecam zawiesc to do odpowiedniego magika i za okolo 100 doprowadzi to do ladu.

"art_es" pisze: dzwi pasarzera tez sie niechca otwierac. to znaczy kluczyk sie kreci tylko ze otwiera sie i odrazu zamyka. i lewa strona wogole nie reaguje. kluczyk serwisowy dobrze sie obraca w zamku kierowcy a na drzwi pasarzera dziala tak jak zwykly (czyli tez nie otwiera). co moze byc przyczyna??
Opcja "szukaj" na forum. Temat walkowany x-razy.

...,poza tym kolego piszesz tak chaotycznie, a do tego walisz takie orty i olewasz interpunkcje. Trudno rozczytac wogle o co Ci chodzi.
Polecam korzystanie z pisania w wordzie, a pozniej opcja kopiuj/wklej i na forum z tym.
To jest jakas masakra :?
Giulietta Veloce 2016r

Awatar użytkownika
sam_go
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: sam_go » 17 sty 2009, 19:08

i do czego sluzy migajaca dioda w kluczyku (czerwona)???
U mnie w kluczyku jest otwieranie CZ, czerwona dioda mruga, jak wciśnie się przycisk. Z tym, że nie jest to centralny, który można otworzyć z 30m. Trzeba skierować kluczyk w kierunku lusterka wstecznego (takie czarne "oczko") stojąc przy drzwiach. W kappach kluczyk jest pilotem i działa na podczerwień, jak piloty w TV, a nie radiowo, jak większość pilotów AA i CZ.
Lancia Kappa 2.0 20v
LPG Stag 300

Awatar użytkownika
wujekp
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający

Post autor: wujekp » 17 sty 2009, 21:28

"sam_go" pisze:
U mnie w kluczyku jest otwieranie CZ, czerwona dioda mruga, jak wciśnie się przycisk. Z tym, że nie jest to centralny, który można otworzyć z 30m. Trzeba skierować kluczyk w kierunku lusterka wstecznego (takie czarne "oczko") stojąc przy drzwiach. W kappach kluczyk jest pilotem i działa na podczerwień, jak piloty w TV, a nie radiowo, jak większość pilotów AA i CZ.
Chyba nie do końca masz rację. Notorycznie otwieram drzwi kluczykiem trzymanym w kieszeni pod grubym płaszczem. I często z kilkudziesięciu metrów już łapie (na pewno otwierałem z powyżej 50m), aczkolwiek jest dość wymagająca jeśli chodzi o położenie kluczyka względem samochodu.
Pozdrawiam
Wujek (p)
Lancia Delta III 1.8 tbi, Fiat Croma 2.4
była: Lancia Kappa 2.0T, "Lancia" Voyager/Chrysler T&C 3.8

Liczby nie kłamią, ale kłamcy liczą ...
Jeśli chcesz do mnie napisać wybierz raczej maila zamiast PW - wujekp(małpa)lanciapolska.org - mogę odpowiadać z opóźnieniem na PW :)

Awatar użytkownika
fazi
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Maciej
Kontakt:

Post autor: fazi » 17 sty 2009, 22:07

A ja musze równiez skierowac kluczyk dośc blisko drzwi,bateria była wymieniana .Co do centralnego to już raczej tylko wymiana zamków,być moze nawet z kluczykami troche to kosztuje ,no ale klamizerstwo nie wskazane -chyba ,że używki.
Alfa Romeo 159 1,9 16v
Mitsubishi ASX 1.8DID 4WD

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”