[ANKIETA] Wybory;) na kogo głosować i dlaczego???

Róbta co chceta ;)
Awatar użytkownika
luka
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: [ANKIETA] Wybory;) na kogo głosować i dlaczego???

Post autor: luka » 17 mar 2016, 10:25

Bartek-Lodz pisze:Nie - wcale tak nie mówię, mówię tylko, że nasz eksport na wschód jest widoczny, namacalny a na zachód nie.
Jest jeszcze sprawa eksportu z Polski towaru wyprodukowanego przez zachód w Polsce i wysyłanego na zachód i wschód. Myślę jednak, że to już jest już zbyt głęboki temat i możemy w nim utonąć :lol:
Naprawdę ręce mi opadają, eksport bardziej namacalny, człowieku możesz nie wierzyć w dane, ale o jakim bardziej widocznym eksporcie ty mówisz, za tym kryją się mld zł, a nie jakieś bardziej widoczne czy namacalne dowody. Już ci wytłumaczyłem, ze nie ma nic złego w zachodnich fabrykach w Polsce, a jeżeli uważasz że płace w takich fabrykach sa niskie, to właśnie do ciebie i twoich kolegów ze związków zawodowych należy to zadanie, żeby to zmienić. Za to lepiej biadolić na zachodnie koncerny, które u nas INWESTUJĄ, powtarzam inwestują. Co by mieli do roboty, gdyby nie było tych dużych firm, pracować w rozkradzionych zakładach pracy jak za komuny??
Bartek-Lodz pisze:Co do Pana Macierewicza - przepraszam Pana Ministra Macierewicza (lepiej być poprawnym :nono: )
cóż myślę, że Prezes nie jest w stanie nad wszystkim zapanować i to się skończy w którymś momencie wielką wtopą. Ja nie wiem co tak naprawdę wydarzyło się w Smoleńsku jak zresztą większość z nas - fakty są takie, że nie wierzę aby brzoza rozwaliła ten samolot ale co się stało - powinni to wyjaśnić po cichu, bez nagłaśniania i jeżeli faktycznie byłyby niepodważalne dowody, że był zamach czy nie było to wtedy to zacząć upubliczniać bo tak to jest cyrk i szopka.
Dajesz się wpuszczać w maliny, przesłanki o których mówi pan minister w żadnym stopniu nie są podstawą do twierdzenia o zamachu a jedynie o błędach przy przeprowadzaniu śledztwa Jest to gra polityczna z opozycją szczególnie z PO, a jednocześnie gra z Rosją. Czemu tak twierdzę?
Jeszcze kilkanaście miesięcy temu PIS na czele z Macierewiczem Kaczyńskim wzywali do międzynarodowego śledztwa, dziś już jest niepotrzebne, bo jest obawa, że podobnie jak Komisja Wenecka, wydałaby opinię niedobrą dla nadwornego błazna MON i prezesa K.
Następna sprawa, od jakiegoś czasu to nie był zamach, tylko wojna hybrydowa i akt terrorystyczny skąd zmiana nazewnictwa, ano pan Macierewicz chce udowodnić arenie międzynarodowej, że Polska podobnie jak Ukraina jest na celu Putina. Przez to będzie miał na szczycie NATO argumenty na stacjonowanie natowskich wojsk na wschodniej ścianie.

Awatar użytkownika
darbo
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Darek

Post autor: darbo » 17 mar 2016, 18:07

luka pisze:
Bartek-Lodz pisze:Nie - wcale tak nie mówię, mówię tylko, że nasz eksport na wschód jest widoczny, namacalny a na zachód nie.
Jest jeszcze sprawa eksportu z Polski towaru wyprodukowanego przez zachód w Polsce i wysyłanego na zachód i wschód. Myślę jednak, że to już jest już zbyt głęboki temat i możemy w nim utonąć :lol:
Naprawdę ręce mi opadają, eksport bardziej namacalny, człowieku możesz nie wierzyć w dane, ale o jakim bardziej widocznym eksporcie ty mówisz, za tym kryją się mld zł, a nie jakieś bardziej widoczne czy namacalne dowody. Już ci wytłumaczyłem, ze nie ma nic złego w zachodnich fabrykach w Polsce, a jeżeli uważasz że płace w takich fabrykach sa niskie, to właśnie do ciebie i twoich kolegów ze związków zawodowych należy to zadanie, żeby to zmienić. Za to lepiej biadolić na zachodnie koncerny, które u nas INWESTUJĄ, powtarzam inwestują. Co by mieli do roboty, gdyby nie było tych dużych firm, pracować w rozkradzionych zakładach pracy jak za komuny??
Może czas na odmitologizowanie zachodniego kapitału w Polsce. Jak wszystko ma on swoje dobre i złe strony. O dobrych piszesz wiec nie będę się powtarzał. Napisze trochę o złych. Pozwolisz, że posłużę się cytatami z poważnych opracowań:

Zysk brutto wykazało 12 978 podmiotów,tj. 49,7% podmiotów z udziałem kapitału zagranicznego (rok wcześniej 50,9%). W 2013r. podmioty z udziałem kapitału zagranicznego uzyskały przychody z całokształtu działalności w wysokości 1 242 mld złotych wykazując spadek o 0,5%15. Powyższe dane oznaczają, iż mimo wysokich przychodów prawie połowa analizowanych podmiotów nie zapłaciła podatku dochodowego od osób prawnych. Rodzi to pytania o powód wysokich kosztów ich działalności ?czy wynikają one z niegospodarności, wysokich kosztów inwestycji, czy może optymalizacji podatkowej?

Raczej mamy do czynienia z optymalizacją podatkową, czyli prościej unikaniem opodatkowania czyli po ludzku, dymaniem państwa czyli Ciebie Luka również i mnie. :nono:

Ciąg dalszy nastąpi.
były: Citroeny BX 1.4; 1.9D; 1.6 LPG; 1.6; 1.9 GTI4x4; Citroen BX1.8TD, Citroen Xantia 2.1TD EPIC
Citroen CX 2.5T GTI; Citroen XM 3.0LPG; Citroen XM 2.1TD, Mercedes 124 3D, Fiesta 1.3, Audi 80 1.6, Lancia Kappa 2.4JTD SW, Citroen Xantia 2.0HDI plus Lancia Kappa 2.4 oraz Lancia Lybra 1.8LPG i Citroen XM Break 2.1TD

Awatar użytkownika
luka
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: luka » 17 mar 2016, 19:32

Pełna zgoda, tylko to nie jest powód, żeby mówić o tym że jesteśmy kolonią niemiecką. Wystarczy uprościć prawo podatkowe, a wszelkich krętactw będzie mniej. Zawsze są plusy i minusy, wystarczy wyliczyć czy to się nam opłaca czy nie.

Awatar użytkownika
Tomzik
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Tomczysław ;)

Post autor: Tomzik » 17 mar 2016, 19:55

Bartek-Lodz pisze: fakty są takie, że nie wierzę aby brzoza rozwaliła ten samolot ale co się stało
To nie brzoza rozwaliła samolot tylko ziemia.

Brzoza tylko "popsiuła" skrzydło. Jak kto nie wierzy - proponuję wsiąść w auto, bujnąć się do setki (już nie do 300) i zapodać w taką brzózkę. Chętni?
Są: Lancia Delta 2,0 Multijet; Lancia Phedra 2,2 Multijet; Yamaha XJ 900S Diversion; SHL M11W
Były: Lancia Delta HPE 1,8 16V GT; Lancia Kappa 2,0 20V Turbo; Fiat Croma 2,0 T i.e., SFM Junak M10, Romet Ogar 205

Awatar użytkownika
paśny
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający
Imię: Piotr

Post autor: paśny » 17 mar 2016, 22:24

Powinni się zgłaszać - przecież nie zniszczy samochodu.
Viva la macchina

Awatar użytkownika
CybernetycznyCyborg
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Imię: Lech

Post autor: CybernetycznyCyborg » 17 mar 2016, 22:45

luka pisze:Pełna zgoda, tylko to nie jest powód, żeby mówić o tym że jesteśmy kolonią niemiecką. Wystarczy uprościć prawo podatkowe, a wszelkich krętactw będzie mniej. Zawsze są plusy i minusy, wystarczy wyliczyć czy to się nam opłaca czy nie.
Na pewno szanownym Niemcom opłaca się konsumowanie 1/5 całego naszego eKSportu i nikt tu nikomu łaski nie robi po prostu cena do jakości jest konkurencyjna.
Opłaca się im również wykupić większość gazet w Polsce - to też taka "inwestycja" ;)
Tomzik pisze:
Bartek-Lodz pisze: fakty są takie, że nie wierzę aby brzoza rozwaliła ten samolot ale co się stało
To nie brzoza rozwaliła samolot tylko ziemia.

Brzoza tylko "popsiuła" skrzydło. Jak kto nie wierzy - proponuję wsiąść w auto, bujnąć się do setki (już nie do 300) i zapodać w taką brzózkę. Chętni?
Cytując akredytowanego klasyka "Jak walnęło to się urwało" ... -to oficjalna wersja wydarzeń.
Lecz dla tych wątpiących oszołomów ( do którego to grona i moja skromna osoba się zalicza ) jutro odbędzie się II Konferencja Smoleńska na UKSW a zważywszy że Trwam gałek ocznych mi nie wypala to sobie obejrzę bo na pewno nie omieszkają transmitować :D
-------Jest--------
Lybra SW 2.4jtd 140KM, Kangoo 1.5dci
-------Było--------
Szkoda felicia 1.3, W123 300D, W123 230E, W123 240D

Awatar użytkownika
luka
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: luka » 18 mar 2016, 6:19

Jak Rydzyk ma imperium medialne to jest ok. Mało tego ma taką samą szansę wykupić wszystkie gazety w Niemczech. Mógłby też głosić Słowo Boże i tych złych Niemców nawrócić.

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 18 mar 2016, 6:42

luka pisze:Mało tego ma taką samą szansę wykupić wszystkie gazety w Niemczech.
Otóż szanse na to, ma o wiele, wiele mniejsze.
Taki szczegół - ochrona wewnętrznego rynku prasowego jest tam o wiele większa niż u nas.
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Rutuś
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Leszek

Post autor: Rutuś » 18 mar 2016, 7:44

jest Lancia Delta 1.6 2010 Alfa Romeo Mito 1.4 16V 2010 Alfa Romeo Giulietta 1.4 2011

była Lancia Lybra SW 1.9JTD 2003 Fiat Grande Punto 1.4 2005

Awatar użytkownika
Rutuś
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Rutuś » 18 mar 2016, 8:06

Dudi pisze:
luka pisze:Mało tego ma taką samą szansę wykupić wszystkie gazety w Niemczech.
Otóż szanse na to, ma o wiele, wiele mniejsze.
Taki szczegół - ochrona wewnętrznego rynku prasowego jest tam o wiele większa niż u nas.
Pamiętacie taką firmę RSW ?Prasa-Książka-Ruch?i kto uszczknął część tego tortu a teraz drze japę że gazety są w rękach zachodnich koncernów medialnych.
jest Lancia Delta 1.6 2010 Alfa Romeo Mito 1.4 16V 2010 Alfa Romeo Giulietta 1.4 2011

Awatar użytkownika
cysiek
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Krzysiek

Post autor: cysiek » 18 mar 2016, 8:27

Rutuś pisze: Pamiętacie taką firmę RSW ?Prasa-Książka-Ruch?i kto uszczknął część tego tortu a teraz drze japę że gazety są w rękach zachodnich koncernów medialnych.
Bardzo dobrze jest opisana prywatyzacja RSW w "Resortowych dzieciach"
Pozdrawiam
Cysiek
Lancia Lybra 2,0 LX 20v 154KM
LPG: Stag IV, KME Silver, Reg Fast

bassooner
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Sławuś
Kontakt:

Post autor: bassooner » 18 mar 2016, 9:58

Obrazek

sklep Reve w bawarskiej wsi... dodam, że oprócz swojej rodziny, Polaków tam jest... chwilę policzę... jeden budowlaniec... aha i jakaś rodzina w sąsiedniej wsi...
Ostatnio zmieniony 18 mar 2016, 10:20 przez bassooner, łącznie zmieniany 1 raz.
http://www.berbela.com/
Lancja Libra Intęsa SW 2004 5Rv10 150km (ale byków nie?)

Awatar użytkownika
maciej_ignys
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: maciej_ignys » 18 mar 2016, 9:58

Bartek-Lodz pisze:
luka pisze:Czy jakby nie zabierać ludziom części podatku czy obciążeń zusowskich to by nie wróciło do gospodarki??

Tak odwróćmy się od bogatych krajów zachodu, a handlujmy z Rosją, Białorusią i tzw. blokiem wschodnim, tam są przecież bogate i potężne kraje. :roll:
To mam propozycję, pojedź do Niemiec, Francji, Holandii czy Włoch i spróbuj kupić naszą wołowinę, wieprzowinę, nasze owoce czy warzywa. Spróbuj kupić nasze opony, nasze oleje. I tak mogę dalej wymieniać - po prostu spróbuj kupić coś naszego co jest na zachodzie dostępne powszechnie.

Teraz odwracamy sytuację i idziemy do naszego marketu gdzie na półkach nie jest tylko nasza wołowina czy wieprzowina ale także zachodnia, owoce z Hiszpanii, Portugalii, Włoch, Francji czy Niemiec to samo z warzywami.
Oczywiście wiem, że będzie Ci ciężko ale wyobraź sobie, że w marketach i sklepach na wschodzie jest a w Rosji było - teraz prędzej na bazarach nasze mięso, nasze warzywa i owoce.

Prawda jest taka, że zachód upycha co może i ile może na naszym rynku.

Wiem, powiesz, że i tak nie mam racji... :-?
http://www.minrol.gov.pl/Ministerstwo/B ... rozpedzony

Fakro ? inglot ? Nowy Styl ? Kaminiarz ? Solaris ?

http://www.polskathebest.pl/biznes/najl ... we-polski/

Słyszałeś o persokwitach ? O Polskich jachtach ? O LPP ? Maspexie ? CCC ? Firmie PESA ?

A może o Firmie Woźniak która ma 11% rynku jajek w Europie i cały czas rośnie produkując 2 MILIARDY jajek rocznie ?

Blachy Pruszyński ? Drutex ? Indykpol ? Konsorcjum stali ? Newag ? Polmlek ? Adamed ? Torpol ?

A może Akwavit ? Intereger ? Tarczyński ?

Polski eksport wynosi 2 mld zł. DZIENNIE. 750 000 000 000 zł rocznie.

W całej Europie znajdziesz bez trudu w każdym sklepie produkty spożywcze z Polski, w każdej hurtowni budowlanej okna Fakro i systemy mocowań wrocławskiego Koelnera, na ulicy autobusy Solarisa, tramwaje Pesy a w pubach polską wódkę z Akwawitu.

Wystarczy wyjechać z Łodzi :lol:

bassooner
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Sławuś
Kontakt:

Post autor: bassooner » 18 mar 2016, 10:01

Pesa? to ta firma która wygrała przetarg na chyba 500 pociągów do Niemiec? co na to tamtejsza ludność? dlaczego nie jakaś fabryka niemiecka?
Solaris? to ta firma która wygrała przetarg m.in. na autobusy do Berlina? co na to tamtejsze związki zawodowe? a co na to MAN? przecież ma fabrykę w Polsce?
Ostatnio zmieniony 18 mar 2016, 10:19 przez bassooner, łącznie zmieniany 1 raz.
http://www.berbela.com/
Lancja Libra Intęsa SW 2004 5Rv10 150km (ale byków nie?)

Awatar użytkownika
Rutuś
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Rutuś » 18 mar 2016, 13:25

Produkty Dawtony po raz pierwszy w niemieckim GS widziałem kilka lat temu i Niemcy byli zdziwieni że to polskie.Myślę że o Żubrówce i Wyborowej nie trzeba wspominać.W Bułgarii byłem zdziwiony ilością wyrobów Mlekowity

ODPOWIEDZ

Wróć do „::: Hyde Park :::”