Lybra - rozładowuje się akumulator
- Wiech
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Lybra - rozładowuje się akumulator
Mam problem w swojej Lyberce...rozładowuje mi sie akumulator.Aku jest prawie nowy(03.2007)....Co może ciągnąc z niego energie na postoju..poza alarmem oczywiście?!....Na kabelki z drugiego auta zaskoczyła chyba za trzecim razem...Na wyswietlaczu mam info o usterce , ale żadnych dodatkowych informacji...Chyba bez wizyty w serwisie sie nie obejdzie...
Może coś podpowiecie....Z góry dziekuję...

Lancia Lybra 1,6 / 01.2000r
Rozładowuje sie akumulator.....czemu?
prawdopodobnie alternator.u mnie tak było w oplu omega,radzę podjechać do mechanika dobrego a nie na serwis bo zaplacisz 100zl a w serwisie dużo więcej.
ja u siebie miałem to sam i szczotki w alternatorze były do wymiany i teraz jest ok.
pozdrawiam
ja u siebie miałem to sam i szczotki w alternatorze były do wymiany i teraz jest ok.
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 17 cze 2007, 20:50 przez Opciu, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprowadzanie i sprzedaż samochodów osobowych z UE.
nr tel:793-44-66-43
nr tel:793-44-66-43
podłącz miernik i zobacz ile bierze z wyłączonym wszystkim co sie da...jeżeli bierze...a skoro sie rozładowywuje to sądze że tak...odpinaj bezpieczniki np od radia alarmu i innych rzeczy które ciągną prąd...sprawny elektryk rozwiąże sprawe ino mig 
mialem kiedyś tak że radio było źle podłączone i ciągneło...
pozdrawiam

mialem kiedyś tak że radio było źle podłączone i ciągneło...
pozdrawiam
Endrjus...z mojej półki biorą pod nóż...kiedy mam żyć jeśli nie już...
Była: Lancia Delta 1.6i.e. 75KM '95
Była: Fiat Marea Weekend 1.9 JTD 110KM '01
Jest: Alfa Romeo 166 2,4 JTD 140KM '01
Była: Lancia Delta 1.6i.e. 75KM '95
Była: Fiat Marea Weekend 1.9 JTD 110KM '01
Jest: Alfa Romeo 166 2,4 JTD 140KM '01
Jak nie chce ci zaskoczyć nawet z innego aku to może być to wina rozrusznika a nie aku sprawdz nastepnym razem czy swiatła świecą i jak beda swiecic a nie bedzie palił to na 100% rozrusznik ja miałem tak w lagunie dopiero jak walnąłem rozrusznik to palił jak złotko, chyba bendix się zawieszał bo szczotki miałem nowe.
- Wiech
Dzieki koledzy za podpowiedzi...Dzisiaj podstawiłem autko nie bez wysiłku(bez pomocy drugiego autka i kabli), do warsztatu Boscha gdzie kupowałem aku. Diagnoza : akumulator ok.....alternator ok...nawet "taktowanie" (podobno bez dobrego sprzętu byle elektryk tego nie sprawdzi-słowa szefa warsztatu) jest ok...Ale czemu rano mocy w nim niet..? Umówiliśmy sie że wstawię autko na fajrant...podłącza je do aparatury na całą noc i...........bedzie wiadomo "kto mi moc kradnie"....Zobaczymy...dam znać jak sie to skończy....
Pozdrowionka
P.S. Ciekawe tylko czy odpali,żeby do warsztatu dojechać.....
Pozdrowionka
P.S. Ciekawe tylko czy odpali,żeby do warsztatu dojechać.....

Ostatnio pod blokiem u mnie pomagałem odpałić sąsiadowi fiata bravę i chyba ma to samo,jak go spotkam to się zapytam czy juz naprawił i co to było.
Była lancia dedra 2,0tds ,Teraz lancia lybra 2,4 jtd
- Wiech
Dzieki Moglaj.....kazde info sie przyda...
Witam.
Ja miałem to samo .Okazało się że wyłącznik światła w bagażniku nie działa i tak sie paliło całą noc .
Ja miałem to samo .Okazało się że wyłącznik światła w bagażniku nie działa i tak sie paliło całą noc .
- Wiech
Ciag dalszy walki.....po nocnych "badaniach" warsztat stierdził jednak ze akumulator jest ok...ale alternator nie (poprzedni był ok)....byłem u elektryka ..sprawdził ładowanie..i stwierdził ze tez jest ok. Paranoja....w poniedziałek mam jednak podstawic autko i sprawdza w jakim stanie jest alternator.....Cdn..... 

Masz podobną sytuację co ja.
Weź wykręć regulator napięcia (który jest razem ze szczotkotrzymaczem) i zobacz czy wtedy się rozładowywuje.
Jeśli tak to uszkodzony jest właśnie ten element.
Jeśli nie to masz uszkodzony alternator.
Możliwe są dwa warianty:
1. mniej prawdopodobny - popalone diody w prostownikku.
2. bardziej prawdopodobny - przebicie na stojanie między blachami stojana a uzwojeniami.
Pozdrawiam.
Weź wykręć regulator napięcia (który jest razem ze szczotkotrzymaczem) i zobacz czy wtedy się rozładowywuje.
Jeśli tak to uszkodzony jest właśnie ten element.
Jeśli nie to masz uszkodzony alternator.
Możliwe są dwa warianty:
1. mniej prawdopodobny - popalone diody w prostownikku.
2. bardziej prawdopodobny - przebicie na stojanie między blachami stojana a uzwojeniami.
Pozdrawiam.
Dla klubowiczów naprawię, wyreguluję samochód, instalację lpg.
Wykonam naprawy (spawanie) w stali, żeliwie, miedzi, aluminium, głównie TIGiem.
Żony:
Lancia Musa Platino 1,4 16V
Moje:
Lancia Dedra LX SW 1,6 mpi 95' - NA SPRZEDAŻ, z pokaźnym pakietem części.
Lancia Dedra LS SW 1,6 mpi 96 - dawca części, w pakiecie j.w.
Czerwony Gruz - Honker 91'
Pupowóz - Jeep Commander
Wykonam naprawy (spawanie) w stali, żeliwie, miedzi, aluminium, głównie TIGiem.
Żony:
Lancia Musa Platino 1,4 16V
Moje:
Lancia Dedra LX SW 1,6 mpi 95' - NA SPRZEDAŻ, z pokaźnym pakietem części.
Lancia Dedra LS SW 1,6 mpi 96 - dawca części, w pakiecie j.w.

Pupowóz - Jeep Commander
- Wiech
Dzieki Bassman,
Nie znam sie na tym....ale druknę małżonce twoje sugestie żeby pokazała
je elektrykowi w poniedziałek...Sam niestety musze dygac słuzbowo na Śląsk..Ciekawe jak kobitę obsłużą...?!
Pozdrowionka
Nie znam sie na tym....ale druknę małżonce twoje sugestie żeby pokazała
je elektrykowi w poniedziałek...Sam niestety musze dygac słuzbowo na Śląsk..Ciekawe jak kobitę obsłużą...?!
Pozdrowionka
Dokladnie kolega dobrze radzi...sadze ze to regulator napiecia.."bassman" pisze:Masz podobną sytuację co ja.
Heh ci mechanicy...
Na alternatorze masz wtyczke z kabelkami odepnij ją...i nie bedzie sie rozladowywac.
Auto bedzie dzialac normalnie tylko ze wzbudzenei bedzie wylaczone...
Bedziesz musail przygazowac po zapaleniu autka do ok 2500 obrotów/min i wtedy alternator bedzie ladowal.
Czekamy na relacje...
Pozdrawiam
Lancia Thema III 2.5td 09.92r
- Wiech
Witam.
Temat musze uznac na razie za zakonczony.Żona odebrała autko i na razie od poniedziałku nic sie nie działo.Informacja jaką przekazał elektryk to : "że nie stykały kable w alternatorze" i skasował kobitę na 90 złociszy. Chyba przejade sie kiedys do tego elektryka żeby trochę"rozjaśnił" sprawę....
Na razie gucio.......aha,...troche czasami dłuzej ciągnie przy odpalaniu....ale to juz wczesniej bywało (wymiana świec[NGK]- nic nie zmieniła)...
Tak jak obiecałem druknąłem kobicie info od Bassmana...ale elektryk podobno sie tylko usmiechnął lekceważaco i oddał kartke...(przekaz żony)
Pozdrowionka
Temat musze uznac na razie za zakonczony.Żona odebrała autko i na razie od poniedziałku nic sie nie działo.Informacja jaką przekazał elektryk to : "że nie stykały kable w alternatorze" i skasował kobitę na 90 złociszy. Chyba przejade sie kiedys do tego elektryka żeby trochę"rozjaśnił" sprawę....
Na razie gucio.......aha,...troche czasami dłuzej ciągnie przy odpalaniu....ale to juz wczesniej bywało (wymiana świec[NGK]- nic nie zmieniła)...
Tak jak obiecałem druknąłem kobicie info od Bassmana...ale elektryk podobno sie tylko usmiechnął lekceważaco i oddał kartke...(przekaz żony)
Pozdrowionka
nie stykaly kable??? i sie rozladowalo??? Hmm
Widzial ze sie kobieta nie zna to ja skasowal... :/
Widzial ze sie kobieta nie zna to ja skasowal... :/
Lancia Thema III 2.5td 09.92r
- Wiech
reklamacja
Witam
To juz mam nadzieje koniec tematu.....Przed wyjazdem na urlop zapakowałem akumulator i oddałem do reklamcji.....i Bosch ja uznał, przysyłając nowy akumulator. Zamontowałem go i na razie wszystko w najlepszym porządku......Uffff....Pozdrowionka....
To juz mam nadzieje koniec tematu.....Przed wyjazdem na urlop zapakowałem akumulator i oddałem do reklamcji.....i Bosch ja uznał, przysyłając nowy akumulator. Zamontowałem go i na razie wszystko w najlepszym porządku......Uffff....Pozdrowionka....