Dedra - Wysoka temp. silnika (Went. wlacza sie na chwile)
Witam
Ostatnio zauwazylem ze moj silnik sie strasznie szybko nagrzewa, na poczatek zeby doszedl tak do 80 C trzeba mu z 7 minut jazdy po miescie i potem jak sobie jade po tym miescie temperatura utryzmuje sie gdzies na tym poziomie ale juz po 30 minutowej jezdzi, gdy tylko stane na jakis swiatlach lub bede jezdzil od swiatel do swiatel temperatura dochodzi do ponad 90 c tak ze wentylator sie zalacza, dziwi mnie to boprzecierz na dworze sa tak niskie temperatury oscylujace w okolicach 1 do 3 C, czy to normalne czy cos mam spitolone w mojej Dederce ? wczesniej tak chyba nie bylo, ale nie dam sobie reki urwac bo nie jezdzilem tyle wydaje mi sie ze to sie zmnielo po tym jak przestawilem troche regulator przepustnicy i wyregulowalem troche obroty, czy to moze byc to czy to tylko moja autosugestia ? A moze to w ogole normalne ze sie grzeje tak ? Tylko ze jest zimno na dworze !! ? Juz sam nie wiem. ?
Ostatnio zauwazylem ze moj silnik sie strasznie szybko nagrzewa, na poczatek zeby doszedl tak do 80 C trzeba mu z 7 minut jazdy po miescie i potem jak sobie jade po tym miescie temperatura utryzmuje sie gdzies na tym poziomie ale juz po 30 minutowej jezdzi, gdy tylko stane na jakis swiatlach lub bede jezdzil od swiatel do swiatel temperatura dochodzi do ponad 90 c tak ze wentylator sie zalacza, dziwi mnie to boprzecierz na dworze sa tak niskie temperatury oscylujace w okolicach 1 do 3 C, czy to normalne czy cos mam spitolone w mojej Dederce ? wczesniej tak chyba nie bylo, ale nie dam sobie reki urwac bo nie jezdzilem tyle wydaje mi sie ze to sie zmnielo po tym jak przestawilem troche regulator przepustnicy i wyregulowalem troche obroty, czy to moze byc to czy to tylko moja autosugestia ? A moze to w ogole normalne ze sie grzeje tak ? Tylko ze jest zimno na dworze !! ? Juz sam nie wiem. ?
Ostatnio zmieniony 05 mar 2007, 18:30 przez Kubek, łącznie zmieniany 1 raz.
Juz bez Lancia ale dalej w Klubie 

To chyba normalne w dedrach ,bo nie wiem co bym zrobil to temperatura na swiatch na postoju dochodzi nawet do 104 stopni.
Na pewno zegar digidal mi troszke tez oszukuje
Na pewno zegar digidal mi troszke tez oszukuje
lancia dedra-2.0 8V --91 rok---DESKA DIGITAL--------srodek prawdziwa czarna skora,lampy tylnie wymienione na nowe z modelu 96
Ciagnik .....100 tys , naczepa .....150 =wolne w swieta....bezcenne.
No mi tez bardzo oszukuje bo jest popsuty i pokazuje nawet po 130 C ale wiem ze wtedy jest okolo 95C po tym ze sie zalacza wentylator, bo bylem kiedys u elektryka z tym i to obadal i mi podal jakie temperatury na wskazniku to rzeczywiste,
Ale tobie np. przy tych 104 C sie wlacza wentylator czy nie ?
w ogole to mi ten wentylator to sie wlacza strasznie na raty, nie ze sie wlaczy na jakis czas zeby schlodzic silnik tylko wlaczy sie na jakies 30 sekund , wylaczy i za minute znow tak i tak bedzie w kolko, czy u was tez tak ?
w ogole to mi ten wentylator to sie wlacza strasznie na raty, nie ze sie wlaczy na jakis czas zeby schlodzic silnik tylko wlaczy sie na jakies 30 sekund , wylaczy i za minute znow tak i tak bedzie w kolko, czy u was tez tak ?

Tak zalacza sie wtedy wentylator przy 104 stopniach."Kubek" pisze:No mi tez bardzo oszukuje bo jest popsuty i pokazuje nawet po 130 C ale wiem ze wtedy jest okolo 95C po tym ze sie zalacza wentylator, bo bylem kiedys u elektryka z tym i to obadal i mi podal jakie temperatury na wskazniku to rzeczywiste,
I tak samo na chwilke i sie wylacza i po chwili znowu na chwilke
Juz myslalem ze to u mnie jest cos nie tak,ale wymienilem czujnik w chlodnicy na nowy i dalej tak bylo(niepotrzebnie wymienilem ) ,ale jak u ciebie tak jest to widocznie tak ma byc.
Pirwsze widze zeby wentylator sie zalaczal tylko na chwilke
Niech ktos sie jeszcze wypowie czy tak samo u was jest z tym wentylatorem w dedrach,to stwierdzimy ze tak ma byc

lancia dedra-2.0 8V --91 rok---DESKA DIGITAL--------srodek prawdziwa czarna skora,lampy tylnie wymienione na nowe z modelu 96
No wlasnie, dorze by bylo jak by jakis znawca sie jeszcze wypowiedzial,
Ja tez pierwszy raz widze zeby wentylator tak sie na chwile wlaczal i tez wymienilem czujnik w chlodnicy i nawet czujnik temperatury silnika, ale to sam ciagle.
Ale mnie ciekawi czemu ten silnik sie tka szybko grzeje w taki zimne dni, jezdze glownie na gazie, ale np. od czasu do czasu przesiadam sie do Forda i tam zeby silnik mial wiecej niz 80 C to mi sie jeszcze nie zdarzylo, musial bym nim chyba w miejscu kolami krecic.
Ja tez pierwszy raz widze zeby wentylator tak sie na chwile wlaczal i tez wymienilem czujnik w chlodnicy i nawet czujnik temperatury silnika, ale to sam ciagle.
Ale mnie ciekawi czemu ten silnik sie tka szybko grzeje w taki zimne dni, jezdze glownie na gazie, ale np. od czasu do czasu przesiadam sie do Forda i tam zeby silnik mial wiecej niz 80 C to mi sie jeszcze nie zdarzylo, musial bym nim chyba w miejscu kolami krecic.

Kiedyś w poradach pytałem się właśnie o sytuację, gdy podczas jazdy miejskiej np. na światłach wskazówka temperatury nagle wchodziła na czerwone pole. Jak samopchód ruszył, po przejechaniu kilkudziesięciu nmetrów wracała do normy (czyli około 90 oC). Zastanawiało mnie, że nie było położeń pośrednich (100, 110) tylko od razu na maksa. Zresztą podobnie opadała (bez położeń pośrednich). Można poczytać o tym w Twoim wątku Kubek 

homo homini Lancia (est)
Było: Dedra 2.0 ie, Kappa 2.0, Kappa 2.4 JTD
Jest: Delta II 1.6 8V (w rodzinie
)

No ale z teog nic nei wynika Darkobo i nie odpowiada to na zadne z powyzszych pytan , nie ma tez dokonczonego tematu czy sobie ty z tym jakos poradziles ? Jak widzisz ja wymienilem juz te dwa czujniki a mi sie dokladnie dzieje to samo co u Ciebie czyli na swiatlach goraco a na drodze ok, ale u mnie wentylator sie zalacza przy wyzszych temperaturach silnika, tlyko mi chodzi ze nie powinno w ogole dochodzic do takich wyzszych temperatur przy takiej pogodzie !!
A czy tobie Darkobo wentylator tez jak sie wlacza to tak na chwile a potem sie wylacza i potem znow hopp ?
Ogolnie te wskazania i to ze Ci sie wlacza czerwona lampka trzeba przyjac za norme w Dedrach za uszkodzony miernik ( ten w desce rozdzielczej ktory wskazuje temperature ) bo czujnik jest dobry, ja juz to przerabialem, nawet zastanawialem sie nad podpieciem do czujnika elektronicznego miernika tempratury ale nie znam parametrow tego czujnika, kwestia jest tez tak ze na zlaczce wchozacej na ten czujnik trzeba sprawdzic styki i popsikac WD40 i dobrze docisnac i dobrze to wsadzic bo wtedy bardzo przeklamuje, no ale to tak przy okazji bo tu o te przeklamania mi w ogole nie chodzilo w watku
A czy tobie Darkobo wentylator tez jak sie wlacza to tak na chwile a potem sie wylacza i potem znow hopp ?
Ogolnie te wskazania i to ze Ci sie wlacza czerwona lampka trzeba przyjac za norme w Dedrach za uszkodzony miernik ( ten w desce rozdzielczej ktory wskazuje temperature ) bo czujnik jest dobry, ja juz to przerabialem, nawet zastanawialem sie nad podpieciem do czujnika elektronicznego miernika tempratury ale nie znam parametrow tego czujnika, kwestia jest tez tak ze na zlaczce wchozacej na ten czujnik trzeba sprawdzic styki i popsikac WD40 i dobrze docisnac i dobrze to wsadzic bo wtedy bardzo przeklamuje, no ale to tak przy okazji bo tu o te przeklamania mi w ogole nie chodzilo w watku

Może silnik jest okejczyk, a wskaźniki szaleją!
Dedra 2.0 TDS
Po prawdzie to nic z tym nie robłem. Jeżdżę tak od kilku lat i nic złego się nie dzieje. Przyjąłem, ze ten typ tak ma i już
Nie wiem na jak długo załącza mi się wentylator, rzadko kiedy zwracam na to uwagę.
Z drugiej strony zimą bujanie się wskazówki na maksa niemal się nie zdarza.

Nie wiem na jak długo załącza mi się wentylator, rzadko kiedy zwracam na to uwagę.
Z drugiej strony zimą bujanie się wskazówki na maksa niemal się nie zdarza.
homo homini Lancia (est)
)

Wskazniki szaleja swoja droga, ale jak wentylator sie zalacza to znaczy ze ta temperatura jest wysoka silnika, i to mnie martwi

MAsz dieselka i może to czyni jakąs różnicę"Młody" pisze:Ja nie mam z tym problemu.

homo homini Lancia (est)
)

Być może. Dieselek lepszy..?"darkobo" pisze:MAsz dieselka i może to czyni jakąs różnicę"Młody" pisze:Ja nie mam z tym problemu.

Dedra 2.0 TDS
u mnie tez tak wentylator sie wlancza i wylancza a temperatura to odpale auto pochodzi kilka minut moze z 10 i ma juz z 70 stopni a jak jade spokojnie to ma nadal 70 pogazuje wskakuje nawet do 90 a jak na swiatlach dluzej stoje lub sie scigam od swiatel do swiatel to ponad 100 i wentylator sie wlancza, wracam na droge bez swiatel temp spada do 70-80 stopni i tak sie trzyma niema sie co martwic byle nie wskoczyla na czerwone
a ze sie grzeje szybko to tylko plus siostra fordem musi przejechac z 5 km zanim zrobi sie cieplo a ma nowe czujniki termostat i marznie a ja nie 

DEDRA INTEGRALE
rok 1992, skóra, przebieg 200 tys
180 pajacyków pod maska
STAG 300
661315659
rok 1992, skóra, przebieg 200 tys
180 pajacyków pod maska

STAG 300
661315659
Temperatura jest odczytywana z czujnika miedzy swiecami.Termowlacznik mam w chlodnicy 92 stopnie powinien sie zalaczyc wentylator i schlodzic do 87 stopni i sie wylaczyc.
Mi zalacza sie przy 104-108 czasami,ale napewno nie ma takiej temperatury bo plyn by sie gotowal.
Ja mam zegary digital(elektroniczne) i czerwony obszar zaczyna sie na 130 stopniach i przy tej temperaturze dopiero jest krytycznie
Jest jeszcze odpowietrznik na chlodnicy w gornym rogu ,mozna sobie odpowietrzyc ale na wlaczonym silniku i napewno wentylator bedzie sie zalaczal jakies 8 stopni wczesniej
Przy jezdzie w trasie,albo bez czestego postoju mam tem.87 stopni,to w tym momencie wychodzi ze jak oszukuje,to"
od 104 -87=17
od 87-17=70
wychodzi ze w trasie mam 70 stopni,ale to nie mozliwe bo mam saune w samochodzie jak jest na opcji "HI" zalaczone ogrzewanie
Mi zalacza sie przy 104-108 czasami,ale napewno nie ma takiej temperatury bo plyn by sie gotowal.
Ja mam zegary digital(elektroniczne) i czerwony obszar zaczyna sie na 130 stopniach i przy tej temperaturze dopiero jest krytycznie
Jest jeszcze odpowietrznik na chlodnicy w gornym rogu ,mozna sobie odpowietrzyc ale na wlaczonym silniku i napewno wentylator bedzie sie zalaczal jakies 8 stopni wczesniej

Przy jezdzie w trasie,albo bez czestego postoju mam tem.87 stopni,to w tym momencie wychodzi ze jak oszukuje,to"
od 104 -87=17
od 87-17=70
wychodzi ze w trasie mam 70 stopni,ale to nie mozliwe bo mam saune w samochodzie jak jest na opcji "HI" zalaczone ogrzewanie