Kappa - tuleja wahacza i tuleja zwrotnicy

Awatar użytkownika
Marcin_D
Klubowicz
Klubowicz

Kappa - tuleja wahacza i tuleja zwrotnicy

Post autor: Marcin_D » 26 wrz 2006, 11:25

Mam do wymiany tuleje duże waHacza i tulejki w zwrotnicy. Jak poszedłem do sklepu to koleś nie mógł dojść czy
tuleja waHacza jest taka sama jak w AR164, Themie i Cromie
tuleja zwrotnicy z tyłu też pasuje od tych samochodów.

Pomóżcie bo w eperze to tak nie dokońca można stwierdzić czy to to samo.

Jak zakupie te części (właściwe dpo Kappy) to je zwymiaruję i zamieszczę na forum wymiary - przypuszczam że się to może przydać dla przyszłych naprawiaczy zawieszenia.
Lancia i jeszcze raz Lancia

Lancia Kappa 2,4 20V LX Bi-Power

szarkiz
Klubowicz
Klubowicz

Kappa - tuleja wachacza i tuleja zwrotnicy

Post autor: szarkiz » 26 wrz 2006, 11:39

Dołączam sie do prośby o podanie czy są jakieś zamienniki.

Co prawda wymieniłem cale wahacze, ale na używki wiec to nadal tylko tymaczsowe rozwiązanie.
Cena nowych wahaczy to okolo 300 pln od sztuki. Troche drogo jak na kawal blachy, w ktorym jedyne co ulega zużyciu to dwie niewielkie tuleje.
Z czego tuleja zwrotnicy kosztuje około 15 pln i mozna bez problemu dostac, gorzej jest tuleją przednią.

W sobote spędziłem w serwisie Fiata z poł godziny, ale nie znalezli zadnych odpowiedników.
Podczas poprzedniej wizyty z tym samym problemem sprzedawca stwierdzil ze wyprasowanie tuleji sprawia duzy problem i jest ryzyko pogięcia wahacza, dlatego sprzedają caly element.
Uwierzylem, bo moja znajomosc tematow okołomechanicznych jest marna, tymczasem w pierwszym odwiedzonym warsztacie wyprasowali mi tulejke w ciagu pieciu minut bez stękania, bez jakiegokolwiek sladu na wahaczu i do tego za darmo. Jeżdze teraz z tym elementem po roznych sklepach i szukam... moze jednak ktoryś wpadnie na odpowiedni trop.

Dodam , że chodzi o Kappy sprzed modyfikacji zawieszenia, gdzie wahacz wyglada jak dwie zespawane blachy.

Marcinie.
Innym rozwiązaniem jest zastąpenie tych wahaczy podobnymi od Themy. Odpada kłopot z szukaniem tuleji, bo przednia jest do kupienia od ręki, tylna bez zmian, wiec tez dostępna.
Wahacze mają tę samą dlugość i konstrukcje jednak przednia tulejka ma średnice mniejszą o jakis 1 cm. W zwiazku z tym kolo bedzie przesuniete o jakies 5mm w kierunku przodu auta. Niby nieduzo i troche nad tym myslalem orientując sie na forum o technicznych niuansach tej operacji.
Potem pojechałem na szarpaki, a że klient zrobil na mnie wrażenie dobrze zorientowanego w temacie zawieszenia, nie omieszkalem zapodac tematu zmiany wahaczy. Odradzil stanowczo podając szereg argumentow, w ktorych przewineło sie zbyt duzo technicznych pojęć i zależnosci, bym mógł je teraz przytoczyć :P
Prawde mowiąc nie wiem co teraz z tym fantem zrobic. Kupno używek za rok czy dwa mija sie z celem. Chyba ze pochodzily z auta w ktorym stosunkowo niedawno wymieniono je na funkiel nufki, no ale sprawdzic tego nie ma jak.

pozdrawiam.
Przemek.
Lancia Kappa 2.0
Datsun Laurel 2.8D 1984
Legnica

Awatar użytkownika
Marcin_D
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Marcin_D » 26 wrz 2006, 12:29

Ja nie musze zmieniać wachacza z tyłu, ta tuleja wachacza to jest ta duża w przednim wachaczu i z jej wymianą nie ma najmniejszego problemu.
Z tyłu mam zmienić tylko tulejkę w zwrotnicy i chodziło mi o to czy ta tulejka jest taka sama jak w Themie AR 164 i Cromie, bo gość w sklepie nie do końca był pewien - to już się wyjaśniło (jest taka sama).
Teraz tylko czekam na odpowiedź co do tuleji met-gum do przedniego wachacz (tej dużej) czy pasuje od AR 164, Themy i Cromy - bo gośc też nie jest pewien.

LukaszN
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: LukaszN » 26 wrz 2006, 13:25

ostatnio trafilem na sklep z czesciami do Fiata we Wroclawiu (istnieja juz ze 20 lat....) Ludzie tam pracujacy (zreszta bardzo sympatyczni) maja katalogi i zamienniki w glowach
A i ceny sa dobre. np koncowka drazka kierowniczego do Kappy 36 PLN (vema)

zapytaj sie tam, co pasuje
tel
071 361 86 70
071 332 40 52

Daj znac jak poszlo
Jest 2.0T 20V byla Kappa 3.0

Awatar użytkownika
Roger7
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Roger7 » 26 wrz 2006, 13:52

"LukaszN" pisze:ostatnio trafilem na sklep z czesciami do Fiata we Wroclawiu (istnieja juz ze 20 lat....) Ludzie tam pracujacy (zreszta bardzo sympatyczni) maja katalogi i zamienniki w glowach
A i ceny sa dobre. np koncowka drazka kierowniczego do Kappy 36 PLN (vema)

zapytaj sie tam, co pasuje
tel
071 361 86 70
071 332 40 52

Daj znac jak poszlo
To Inter - Motor SC, ulica Lwowska 9 (boczna Zaporowskiej).
Rzeczywiście bardzo mili i uprzejmi, ceny bardzo dobre.
Ale wg mnie polegają głównie na eperze: co do zamiennika rolki naprężającej paska klinowego sam ich informowałem.
Kappa 2.4 JTD, 2000r.
Fiordy domagają się oderwania od Norwegii
>http://www.nowypompon.pl

szarkiz
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: szarkiz » 26 wrz 2006, 13:52

dzwonilem... powalili mnie ceną wahacza... 390 pln.
To juz w serwisie fiata kupie go za 260 plus VAT = 317 pln :)
Lancia Kappa 2.0
Datsun Laurel 2.8D 1984
Legnica

Awatar użytkownika
Marcin_D
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Marcin_D » 26 wrz 2006, 14:07

Dzwoniłem
tuleja przedniego wachacza jest inna (nie pasuje z AR164, Themy)

tuleja zwrotnict jest taka sama

Awatar użytkownika
Marcin_D
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Marcin_D » 26 wrz 2006, 14:24

Muszę zakupić jeszcze komplet naprawczy zacisku hamulcowego do tyłu
Z informacji od Tomka i sklepu carix wiem że to Autofren D4 083, a teraz najzabawniejsze - dane ze strony Intercars

Zestaw naprawczy zacisku hamulcowego

AUTOFREN D4083

indeks: D4-083

Cena brutto: 21,07 zł

nazwa: Zestaw naprawczy zacisku hamulcowego

opis : AUTOFREN Reperaturka zacisku T AUDI
80/90/100/200/A4/A6/A8, VW, SEAT 88- 38mm (LUCAS)

producent: AUTOFREN

Zobaczcie do jakich samochodów ten komplet pasuje. :lol: [/url]

Awatar użytkownika
prezesjm
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Janusz

Post autor: prezesjm » 26 wrz 2006, 21:28

"szarkiz" pisze: Podczas poprzedniej wizyty z tym samym problemem sprzedawca stwierdzil ze wyprasowanie tuleji sprawia duzy problem i jest ryzyko pogięcia wahacza, dlatego sprzedają caly element.
Uwierzylem, bo moja znajomosc tematow okołomechanicznych jest marna, tymczasem w pierwszym odwiedzonym warsztacie wyprasowali mi tulejke w ciagu pieciu minut bez stękania, bez jakiegokolwiek sladu na wahaczu i do tego za darmo.
Jak się przekonałeś niektórzy plotą różne pierd.......
"szarkiz" pisze: Wahacze mają tę samą dlugość i konstrukcje jednak przednia tulejka ma średnice mniejszą o jakis 1 cm. W zwiazku z tym kolo bedzie przesuniete o jakies 5mm w kierunku przodu auta. Niby nieduzo i troche nad tym myslalem orientując sie na forum o technicznych niuansach tej operacji.
Tulejka owszem ma mniejszą średnicę, ale osie tych tulejek są w identycznej odległości i koło nie będzie nigdzie przesunięte, będzie dokładnie tam gdzie ma być. Słuchaj ludzi którzy wymieniali to dziesiątki razy a nie człowieka który robi wrażenie a widzi ten typ zawieszenia pewnie pierwszy raz.

Awatar użytkownika
prezesjm
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: prezesjm » 26 wrz 2006, 21:32

"Marcin_D" pisze: ta tuleja wachacza to jest ta duża w przednim wachaczu i z jej wymianą nie ma najmniejszego problemu.
Z tyłu mam zmienić tylko tulejkę w zwrotnicy i chodziło mi o to czy ta tulejka jest taka sama jak w Themie AR 164 i Cromie, bo gość w sklepie nie do końca był pewien - to już się wyjaśniło (jest taka sama).
Tuleje z przodu nie pasują z themy, a z wymianą też nie jest tak łatwo jak się na oko wydaje, najczęściej tuleja jest tak zapieczona na wahaczu że bez cięcia kątówką nie da się tego zbić. Jeśli chodzi o tę tylną dużą to należy kupić oryginał, w serwisie kosztuje kilkadziesiąt pln.

Awatar użytkownika
prezesjm
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: prezesjm » 26 wrz 2006, 21:38

"Marcin_D" pisze:Muszę zakupić jeszcze komplet naprawczy zacisku hamulcowego do tyłu
Z informacji od Tomka i sklepu carix wiem że to Autofren D4 083, a teraz najzabawniejsze - dane ze strony Intercars

Zestaw naprawczy zacisku hamulcowego

AUTOFREN D4083

indeks: D4-083

Cena brutto: 21,07 zł

nazwa: Zestaw naprawczy zacisku hamulcowego

opis : AUTOFREN Reperaturka zacisku T AUDI
80/90/100/200/A4/A6/A8, VW, SEAT 88- 38mm (LUCAS)

producent: AUTOFREN

Zobaczcie do jakich samochodów ten komplet pasuje. :lol: [/url]
Thema kappa maja z tyłu systemy hamulcowe lukas tak jak wiele europejskich aut (np klocki z themy pasują do Audi 80 , 100) , najczęściej wymienia się uszczelnienie tłoka i osłonkę tłoka, wystarczy wtedy zmierzyć średnicę tłoka i w zasadzie większość będzie pasowała. Problemy zaczną się gdy będziemy chcieli wymienić dodatkowo resztę uszczelnień w zacisku i tu już nie jest tak różowo.

Awatar użytkownika
tomek
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający
Imię: Tomek
Kontakt:

Post autor: tomek » 27 wrz 2006, 8:21

Podlacze sie pod pytanko. Jakie tulejki g-m sa do wymiany tylnym zawieszeniu i w jakich cenach sa zamienniki?
Tomek
Obrazek
Obrazek- tyle palił mój Passat do 194 tys. - przestałem uzupełniać tankowania :(

Awatar użytkownika
wujek
Odszedł od nas na zawsze
Odszedł od nas na zawsze

Post autor: wujek » 27 wrz 2006, 10:08

Witam,
W Lanciach występują też zaciski Girling - tylny zacisk ma gniazdo na klucz imbusowy (do wkręcania tłoczka).
Koplet uszczelnień (zawiera również oringi do sekcji ręcznego) to ok. 50-60PLN.
Ale pomiar średnicy tłoczka jest niezbędny, aby nie kupić niedokładnie tego zestawu, który jest poptrzebny.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
prezesjm
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: prezesjm » 27 wrz 2006, 10:59

"tomek" pisze:Podlacze sie pod pytanko. Jakie tulejki g-m sa do wymiany tylnym zawieszeniu i w jakich cenach sa zamienniki?
Z tyłu zużywają się właściwie tuleje w wahaczach,te duże przednie jak masz wahacz z themy to zamiennik od 20 do 50 pln, w oryginale występuje tylko razem z wahaczem. Do Kappy brak zamienników jak na razie. Tylne małe pod piastą są identyczne w Kappie i w themie zamienniki od 15 pln, oryginał ~70 pln . Można jeszcze wymieniać końcówki drążków, tych poprzecznych, ale one są bardzo trwałe i wystarczają na długo. W nowym typie dochodzą jeszcze łączniki stabilizatora i gumy do niego, zamienniki około 40 pln , oryginały x2 (chyba bo nie pamiętam dokładnie)

Awatar użytkownika
tomek
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający
Imię: Tomek
Kontakt:

Post autor: tomek » 27 wrz 2006, 11:37

"prezesjm" pisze: Z tyłu zużywają się właściwie tuleje w wahaczach,te duże przednie jak masz wahacz z themy to zamiennik od 20 do 50 pln, w oryginale występuje tylko razem z wahaczem.
Wahacze jak wiesz wlasnie wymienilem na te od Themy.

Tylne małe pod piastą są identyczne w Kappie i w themie zamienniki od 15 pln, oryginał ~70 pln . Można jeszcze wymieniać końcówki drążków, tych poprzecznych, ale one są bardzo trwałe i wystarczają na długo.
Pamietam tylko, ze jak kupilem Kappe 4 lata temu to wymieniale jakies male i duze z tylu. Kupowalem w Vemapolu i teraz nie wiem o to moglo byc!
Tomek
Obrazek
Obrazek- tyle palił mój Passat do 194 tys. - przestałem uzupełniać tankowania :(

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie i hamulce”