W czerwcu br wymieniłem pełny komplet dwumas + sprzęgło (koło dwumasowe Valeo 836016, sprzęgło komplet Valeo 821465).
Dodatkowo wymieniłem wysprzęglik LPR 8102. Płyn hamulcowy ma w chwili obecnej prawie 2 lata.
Ostatnio zaobserwowałem, że sprzęgło ślizga się przy włączaniu się do ruchu na autostradzie.
Ślizga się czyli przez jakieś 250 obr/min rosną obrotu bez przyspieszania.
Nie zawsze to się dzieje, aby to zauważyć muszą być spełnione następujące warunki:
- gaz do dechy

- sprzęgło jest zagrzane - stoję jakieś 15min w korku na Gliwickiej w Katowicach - jest to absolutnie warunek konieczny.
Rano gdy jadę do pracy z Gliwic (bez śladu korka) mimo usilnych starań, ani razu nie udało mi się powtórzyć objawów poślizgu.
Mam zrobiony chip-tuning, ale zmiany nie są rewolucyjne - robota u cinka, więc u profesjonalisty:
remap 150,0 KM -> 175,4 KM, 314,2 Nm -> 355,8 Nm
Większość tych 9 tys km przejechałem na autostradach, więc sprzęgło jest raczej mało obciążone.
Teraz pytanie:
Czy istnieje możliwość, że przyczyną opisanego problemu jest coś innego niż wadliwe sprzęgło?
Na sprzęgle przejechałem od czerwca tylko ok. 9 tys km. Aż trudno uwierzyć, że przyczyną problemu jest sprzęgło ...
Pozdrawiam
Krzysiek