To z mojego doświadczenia
Po pierwsze primo - nie wiem na ile prawidłowy jest odczyt w MESie, ale u mnie wskazówka pokazuje nawet o 5-7 stopni więcej niż MES. Zwłaszcza przy temperaturach wysokich.
Po drugie primo - w tych silnikach były chyba 2 rodzaje termostatów - na 83 i 88 stopni. Delta (przynajmniej moja) ma ten na 83.
Po trzecie primo - multimo - przerabiałem kilka termostatów, chyba jeszcze załapałem się na oryginalny Behra. Potem kupiłem Verneta. W obu przypadkach wskazówka w trasie pokazywała ok. 70 do 75 stopni. Vernet mnie wkurzył i zakupiłem termostat mało mi znanej firmy Mapco. Drogi był i niestety po 2 latach zaczął "nie trzymać", ale... wskazówka jak zaczarowana zaczęła w trasie nawet w zimie pokazywać praktycznie 90 stopni. Teraz skusiłem się na Gates'a i... w pudełku był Vernet

I znów mam niedobory temperatury. Obecnie w trasie 75 do 80 stopni pokazuje.
Osobną sprawą są wychylenia w górę. Nie wiem dlaczego, ale zauważyłem, że ten silnik jest bardzo wrażliwy na działanie klimy i późno włącza wentylator chłodnicy. Może coś jest na rzeczy z przekaźnikami w skrzynce obok zbiorniczka wody do spryskiwaczy... Jeśli jeździ się latem bez klimy lub klima jest niesprawna i nie włącza się to u mnie przynajmniej skutkowało to latem po mieście wskazaniami nawet pod 110 stopni (wg MESa ok 5-7 stopni mniej). Jeśli cały układ działa to silnik pracujący na postoju nie nagrzewał mi się więcej jak do 95 stopni wg wskazówki po czym wentylator na 2. biegu schładzał do 90. I takie zachowanie uważałem za prawidłowe. Trzeba pilnować, żeby 1. bieg dmuchawy był sprawny, wtedy idzie temperaturę utrzymać w ryzach.
PastorFSO pisze:Hmm... może taki termostat warto zastosować w Dedrze, oczywiście jeżeli jest to możliwe. To też istotna informacja, dzięki.
O ile Lybra ma termostat na 88 stopni to niestety on się różni od tego z Delty na 83 stopnie tym, że jest tańszy (ach moje szczęście

) i ma 1 króciec mniej. Nie ma tej takiej plastikowej "bazooki"

Są: Lancia Delta 2,0 Multijet; Lancia Phedra 2,2 Multijet; Yamaha XJ 900S Diversion; SHL M11W
Były: Lancia Delta HPE 1,8 16V GT; Lancia Kappa 2,0 20V Turbo; Fiat Croma 2,0 T i.e., SFM Junak M10, Romet Ogar 205