Kappa - Pęknięta sprężyna

Awatar użytkownika
Króciak
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Króciak » 30 mar 2008, 16:38

No i stalo sie... pierwsza awaria od kupna i to w tak niestosownym czasie bo przed zlotem :cry:
Jechalem rano do szkoly - ok 7.30 rano - przyznam sie troche zaspany bo bardzo malo spalem w nocy... i przy ostrym zakrecie (cale szczescie przy malej predkosci) nie zauwazylem sporego dolka na jezdni. Chwila nieuwagi i BUMMM!!! Od razu postawilo mnie na nogi i oczy jak 5zl... Zjechalem na pobocze, ogladam auto z kazdej strony - kapeć. Pierwsza mysl "KU : cenzura : A ale opony kupilem", druga mysl "Te drogi to tez sie do D : cenzura : Y nadaja..."
Po kilku minutach bluzgania, czemu akurat ja i dlaczego TAK RANO!!! pomyslalem - no nic trzeba zabrac sie do wymiany. Odkrecilem wszystkie sruby, probuje zdjac kolo a tu - nie da sie... cos ja trzyma. Troche pokrecilem, pokopalem w opone ze zlosci :wink: wkoncu zdjalem i... O K : cenzura : : cenzura : A : zdziwiony : sprezyna jest w dwoch czesciach. Niestety jej jeden koniec skierowal sie w strone opony i przecielo ja prawie w calosci po jednym boku...
Skoro juz mialem zdjete kolo to zmienilem na dojazdowke i jakos doczlapalem sie do domu... do szkoly nie dojechalem, na zlot tym bardziej :cry:
A to co pozostalo z mojej opony:

http://images33.fotosik.pl/198/034d2b91df84c24dm.jpg[/img]
http://images34.fotosik.pl/198/847bb1e55d974534m.jpg[/img]
http://images32.fotosik.pl/197/2bbde82334457a64m.jpg[/img]

Jedynie moge sie pocieszac, ze to opona zimowa, wiec moge postawic auto juz na letnich a jak sie uda to dokupie 1 sztuke przy nastepnym sezonie zimowym. Oraz ciesze sie tez, ze jechalem wolno - a przeciez kilka godzin wczesniej jechalem po drodze zlozonej z plyt i szybciej - nic sie nie stalo...

Aha i pytanie:
Czy sprezyny od JTD moga pasowac? Poniewaz akurat kolega ma na sprzedaz. Jeszcze zalezy jaki rodzaj bo sa 3... ale czy mozna od razu wykluczyc od diesla? [/img]
Ostatnio zmieniony 30 mar 2008, 19:59 przez Króciak, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Marcin_D
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Marcin_D » 30 mar 2008, 19:35

No Mateusz przykra sprawa. W Eperze chyba najłatwiej sprawdzić, powinny pasować tylko mogą byc twardsze, bo przecież silnik diesla raczej cięższy jest od naszej benzynki.

Zdjęcia coś nie działają.
Lancia i jeszcze raz Lancia

Lancia Kappa 2,4 20V LX Bi-Power

Awatar użytkownika
Króciak
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Króciak » 30 mar 2008, 20:01

Wlasnie sie zastanawiam, poniewaz to sa tylnie a nie pod silnikiem, wiec mozliwe, ze wcale nie musza byc duzo twardsze. A jak porownac w Eperze z obu modeli? Na ktory numer oznaczenia patrzec? Pozniewaz ja z tego jestem zielony :wink:

Czy teraz fotki dzialaja?

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Nat » 30 mar 2008, 20:38

Szkoda, że Cię nie było a szkoda tym większa, że z takiego powodu.
Zajrzyj do porad prawnych, tam ostatnio był wątek, jak odzyskać swoje pieniadze...
Choć jeśli nie masz świadków ani protokołu to zapewne łatwo nie będzie.
Pozdrawiam
Nat
Obrazek + Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske? ;)

Awatar użytkownika
D1
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Roman

Post autor: D1 » 30 mar 2008, 20:40

"Króciak" pisze:Wlasnie sie zastanawiam, poniewaz to sa tylnie a nie pod silnikiem, wiec mozliwe, ze wcale nie musza byc duzo twardsze. A jak porownac w Eperze z obu modeli? Na ktory numer oznaczenia patrzec? Pozniewaz ja z tego jestem zielony :wink:

Czy teraz fotki dzialaja?
Pękła tylna? Prawa? Jeżeli tak, to mam jedną wolną po wymianie u siebie. W mojej K pękła lewa tylna, a wymieniłem obie na nówki :wink: Jak coś to mogę podesłać :)
Pozdrawiam D1
Kontakt: 783 390 662
Obrazek

Awatar użytkownika
Marcin_D
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Marcin_D » 30 mar 2008, 21:18

A to jeśli pękła tylnia to one raczje są takie same i powinna pasować.

Mateusz w Eperze sprawdzasz po numerze części
tu masz wyniki
Lancia i jeszcze raz Lancia

Lancia Kappa 2,4 20V LX Bi-Power

Awatar użytkownika
Króciak
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Króciak » 30 mar 2008, 23:36

"Nat" pisze:Szkoda, że Cię nie było a szkoda tym większa, że z takiego powodu.
Zajrzyj do porad prawnych, tam ostatnio był wątek, jak odzyskać swoje pieniadze...
Choć jeśli nie masz świadków ani protokołu to zapewne łatwo nie będzie.
Tez pomyslalem o jakims zwrocie pieniedzy ale niestety od razu dalem sobie spokoj. Nie mialem zadnych swiadkow, zeby zrobic zdjecie to juz nie chcialo mi sie wracac a poza tym to calosc nie jest warte tych kilkuset zlotych - latanie i zalatwianie jakis formalnosci... bleee nie mam na to nerwow i czasu.
A co do zlotu to naprawde zaluje... tym bardziej, ze chcialem przyjechac juz nawet innym samochodem ale akurat przez przypadek dokumenty do niego pojechaly z wlascicielem do Pulaw :?
"D1" pisze:Pękła tylna? Prawa? Jeżeli tak, to mam jedną wolną po wymianie u siebie. W mojej K pękła lewa tylna, a wymieniłem obie na nówki Jak coś to mogę podesłać
Tak dokladnie prawa, tylna. Sprawdzi jeszcze kolega co z tymi Jego, ale jezeli beda nie takie, to sie do Ciebie odezwe :wink:

Z Eperem sie juz jutro pobawie bo dzis juz nie mam do tego glowy ale dzieki za pomoc

Awatar użytkownika
D1
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: D1 » 31 mar 2008, 8:48

"Króciak" pisze:jezeli beda nie takie, to sie do Ciebie odezwe :wink:
OK
Pozdrawiam D1
Obrazek

Awatar użytkownika
Roger7
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Roger7 » 24 kwie 2008, 10:37

Nie będę mnożył wątków, więc tu napiszę.
Też mi pękła sprężyna lewa tylnia w Kappie 2.4 JTD.
Teraz pytanie co najlepiej kupić:
- jakie sprężyny - oryginały, czy są może dobre zamienniki ?
Czy powinienem wymienić od razu dwie na tył ?
- czy warto wymienić coś przy okazji wymiany sprężyń, jakieś gumy inne elementy?
- myślę, żeby przy okazji od razu wymienić poduszki amortyzatorów z tyłu, bo prawdopodobnie przez nie z tyły czasami trzeszczy na wybojach.

Zakład (nie specjalizujący się w włoszczyźnie), który zauważył tą pękniętą sprężynę, twierdzi, że będzie problem z wykręceniem jakiejśtam długiej śruby przechodzącej z tyły przez wahacz - zwrotnicę - wahacz.
Być może trzeba będzię ją uciąć - coś mi się wydaje, że głupoty gadają ?
Kappa 2.4 JTD, 2000r.
Fiordy domagają się oderwania od Norwegii
>http://www.nowypompon.pl

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 24 kwie 2008, 10:45

Niedawno przerabiałem ten motyw, tyle że Lybra i z przodu. Zamienników nigdzie nie mogłem znaleźć, tylko oryginał (koszt 230pln/szt). Wymienić powinienieś obie naraz bo potem może się okazać, że masz "krzywy" samochód (z tej strony, której wymienisz będzie wyżej).
Co do tej śruby to Ci nie pomogę, ale generalnie żeby wymienić sprężyny trzeba się trochę namęczyć.
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
prezesjm
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Janusz

Post autor: prezesjm » 24 kwie 2008, 12:28

"Roger7" pisze: Zakład (nie specjalizujący się w włoszczyźnie), który zauważył tą pękniętą sprężynę, twierdzi, że będzie problem z wykręceniem jakiejśtam długiej śruby przechodzącej z tyły przez wahacz - zwrotnicę - wahacz.
Mają rację niestety. Ten problem jest znany już od czasów themy, Alfy 164 i pochodnych. Dobry klucz pneumatyczny, młotek, płyn penetrujący i nie trzeba ciąć. Czasem wychodzi bez problemu.

Awatar użytkownika
Roger7
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Roger7 » 24 kwie 2008, 12:56

"prezesjm" pisze:
"Roger7" pisze: Zakład (nie specjalizujący się w włoszczyźnie), który zauważył tą pękniętą sprężynę, twierdzi, że będzie problem z wykręceniem jakiejśtam długiej śruby przechodzącej z tyły przez wahacz - zwrotnicę - wahacz.
Mają rację niestety. Ten problem jest znany już od czasów themy, Alfy 164 i pochodnych. Dobry klucz pneumatyczny, młotek, płyn penetrujący i nie trzeba ciąć. Czasem wychodzi bez problemu.
OK, a czy można w Kappie stosować wymiennie sprężyny z Alfy 164/themy/cromy ?
Kappa 2.4 JTD, 2000r.

Awatar użytkownika
prezesjm
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Janusz

Post autor: prezesjm » 24 kwie 2008, 14:10

"Roger7" pisze: OK, a czy można w Kappie stosować wymiennie sprężyny z Alfy 164/themy/cromy ?
Tak ale nie do wszystkich modeli pasuje, trzeba sprawdzić średnicę kielicha na amortyzatorze. Ze względu na wagę Kappy pasują właściwie tylko sprężyny z Alfy 164 Super. Było ostatnio na forum, poszukaj, Tomasz podawał nr Eper takiej sprężyny.

Awatar użytkownika
D1
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: D1 » 24 kwie 2008, 14:31

Pozdrawiam D1
Obrazek

Awatar użytkownika
Roger7
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Roger7 » 24 kwie 2008, 14:44

Dzięki - ale nie wiadomo na 100% czy te sprężyny pasują do Kappy JTD ?
Kappa 2.4 JTD, 2000r.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie i hamulce”