Puściłem już zasilanie i antene od CB drugą stroną auta żeby nie miała styczności z przewodem zasilajacym wzmacniacz i nic

Może macie jakiś inny pomysł??
Napisz dokładniej co oznacza "wariować". Generalnie kabel zasilający wzmacniacz ma raczej minimalny wpływ na CB (no chyba że ten wzmak ma kilka kW), skupiłbym się raczej na zakłóceniach generowanych przez sam wzmacniacz, albo za dużym poborze prądu na jakimś odcinku. Na pierwsze powinien pomóc filtr, na drugie niezależne podłączenie zasilania."EVAN CORTEZ" pisze:Mam pewien problem .Od czasu montażu wzmacniacza w swoim aucie mam problemy z CB.Gdy radio (zwykłe) jest wyłączone to CB działa natomiast gdy włącze radio i uruchomi się wzmacniacz CB zaczyna mi wariować.
Puściłem już zasilanie i antene od CB drugą stroną auta żeby nie miała styczności z przewodem zasilajacym wzmacniacz i nic. Już kurde nie wiem co robić.Podobno są jakieś maty które wygłuszają tzw szprzężenie zwrotne-bo to chyba o to chodzi.Ale gdzie takie coś można dostać.
Może macie jakiś inny pomysł??
Jeżeli pojawiają się odgłosy obrotów silnika, to znaczy że ten zamontowany filtr kompletnie nie spełnia swojego zadania. Nie wiem dokładnie jak rozwiązane jest podłaczeenie zapalniczki w twoim samochodzie, ale bardzo często zdarza się, że idzie ono przez jakiś przekaźnik, albo cienki, mocno obciążony kabel. Jeżeli masz taką możliwość, to spróbuj sprawdzić na innym egzemplarzu/modelu CB, najlepiej mniej wrażliwym na zakłócenia (np. stara onwa). Ew. spróbuj sprawdzić to radio w innym samochodzie. A generalnie na Twoim miejscu spróbowałbym pociągnąć zasilanie prowizorycznie bezpośrednio z akumulatora i wtedy potestować. Co ważne - do akumulatora podpiąłbym też chwilowo przewód masy. Spotkałem się już z sytuacją, że to właśnie słaba masa powodowała zakłócenia CB - generalnie są one dużo bardziej wrażliwe niż zwykłe radioodtwarzacze."EVAN CORTEZ" pisze:Już pisze.Zasilanie CB miałem przy radiu. Teraz przełozyłem na zapalniczke.Wzmacniacz ma 800W.
Zakłócenia to np. Na rozkręconym squechu przy wyłączonym radiu nic mi nie trzeszczy. W momencie włączenia radia zaczynaja sie trzaski.Czasem na CB pojawiają sie odgłosy obrotów silnika.A ostatnio nawet przez głośnik CB słyszałem muzyke która leciała w radiu![]()
Co do filtru to założyłem taki na CB i nic nie pomógł.