Lybra - Awaryjność

Moderator: stabraf

cacin
Dopiero zaczyna na naszym forum

Lybra - Awaryjność

Post autor: cacin » 11 mar 2008, 17:02

Witam wszystkich,
Zastanawiam się nad zakupem Lanci Lybry, ale ogólnie panuje taka opinia, że Lancia to Fiat Włoch itd. a co za tym idzie to że autko awaryjne a na dodatek to że jak coś poleci to że z torbami można pójść.
Jakie są Wasze opinie . Jesteście użytkownikami to najlepiej wiecie jak się sprawy mają. Jak zawieszenie i takie tam. Ja wiem, że każdy chwali swoje, ale tak obiektywnie patrząc.
Dziękuje za wszelkie informacje i pozdrawiam.

A i czy macie jakieś może namiary na takie Lancie z okolic Radomia
Jestem Nowy :-)

Awatar użytkownika
Łukasz
Klubowicz
Klubowicz

Awaryjność Lybry ?

Post autor: Łukasz » 11 mar 2008, 17:12

Dokladnie, lancia to Fiat i nie kupuj tego auta. Ja tak zrobilem i teraz wszystkie oszczednosci laduje w tego strucla. To jest najgorsze auto jakie mialem NIE KUPUJ GO!!!!!Kup PASSATA albo GOLFA
1-wszy twoj post i do tego do niczego ehhhh ci nowi :roll:
UZYJ OPCJI SZUKAJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Lancia Lybra SW 1.8 16VLX+ Navi
Mercedes C-klase 200 kompresor
Peuegot 307 SW HDI 110ps

Awatar użytkownika
p_r_z_e_m_k_o
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Awaryjność Lybry ?

Post autor: p_r_z_e_m_k_o » 11 mar 2008, 17:48

Kolego, troszke wyrozumiałości dla nowego :wink:
A do Ciebie Cacin, wyszukiwarka na prawde nie boli :D
Oto efekty pracy ktora zajela mi 2 minutki:
Co Was najbardziej wkurza w Lybrach
Awaryjność Lancii
Awaryjność Lybry
No i dostepność cześci do tego wdziecznego autka :D
Alfa Romeo 155 2.0 8v TS - była
Alfa Romeo GT 1.9 JTDm - była
Alfa Romeo 164 3.0 V6 - jest
Lancia Delta III 1.8t - jest

Awatar użytkownika
Taz
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Irek
Kontakt:

Awaryjność Lybry ?

Post autor: Taz » 11 mar 2008, 18:19

a ja tam rozumiem frustrację Łukasza... bo skoro ja wchodząc pierwszy raz na forum MB potrafiłem się ogarnąć i na dzień dobry włączyłem wyszukiwarkę, to dlaczego ktoś wchodzący do nas nie może? Czy my tu jesteśmy na gwizdnięcie? Czy mamy 30 razy w miesiącu pisać o tym samym, bo komuś się nie chce kliknąć w opcję "szukaj"? I don't think so..

sfrustrowany
Irek
'12 Lancia Voyager 3,6
'03 Mercedes CLK 55 AMG
'06 Yamaha R6 RJ11 track only
'07 Fiat Sedici 1.6 4x4
...i służbowa '21 Skoda Octavia 1,5 150KM DSG

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Re: Awaryjność Lybry ?

Post autor: Nat » 11 mar 2008, 19:44

"cacin" pisze:Witam wszystkich,
Zastanawiam się nad zakupem Lanci Lybry, ale ogólnie panuje taka opinia, że Lancia to Fiat Włoch itd. a co za tym idzie to że autko awaryjne a na dodatek to że jak coś poleci to że z torbami można pójść.
Jakie są Wasze opinie . Jesteście użytkownikami to najlepiej wiecie jak się sprawy mają. Jak zawieszenie i takie tam. Ja wiem, że każdy chwali swoje, ale tak obiektywnie patrząc.
Dziękuje za wszelkie informacje i pozdrawiam.

A i czy macie jakieś może namiary na takie Lancie z okolic Radomia
Witaj,

opinia jest prawdziwa- Lancia to Włoch i z koncernu fiata, generalnie jest to prawda.
Moja ma 7 lat i się co roku psuje - 2 lata temu zepsuła się końcówka drążka prawa a w zeszłym roku termostat. Zawieszenie OK, obiektywnie patrząc.
Proszę i również pozdrawiam
Nat
P.S. Proszę uzupełnij swój profil o miejscowość, z której piszesz- jest to wymóg tego forum.
Pozdrawiam
Nat
Obrazek + Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske? ;)

matias21
Klubowicz
Klubowicz

Awaryjność Lybry ?

Post autor: matias21 » 11 mar 2008, 20:23

lybra to taki fiat marea z tym, że nie trzeszczą plastiki i elektryka, aż tak sie nie sypie, a silniczki Jtd to miodzio zgadza sie ? ;)
Delta HPE 1.6 16v 96r ----->klik

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Awaryjność Lybry ?

Post autor: Nat » 11 mar 2008, 20:28

"matias21" pisze:lybra to taki fiat marea z tym, że nie trzeszczą plastiki i elektryka, aż tak sie nie sypie, a silniczki Jtd to miodzio zgadza sie ? ;)
No nie...
Lybra to taka Alfa Romeo 156, z tym że zawieszenie jest trwałe, miejsca w środku więcej, ładniejszy i technicznie bardziej zaawansowany środek, wszystkie klamki są na miejscu, a silniczek benzynowy 2,0 20V też miodzio :) [single spark] ;)
Pozdrawiam
Nat
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske? ;)

Awatar użytkownika
aro
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Arek

Awaryjność Lybry ?

Post autor: aro » 11 mar 2008, 20:40

"Nat" pisze:
"matias21" pisze:lybra to taki fiat marea z tym, że nie trzeszczą plastiki i elektryka, aż tak sie nie sypie, a silniczki Jtd to miodzio zgadza sie ? ;)
No nie...
Lybra to taka Alfa Romeo 156, z tym że zawieszenie jest trwałe, miejsca w środku więcej, ładniejszy i technicznie bardziej zaawansowany środek, wszystkie klamki są na miejscu, a silniczek benzynowy 2,0 20V też miodzio :) [single spark] ;)
Z tym, że brakuje jej tej pięknej lini nadwozia AR 156 :lol:

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Awaryjność Lybry ?

Post autor: Nat » 11 mar 2008, 22:18

"aro" pisze:
"Nat" pisze:
No nie...
Tak, oczywiście. W zamian za to mamy do dyspozycji piękną linię nadwozia Lanci Lybry... :lol: 8) : yesyes :
Pozdrawiam
Nat

Awatar użytkownika
BJK
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Awaryjność Lybry ?

Post autor: BJK » 12 mar 2008, 0:08

"Nat" pisze:
"aro" pisze:
"Nat" pisze:
No nie...
Tak, oczywiście. W zamian za to mamy do dyspozycji piękną linię nadwozia Lanci Lybry... :lol: 8) : yesyes :
Chciałeś powiedzieć przepiękną, zwłaszcza w wersji kombi :)

Awatar użytkownika
Taz
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Irek
Kontakt:

Awaryjność Lybry ?

Post autor: Taz » 12 mar 2008, 9:47

"BJK" pisze:
"Nat" pisze:
"aro" pisze:
"Nat" pisze:
No nie...
Chciałeś powiedzieć przepiękną, zwłaszcza w wersji kombi :)
czegotoniemającą ;)
'12 Lancia Voyager 3,6
'03 Mercedes CLK 55 AMG
'06 Yamaha R6 RJ11 track only
'07 Fiat Sedici 1.6 4x4
...i służbowa '21 Skoda Octavia 1,5 150KM DSG

cacin

Awaryjność Lybry ?

Post autor: cacin » 12 mar 2008, 12:13

Rozumiem Waszą flustrację, że nie korzystałem z wyszukiwarki lecz to z rozpędu zawsze to można dowiedzieć się czegoś nowego, a tak na serio to fakt mój błąd.
Zastanawiam się na Lybrą ale mam duże obawy bo już miałem samochód, który nie jest aż tak popularny i miałem moc problemów z częściami, lecz z nim nic szczególnego się nie działo tylko lać i jechać. Lecz jak już coś nawaliło to też nieźle kosztowało A mam Toyote Camry z 90 roku, którą zresztą trudno mi sprzedać.
Jestem Nowy :-)

Awatar użytkownika
Simon
Klubowicz
Klubowicz

Awaryjność Lybry ?

Post autor: Simon » 12 mar 2008, 12:17

Cicho bo zaraz kartonik wyskoczy, że znów się onanizujemy naszymi Lanciami :) Bez urazy kartoniku :pifko:

Obiektywnie to mam za krótko to auto zeby sie wypowiadać. Z tego co wyczytałem na tym formu ( użwyając opcji SZUKAJ ) mógłbym wnioskować, że Lybra to bardzo mało awaryjne auto, opróczy kilku strucli, w których notorycznie psuje się wszystko ( zdarzają się każdemu producentowi ). Ilość tych strucli oceniłbym na 5%.

Z usterek z serii ten typ tak ma wymienić należy chyba przede wszystkim plastikowe dynksy trzymajce szyby elektryczne, termostaty, wariatory w benzyniakach z VVTi i przepływki w dieslach, przepalające się żarówki. Zawieszenie przednie dość prymitywne ale trwałe i komfortowe, tylne dość skomplikowane i już znacznie droższe. Drogie i trudno dostepne zamienniki elementów wydechu oraz blacharka.

Generalnie nic nadzwyczajnego na tle innych marek. Koszty części i napraw eksploatacyjnych są przeciętne, w autoryzowanych serwisach - kosmiczne.

Mi jak do tej pory zdarzyła się tylko jedna nierozwiązana na razie usterka niespodzianka - szaleje centralny zamek ( prawdopodobnie jakieś mechaniczne zacięcie w drzwiach kierowcy ). Reszta to sprawy eksploatacyjne. Ale na razie przejechałem nim ledwie 2000km.
Lancia Lybra 1.9 JTD LX Berlina
Paganini Black
Kilka fotek

Awatar użytkownika
Marcin_D
Klubowicz
Klubowicz

Awaryjność Lybry ?

Post autor: Marcin_D » 12 mar 2008, 12:34

Cacin u nas w Radomiu śmiga kilka Lyberek - jedna jest na taxi MPT, czyli lekko nie ma - może popytaj sie tego gościa z MPT (młody chłopak i podobno miły gość - kumpla mam w MPT).
Stoi częśto pod byłą ELEĄ przy Śląskiej.
Z tego co wyczytalem na forum to jest tak samo awryjna jak każde inne kilkuletnie auto, a mity o kośmicznych cenach to tak średnio mają potwierdzenie - wogóle w odniesiu do Lanci.
Ja mam Kappę i jakoś nie widzę, żeby ceny części były droższe niż np. w Audi, BMW czy Pasku. Nie mówie tu o jakichś wyspecjalizowanych częściach - tylko eksploatacyjnych. Kup zawiechę do przodu do Paska B6 to zobaczysz co to znaczy drogi zawias (a leci tam na anszych drogach szybciutko).
Za rozrząd zapłaciłem 400, a kumpel w Audi A6 do 2 litrowego benzyniakia coś koło 700 - no to jest jakaś różnica.
Lancia i jeszcze raz Lancia

Lancia Kappa 2,4 20V LX Bi-Power

kartonik
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Marek
Kontakt:

Awaryjność Lybry ?

Post autor: kartonik » 12 mar 2008, 12:36

"Simon" pisze:Cicho bo zaraz kartonik wyskoczy, że znów się onanizujemy naszymi Lanciami :) Bez urazy kartoniku :pifko:
Tego slowa mi wlasnie zabraklo podczas ostatniej dyskusji :) :pifko:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lybra/Lybra SW”