Lybra 1.9 jtd - stukanie w okolicach skrzyni biegów
Re: Lybra 1.9 jtd - stukanie w okolicach skrzyni biegów
Tak. Taka tylko najpierw sprawdź czy to to!
Są: Lancia Musa 1,3 M-jet'06;Ypsilon 1.4 16V'04;Kappa 2.4jtd '99;Kappa 2.4TDS SW '98;Delta 1.6 GT i.e. '89
Były:Kappa 3.0V6 SW Automat '96;Y 1,2 LS ECVT '97;Kappa 3.0V6 Automat '96;Delta II 1.6 8v;Lybra 2.0 SW Automat '00;Y10 Mia 1.0 '91;Kappa 2,4jtd '01;Y 1,2 LS ECVT '96;Thema 8.32 '88 oraz 1/2 Kappy 2.0t 16V '95
Zapraszam do sklepiku!
Były:Kappa 3.0V6 SW Automat '96;Y 1,2 LS ECVT '97;Kappa 3.0V6 Automat '96;Delta II 1.6 8v;Lybra 2.0 SW Automat '00;Y10 Mia 1.0 '91;Kappa 2,4jtd '01;Y 1,2 LS ECVT '96;Thema 8.32 '88 oraz 1/2 Kappy 2.0t 16V '95
Zapraszam do sklepiku!
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Koło pasowe?? czy ono moze odpowiadac za to ze te stuki są szybsze gdy ma wyższe obroty a gdy niższe to stukanie jest wolniejsze?? do kogo z okolic krakowa moge sie udać zeby mi to sprawdził?
-
- Klubowicz
- Imię: Marek
- Kontakt:
A ja opiszę swoją historię. Jakże przewrotna...
Też mi kiedyś stukało, w okolicach skrzyni, przeważnie jak puszczałem gaz, bo przy przyspieszaniu była cisza. Trochę inaczej niż przy przegubach.
Zjeździłem wszystkich mechaników w okolicy. Jeden chciał wymieniać koło dwumasowe, drugi rozbierać skrzynię, trzeci zmieniać poduszki, czwarty przegub zewnętrzny...
Nikt nie zgadnie, jaka była przyczyna terkotania....
Niedokręcone koło...
pozdro,
mp
PS Najgorzej, że już mi się to zdarzyło drugi raz, pierwszy w innym samochodzie. I nie wpadłem na to... ani żaden mechanik. Dopiero mój ojciec rozpoczął diagnozowanie przyczyny od najprostszego elementu... I się udało. A ile kasy w kieszeni zostały, co by ją trzeba było wydać na niepotrzebne naprawy:)
Też mi kiedyś stukało, w okolicach skrzyni, przeważnie jak puszczałem gaz, bo przy przyspieszaniu była cisza. Trochę inaczej niż przy przegubach.
Zjeździłem wszystkich mechaników w okolicy. Jeden chciał wymieniać koło dwumasowe, drugi rozbierać skrzynię, trzeci zmieniać poduszki, czwarty przegub zewnętrzny...
Nikt nie zgadnie, jaka była przyczyna terkotania....
Niedokręcone koło...
pozdro,
mp
PS Najgorzej, że już mi się to zdarzyło drugi raz, pierwszy w innym samochodzie. I nie wpadłem na to... ani żaden mechanik. Dopiero mój ojciec rozpoczął diagnozowanie przyczyny od najprostszego elementu... I się udało. A ile kasy w kieszeni zostały, co by ją trzeba było wydać na niepotrzebne naprawy:)
Swięta prawda ,potwierdzam ,tez miałem 2 krotnie takie zdaRZenie.
Alfa Romeo 159 1,9 16v
Mitsubishi ASX 1.8DID 4WD
Mitsubishi ASX 1.8DID 4WD
-

-
sorry że tak ciągle pisze ale naprawde zależy mi na tym żeby pozbyć sie tych stuków.....powiedzcie mi czy musze zdjąć koła i jeszcze raz je dokecić czy tylko wystarczy podokręcać....
leszek i jak z tym stukaniem, znalazłeś przyczyne ponieważ przytrafiło mi się coś podobnego do twojego problemu
z tym że mechanik twierdzi że do wymiany półoś ale nie ma pewności że to od tego może stukać.
z tym że mechanik twierdzi że do wymiany półoś ale nie ma pewności że to od tego może stukać.
Ja stawiam na przegub wewnętrzny...
Lancia Lybra Intensa SW 1.9 JTD
Przepraszam, że post pod postem, ale wycofuję powyższe. Według mnie jednak poduszka skrzyni. Ja mam ten sam objaw i w poniedziałek mam nadzieję że się dowiem na 100% od czego ten stuk.
(można połączyć z powyższym)
(można połączyć z powyższym)
Lancia Lybra Intensa SW 1.9 JTD
-
Witam wszystkich...przepraszam że tak późno ale wcześniej nie miałem możliwośći... Jeśli chodzi o te stuki to okazało się ze jest to jednak przegub wewnętrzny( tylko dlaczego inni mechanicy mi tego nie powiedzieli;/) mam nadzieje że w przyszłości komuś sie to przyda. Pozdrawiam
Witajcie,leszek_1212 pisze:Prosze was o pomoc....byłem juz z tym problemem w tylu miejscach i nic...:/:/
Chodzi o to ze podczas jazdy słysze dziwne stukanie( takie bardziej plastikowe niż metaliczne). Stukanie jest słyszalne gdy jade na biegu i dodaje gazu...w sumie po puszczeniu gazu tez. Jesli wybije na luz juz nie puka. co to może byc?
w mojej Lybrze pojawiły się takie same objawy. Zauważyłem, że stukanie nasila się najczęściej przy prędkości 50-60 km/h. Dodatkowo, najczęściej zanika przy skręcaniu w prawo (w lewo i na wprost stuka).
Czy w dalszym ciągu objawy wskazują na przegub?
-
- Imię: Czarek
Witam,
Scrat napisz proszę czy wyjaśniłeś co się działo u Ciebie, bo u mnie jest dokładnie taki sam objaw ( Lybra 2,4 jtd ) wymienili mi już lewy przegub wewnętrzny, komplet krzyżak+kielich ( z robotą ponad 1000 zł ) i nic, dalej stuka. w najbliższych dniach będą szukali dalej ale już mi ręce opadają.
Scrat napisz proszę czy wyjaśniłeś co się działo u Ciebie, bo u mnie jest dokładnie taki sam objaw ( Lybra 2,4 jtd ) wymienili mi już lewy przegub wewnętrzny, komplet krzyżak+kielich ( z robotą ponad 1000 zł ) i nic, dalej stuka. w najbliższych dniach będą szukali dalej ale już mi ręce opadają.
Lybra INTENSA SW 2,4 JTD 2002r.
- brygadzista1
- Klubowicz
- Imię: Hubert
Jeśli na skręconych kołach to może mechanizm różnicowy się sypie. Jakbyś potrzebował to mam skrzynie w klubowych pieniądzach.
Była:Piękna Lybra 1.9 JTD 115
Tysiące części do modeli: THESIS/LYBRA/PHEDRA/KAPPA oraz inne włoskie marki
SZUKASZ WŁOSKIEGO AUTA? POMOGĘ CI W ZNALEZIENIU ZADBANEGO EGZEMPLARZA
SPROWADZANIE SAMOCHODÓW NA ZAMÓWIENIE - 781952180
WYBIERZ MAILA ZAMIAST PW - it.carczesci@gmail.com
Tysiące części do modeli: THESIS/LYBRA/PHEDRA/KAPPA oraz inne włoskie marki
SZUKASZ WŁOSKIEGO AUTA? POMOGĘ CI W ZNALEZIENIU ZADBANEGO EGZEMPLARZA
SPROWADZANIE SAMOCHODÓW NA ZAMÓWIENIE - 781952180
WYBIERZ MAILA ZAMIAST PW - it.carczesci@gmail.com
-
Wiem że minęło już sporo czasu, ale od miesiąca mam ten sam problem przy jeździe na wprost i przy skręcie w lewo.Wymieniłem lewy przegub, a poduszki wykręciłem i nie są pozrywane więc wkręciłem je z powrotem. Może ktoś rozwiązał ten problem?