Lybra -awaria EOBD
Lybra -awaria EOBD
witam
a wiec kupiłem lybrę 1.9 jtd i mam problem otóż przekraczając okolu 1700 obr.a potem 2500obr odczuwam szarpanie (tak jakby przyhamowywanie lewego kola) i po przekroczeniu około 120 km/h włącza lampka awarii systemu kontroli silnika EOBD po zmniejszeniu prędkości lampka gaśnie. wielokrotna diagnostyka wykazuje błąd ciśnienia doładowania i przepływomierza powietrza wymieniłem czujnik ciśnienia doładowania(bezwzględnego), filtr powietrza i przepływomierz powietrza i mimo tych wymian nic nie wyeliminowało tej usterki próbowałem odłączyć ABS nie pomogło przy odłączeniu elektroniki przepływomierza powietrza szarpanie zanika jednakże po przekroczeniu 120 włącza się lampka EOBD (awaria....) proszę o pomoc
a wiec kupiłem lybrę 1.9 jtd i mam problem otóż przekraczając okolu 1700 obr.a potem 2500obr odczuwam szarpanie (tak jakby przyhamowywanie lewego kola) i po przekroczeniu około 120 km/h włącza lampka awarii systemu kontroli silnika EOBD po zmniejszeniu prędkości lampka gaśnie. wielokrotna diagnostyka wykazuje błąd ciśnienia doładowania i przepływomierza powietrza wymieniłem czujnik ciśnienia doładowania(bezwzględnego), filtr powietrza i przepływomierz powietrza i mimo tych wymian nic nie wyeliminowało tej usterki próbowałem odłączyć ABS nie pomogło przy odłączeniu elektroniki przepływomierza powietrza szarpanie zanika jednakże po przekroczeniu 120 włącza się lampka EOBD (awaria....) proszę o pomoc
Lybra - EOBD
1. profil 

pozdrawiam Marek vel Trigo .. chwilowo bez Lybry ale za to Sprinter - kontener na 8 palet a jakby ktoś chciał teściową wyekspediować -służę pomocą
masz czas ? zajrzyj:https://www.facebook.com/Quadratura-339116226208598
masz czas ? zajrzyj:https://www.facebook.com/Quadratura-339116226208598
Lybra - EOBD
Czemu nie podepniesz auta pod komputer w jakims dobrym warsztacie?
Lancia Thema III 2.5td 09.92r
Lybra - EOBD
tak jak napisalem wczesniej podpinalem juz z 6 razy w roznych warsztatach serwisie fiatai diagnostyka dalej wykazuje ten sam blad a mainowicie blad cisnienia doladowania i przeplywomierzu powietrza.......
-
- Klubowicz
- Imię: mgOmichGD
- Kontakt:
Lybra - EOBD
Jak masz taki bład doładowania popatrz na zawór WG w turbinie ( może byc zatarty lub uchylony )ale może to byc również bład przepływomierza , doładowanie sprawdzisz prostym zwykłym manometrem w skali do 2 bar ( np od pomki do pompowania kół) wpinasz do kolekora ssącego i jazda,patrzysz co się dzieje z ciśnieniem , jeżeli jest ok , musisz rozglądnąc sie za nowym przepływomierzem."broker24" pisze:tak jak napisalem wczesniej podpinalem juz z 6 razy w roznych warsztatach serwisie fiatai diagnostyka dalej wykazuje ten sam blad a mainowicie blad cisnienia doladowania i przeplywomierzu powietrza.......
P.S. nie rozumiem tylko wątku z lewym kołem

Lybra - EOBD
sprawdze ten zawor w turbinie jak mowisz ale przeplywmoierz juz wymienilem i nic nie dalo a co do tego kola to sam sie dziwie ale gdy jest powyzej 1700 obr to szarpie i slysze jakby to kolo mi ocieralo i hamowalo wylaczylem abs ale nic nie dalo wiec juz sam nie wiem dzieki jeszcze raz sparawdze ten zawor w turbinie
Lybra - EOBD
tak, pod warunkiem ze to turbina ze zmienna geometriąa ten zawor WG steruje łapatkami turbiny?? czy moze sie myle??
w zwyklej turbinie steruje uchyleniem klapki.
sprawdzales cisnienie doladowania?
http://www.albaniaforum.pl/ Forum na temat turystyki w Albanii
Lybra - EOBD
jedz podpiąsc pod kompa który ma laptopa i w czasie jezdy niech zobaczy.
Koło
Wypowiem się tylko co do koła.Powyżej pewnej prędkości niewyważone koło da takie objawy.Obejrzyj również oponę przy tym kole,guzy itp.Nie łącz usterki silnika z przyhamowywaniem jak to napisałeś i szarpaniem przy kole.To są oddzielne dwie usterki.
Lancia Kappa ,2,0 ,145 KM sekwencja.
Lybra - EOBD
w kwestii koła: sprawdź końcówkę drążka i tarcze, u mnie pomogła wymiana tych elementów. pozdrawiam
świeżo upieczony...
Lybra - EOBD
Wczoraj zapaliła mi się kontrolka awarii systemu kontroli silnika EOBD i świeci cały czas. Co moze być przyczyną tego? Filtr paliwa moze?
Rodzinnie:
Były: Thema 3.0 V6/ Thema 2.0 Turbo 16v/Thema 2.0 8v/Kappa 2.4 TDS
Są: Y Elefantino 1.2 16v Super-Fire/ Lybra SW 2.4 JTD
Lybra SW 2.4 JTD 00`
Suzuki Swift 1.3 97`
Y Elefantino 1.2 16v 02`
Były: Thema 3.0 V6/ Thema 2.0 Turbo 16v/Thema 2.0 8v/Kappa 2.4 TDS
Są: Y Elefantino 1.2 16v Super-Fire/ Lybra SW 2.4 JTD