Art92 pisze:"
Niskie bezrobocie w pow. kartuskim (5 proc.) to problem dla pracodawców - dlatego szukają pracowników wśród obcokrajowców. Ponadto część bezrobotnych rezygnuje z form aktywizacji zawodowej. - Twierdzą, że bardziej opłaca im się otrzymywanie świadczenia wychowawczego - mówi Barbara Kapica, dyrektor PUP w Kartuzach. Nas, jako urząd pracy, wskaźnik niskiego bezrobocia zadowala, a zwłaszcza możliwość zaktywizowania praktycznie każdej osoby, która wyrazi taką chęć. Natomiast doradcy klienta i pośrednicy zgłaszają, że sporo osób dzisiaj rezygnuje z tych form aktywizacji. Twierdzą, że im się to nie kalkuluje, gdyż na dwójkę czy trójkę dzieci otrzymują świadczenia wychowawcze z programu ?Rodzina 500+?
Patologia. Ludzie zwalniają się z pracy, przechodzą na 1/4 etatu, pracują na czarno by dostawać 500+ już od pierwszego dziecka. Mówiłem już, że zasiłki demoralizują? Rozdawnictwo sprzyja rozwojowi patologii. Dług się powiększa, tempo jego wzrostu rośnie, ludziom nie chce się pracować. Ciekawe jaki wpływ będzie to miało na gospodarkę. Darku, może ty mi powiesz?

To przykład z mojego powiatu gdzie przyrost naturalny jest największy w Polsce.
Dokładnie tak jak kolega przedpiszca pisze, powiem tak, od dwóch lat pracuję w windykacji terenowej i widzę co się w polskich rodzinach dzieje, dzieci są brudne, niedożywione a rodzice wiecznie pijani, trzeźwieją tylko w dniu kiedy mają się udać po zasiłek do okienka. Teraz 500+ w większości tych przypadków wybierać będą w okienkach, żeby komornik na tym łapy nie położył. Jest też druga grupa społeczna, znam też takich co mają suvy, quady, i 500+ od pierwszego dziecka już dostali

....wniosek jest jeden nie kalkuluje się być uczciwym w Polsce
Dacia Duster 1.2 TCE 4x4 2017, PF 126 ST 1983, Lancia Voyager 3.6 Platinum '14.
w przeszłości z marki: Dedra 91r., lybra 1,9 jtd lx 2002r, lybra intensa 2003r. 2,4 jtd, lybra intensa 1,9 jtd 2002, lybra 2,0 comfortronic 2000r, lybra intensa 2003r. 2,4 jtd, ypsilon 1,3 multijet automat 2005r., lybra 1,9 jtd ls 2002r, Thesis emblema 2,4 jtd 2005r., THESIS EMBLEMA 3.0 V6 + lpg STAG, Thesis Emblema 2.0T, Lancia Voyager 2,8 CRD GOLD '12.