Ściana grodziowa - głośniej słyszalny silnik + zapachy - poszukiwanie nieszczelności

mik84
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Ściana grodziowa - głośniej słyszalny silnik + zapachy - poszukiwanie nieszczelności

Post autor: mik84 » 10 paź 2024, 15:32

Witajcie,

Deltę mam od niedawna - miałem wrażenie, że pracę zaworu upustowego (nowy oryginał) i silnik dość głośno słychać w kabinie. Niedawno trochę ją przycisnąłem, kalibrując przepustnicę i poczułem we wnętrzu lekki zapach z komory silnika (pewnie resztki odrdzewiacza się wypalały).
Mechanik zwrócił mi teraz uwagę, że normalnie ten świst mniej słychać w T-Jetach i podejrzewa nieszczelność na ścianie grodziowej.

Wiem, że była wymieniana nagrzewnica. Ponieważ w sobotę jadę do Skierniewic na ogarnięcie silniczków klimy, więc deska będzie rozbierana, pytanie do Was czy sugerujecie, aby coś szczególnego sprawdzić. Pytałem specjalistę, do którego jadę, wspomniał, że może to być kwestia uszczelek nagrzewnicy, ale nie będzie sam z siebie miał czasu za bardzo tego zgłębiać.

Chcę go poprosić, aby ogarnął silikonem, co tam się ewentualnie objawi. Wiem, że nawet mały otwór potrafi powodować takie objawy.
Dodatkowo w komorze silnika zaobserwowałem, że zwierz wygryzł trochę wygłuszenia na grodzi na wysokości wlewu oleju.

Wszelkie wskazówki mile widziane
Pozdrawiam :D

Delta III 1,4 T-Jet 150 KM 2009

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”