przepływomierz a LPG

Problemy, porady i opinie dotyczące LPG w Naszych Lanciach
Boorek

przepływomierz a LPG

Post autor: Boorek » 02 cze 2007, 13:39

Witam mam problem bo moja kappa zaczęła więcej palić teraz jest 15 litrów niezależnie od tego czy jeżdże jak emeryt czy bardziej normalnie, dodam że wcześniej paliła 12 maks po podpięciu do kompa dowiedziałem się że mam zepsuty przepływomierz, czy może to mieć jakiś związek ze zwiększonym spalaniem LPG??

Awatar użytkownika
MaZuR
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Re: przepływomierz a LPG

Post autor: MaZuR » 03 cze 2007, 10:06

"Boorek" pisze:Witam mam problem bo moja kappa zaczęła więcej palić teraz jest 15 litrów niezależnie od tego czy jeżdże jak emeryt czy bardziej normalnie, dodam że wcześniej paliła 12 maks po podpięciu do kompa dowiedziałem się że mam zepsuty przepływomierz, czy może to mieć jakiś związek ze zwiększonym spalaniem LPG??
Jeżeli masz zaawansowaną instalację to tak.
IMO dane z przepływomierza (czyli ilość podawanego do silnika powietrza) służą ECU do obliczenia ilości podawanego paliwa - czyli padnięty przepływomierz podaje zawyżone dane, ECU podaje więcej paliwa niż trzeba i spalanie idzie w górę....

próbowałeś czyścić przepływomierz? - wiem że niektórzy zaraz się oburzą że nic to nie da (albo gorzej - że jeszcze bardziej uszkodzi)... ale mi w Alfie 145 jak najbardziej pomogło (polecam alkohol w sprayu - sprzedawny jako preparat do czyszczenia tarcz i zacisków ze smaru).

Pozdrawiam!
Mazur
Pogromca makaronu Obrazek

Boorek

przepływomierz a LPG

Post autor: Boorek » 03 cze 2007, 10:44

wydaje mi się że to nic nie da bo przepływomierz uszkodził mi sie prawdopodobnie podczas wystrzału więc drucika pewnie już nie ma :( ale sprobuję wyczyścić tak jak mówisz i zobaczymy czy coś to da, bo zepsuć już raczej nie można bo podaje takie same dane nawet jak jest odłączony, a instalację mam II generacji wiec nie jest specjalnie zaawansowana :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „::: LPG :::”