Lybra 2.4 JTD - prawie nowe sprzęgło ślizga się (?)

sawkowk
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Imię: Krzysiek

Lybra 2.4 JTD - prawie nowe sprzęgło ślizga się (?)

Post autor: sawkowk » 13 lis 2014, 10:58

Witam,

W czerwcu br wymieniłem pełny komplet dwumas + sprzęgło (koło dwumasowe Valeo 836016, sprzęgło komplet Valeo 821465).
Dodatkowo wymieniłem wysprzęglik LPR 8102. Płyn hamulcowy ma w chwili obecnej prawie 2 lata.

Ostatnio zaobserwowałem, że sprzęgło ślizga się przy włączaniu się do ruchu na autostradzie.
Ślizga się czyli przez jakieś 250 obr/min rosną obrotu bez przyspieszania.
Nie zawsze to się dzieje, aby to zauważyć muszą być spełnione następujące warunki:
- gaz do dechy :)
- sprzęgło jest zagrzane - stoję jakieś 15min w korku na Gliwickiej w Katowicach - jest to absolutnie warunek konieczny.

Rano gdy jadę do pracy z Gliwic (bez śladu korka) mimo usilnych starań, ani razu nie udało mi się powtórzyć objawów poślizgu.

Mam zrobiony chip-tuning, ale zmiany nie są rewolucyjne - robota u cinka, więc u profesjonalisty:
remap 150,0 KM -> 175,4 KM, 314,2 Nm -> 355,8 Nm

Większość tych 9 tys km przejechałem na autostradach, więc sprzęgło jest raczej mało obciążone.

Teraz pytanie:
Czy istnieje możliwość, że przyczyną opisanego problemu jest coś innego niż wadliwe sprzęgło?
Na sprzęgle przejechałem od czerwca tylko ok. 9 tys km. Aż trudno uwierzyć, że przyczyną problemu jest sprzęgło ...

Pozdrawiam
Krzysiek
Lybra 2.4 Intensa mod by cinek

bronx
Klubowicz
Klubowicz

Re: Lybra 2.4 JTD - prawie nowe sprzęgło ślizga się (?)

Post autor: bronx » 13 lis 2014, 13:43

A może za dużo paliwa przy niskich obrotach ....
a może olej na tarczy,
a może samo sprzęgło wadliwe .

Bartosz Skieresz
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Bartosz

Re: Lybra 2.4 JTD - prawie nowe sprzęgło ślizga się (?)

Post autor: Bartosz Skieresz » 23 lis 2014, 14:34

Sprzęgło wymieniłeś na nowe czy jakaś używka. Dwumas nowy czy też używka. Generalnie jak wrzucamy nowe sprzęgło i dwumas to przez pewien okres może się trochę ślizgać gdyż dociski muszą się " ułożyć ". Oczywiście efekt ten może a nie musi zawsze występować.
Lancia Lybra 1.9 110 KM
Fiat Punto II 1.2 60 KM

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”